Sygnalizacja świetlna (skrzyżowania bez tramwajów!)

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 15 lut 2009, 10:55

Do kogo zgłosić nieprawidłowo działające świata przy Cyprysowej? tam tramwaj ma bardzo krótka fazę podczas gdy zielone dla samochodów jest bardzo długo.
Taki widocznie zrobiono program. Pisać najlepiej od razu do Prezydenta. ;-)

Teokryt

Post autor: Teokryt » 15 lut 2009, 10:57

Jarek pisze:Taki widocznie zrobiono program.
Ale stoi i czeka nie wiem na co. cały ruch równoległy ma zielone a on musi stać. tak nie było. Niemal zawsze łapie poziome światło.
Obrazek

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 15 lut 2009, 21:51

A jak ta Arkadia?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Domino2001

Post autor: Domino2001 » 16 lut 2009, 10:19

Przedwczoraj zauważyłem problem ze światłami na skrzyżowaniu Al. Ujazdowskich i Bagatela. Kiedy zapala się czerwone światło dla pieszych, to przyciski dla pieszych samoczynnie włączają się i za pewien czas zamykają skrzyżowanie nawet jak nie ma ludzi, przez co zmniejszyła się przepustowość na Al. Ujazdowskich. Wczoraj jeszcze ten problem był. Jeśli do dzisiaj nie zrobili tego, to ostrzegam kierowców o możliwych zatorach.
Najczęściej jeżdżę liniami: M1, 179, 185, 195, 209, 503, 737.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 16 lut 2009, 16:02

Zepsute przyciski to częsty obrazek.

Awatar użytkownika
Majusi

Post autor: Majusi » 19 lut 2009, 20:32

Cos nowego dzisiaj usłyszałem. Nowa interpretacja instrukcji : 3 pasy na wlocie, wydzielić w lewo (bez względu co z przeciwka i jaki ruch) i wydzielona faza. teraz się zacznie.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 20 lut 2009, 17:07

Czyja to interpretacja?

Awatar użytkownika
Majusi

Post autor: Majusi » 21 lut 2009, 10:58

Inżyniera Ruchu - podobno, zobaczymy jak to się sprawdza w praktyce.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 28 lut 2009, 15:10

W ten sposób chyba zostanie zaprojektowane sterowanie na politycznym skrzyżowaniu Kasprzaka/Bema. Na to by wskazywały lokalizacje sygnalizatorów.
Może się zrobić mały koreczek. Albo większy. Nastapiłoby znaczne ograniczenie przepustowości na wprost. Zobaczymy.

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 28 lut 2009, 15:38

Kasprzaka/Bema tego nie będzie. W kierunku granicy miasta zostają nadal trzy pasy w w tym kierunku (czwarty, lewy wydzielony do skrętu). W przeciwnym kierunku zakaz skrętu w lewo.
Przy okazji światła już są zamontowane w tej chwili odbywa się przygotowanie do zmiany organizacji ruchu.

Rosa

Post autor: Rosa » 28 lut 2009, 17:29

Mineły 2 miesiace od modernizacji skrzyżowania Grenadierów/Ostrobramska, wszelkie ferie się pokonczyly i musze przyznać że modernizacja zakonczyla się pelnym sukcesem =D>.
Czekam teraz na modernizację Fieldorfa/Ostrobramska tutaj jednak z obawami bo wiem że modernizacja Fieldorfa, która zapewne poprawi skrzyzowanie z Ostrobramską to zniszczy przy okazji jedno z ostatnich porządnych "zielonostrzałkowych" skrzyzowań z Uminskiego.
Przydałoby się za to przywrócic zieloną strzalke na skrzyzowaniu Umińskiego/Bora. Bezsensem jest to że samochody jadące od strony TS najpierw stoja na czerwonym (podczas gdy z jugoslowiańskiej prawie nic nie jeździ i skręt w lewo odbywa się bezproblemowo)a potem na zielonym stoją 5 m dalej i przepuszczaja ludzi idących z bazarku na osiedle.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 28 lut 2009, 18:31

Kasprzaka/Bema tego nie będzie. W kierunku granicy miasta zostają nadal trzy pasy w w tym kierunku (czwarty, lewy wydzielony do skrętu). W przeciwnym kierunku zakaz skrętu w lewo.
Przy okazji światła już są zamontowane w tej chwili odbywa się przygotowanie do zmiany organizacji ruchu.
To ma szansę dobrze działać. Chociaż autobusy stające na przystanku PKP KASPRZAKA będą pewnie często łapać czerwone przy Bema.
Mineły 2 miesiace od modernizacji skrzyżowania Grenadierów/Ostrobramska, wszelkie ferie się pokonczyly i musze przyznać że modernizacja zakonczyla się pelnym sukcesem .
Bo tam nie ma przejść przez Ostrobramską. Tylko dlatego się udało.
Rosa pisze:Czekam teraz na modernizację Fieldorfa/Ostrobramska tutaj jednak z obawami bo wiem że modernizacja Fieldorfa, która zapewne poprawi skrzyzowanie z Ostrobramską to zniszczy przy okazji jedno z ostatnich porządnych "zielonostrzałkowych" skrzyzowań z Uminskiego.
Tutaj nie będzie tak łatwo, bo jest przejście przez Ostrobramską. Niemniej przebudowa jest konieczna, bowiem od czasu dociągnięcia Trasy Siekierkowskiej do Marsa zmieniło się obciążenie poszczególnych relacji. Nie ma już potrzeby utrzymywania skrętów z dwóch pasów w relacjach południe-wschód i wschód południe. Brakuje za to przepustowości na wlocie Fieldorfa dla relacji prosto i lewo.
Rosa pisze:Bezsensem jest to że samochody jadące od strony TS najpierw stoja na czerwonym (podczas gdy z jugoslowiańskiej prawie nic nie jeździ i skręt w lewo odbywa się bezproblemowo)a potem na zielonym stoją 5 m dalej i przepuszczaja ludzi idących z bazarku na osiedle.
Ktoś kiedyś stwierdził, że tak jest bezpieczniej. Mimo nowelizacji przepisy są nadal bardzo wadliwe.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 28 lut 2009, 18:36

Jarek pisze:Bo tam nie ma przejść przez Ostrobramską. Tylko dlatego się udało.
Do czasu. Jak wyremontują kładkę przy Poligonowej, to pewnie zabiorą się za tą przy Grenadierów. Przez rok pojawią się dodatkowe pasy.
Jarek pisze:Niemniej przebudowa jest konieczna, bowiem od czasu dociągnięcia Trasy Siekierkowskiej do Marsa zmieniło się obciążenie poszczególnych relacji. Nie ma już potrzeby utrzymywania skrętów z dwóch pasów w relacjach południe-wschód i wschód południe. Brakuje za to przepustowości na wlocie Fieldorfa dla relacji prosto i lewo.
Brakuje także możliwości zawrócenia od strony Zapłowiecza do CH Promenada itp. Obecnie na każdą fazę po kilka samochodów wykonuje ten zakazany manewr.
Ktoś kiedyś stwierdził, że tak jest bezpieczniej. Mimo nowelizacji przepisy są nadal bardzo wadliwe.
Ten program jest napisany pod te najbardziej rygorystyczne interpretacje odnośnie zielonych strzałek.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Domino2001

Post autor: Domino2001 » 02 mar 2009, 9:37

Tym razem wczorajszy i sobotni sygnalizacyjny bubel jest na placu Unii na przejściu przez ul. Marszałkowską. Cykl zielonego światła dla pieszych to tylko kilka sekund. Nie wiem jak jest z zielonym światłem dla samochodów w al. Szucha, które jest związane z przejściem dla pieszych przy Marszałkowskiej. Czy też krótkie?
Najczęściej jeżdżę liniami: M1, 179, 185, 195, 209, 503, 737.

Awatar użytkownika
Majusi

Post autor: Majusi » 02 mar 2009, 10:33

Rosa pisze: ... zniszczy przy okazji jedno z ostatnich porządnych "zielonostrzałkowych" skrzyzowań z Uminskiego.
Przydałoby się za to przywrócic zieloną strzalke na skrzyzowaniu Umińskiego/Bora...
Urzędnicy mieli czas do 2009 r aby zlikwidować strzałki i w W-wie to skutecznie robili. Nowelizacja z 2008 strzałki przywróciła. Teraz poczekamy aż wprowadzą je na nowo na istniejących skrzyzowaniach =D> . Niestety wymaga to zmian programów, często wielu warunków w programach akomodacyjnych, opinii, zatwierdzenia a często na tym się nie kończy bo ktoś z opiniujących ma nowe pomysły niekoniecznie zgodne z poprzednią koncepcją. No cóż mody się zmieniają, eksperymenty trwają na żywym organiźmie (patrz wydzielone fazy na rondach).

ODPOWIEDZ