Wyświetlacze
-
Stary Pingwin
Od razu krytykowano zmianę nazwy pętli Okęcie na PiJ Al. Krakowska. Po tym fakcie organizator stracił prawo do wymyślania nazw w przestrzeni publicznej. Pasażerowie 9 do dzisiaj pytają- "panie, a na Okęcie dojadę"?
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.
Niszczą torowisko.
Doskonale zrozumiałem. Dokładnie tak samo jest z kinem.Emyl pisze:Oj nie zrozumiałeś. Miałem na myśli to, że ilość pasażerów dziewiątki korzystających z parkingu jest znikoma w porównaniu ze wszystkimi, których dziewiątka na Okęcie przywozi.
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
Z tą różnicą, że Kino Femina oprócz tego, że pojmowane jest jak kino, pojmowane jest również jako punkt przesiadkowy (o czym szerzej tłumaczyłem w innym temacie). P+R w świadomości pasażerów nie jest pojmowane jako węzeł, a jako człon informujący, że przy węźle znajduje się parking P+R. Jest tu jednak subtelna różnica, zarówno wynikająca z kontekstu, jak i z pól semantycznych.
Często pasażerowie mówią Przesiadamy się przy Feminie czy przy Bankowym? i jednocześnie przez ich świadomość nawet nie przechodzi wtedy myśl o sali kinowej i popcornie. I brzmi to naturalnie. Ale już: Za trzy minuty przesiadam się przy P+R brzmi kretyńsko (choćby dlatego, że tych parkingów mamy kilka sztuk). Chociaż ludzie nieraz tak mówią, zdecydowana większość powie przesiadam się na Okęciu.
Często pasażerowie mówią Przesiadamy się przy Feminie czy przy Bankowym? i jednocześnie przez ich świadomość nawet nie przechodzi wtedy myśl o sali kinowej i popcornie. I brzmi to naturalnie. Ale już: Za trzy minuty przesiadam się przy P+R brzmi kretyńsko (choćby dlatego, że tych parkingów mamy kilka sztuk). Chociaż ludzie nieraz tak mówią, zdecydowana większość powie przesiadam się na Okęciu.
O to to to, informacja o P+R powinna być przede wszystkim na znakach drogowych czy w innych kanałach docierających do kierowców. Tymczasem na tramwaju przeczyta ją ktoś kto już z P+R skorzystał. Ludzie raczej wiedzą gdzie zostawili samochód. 

Przypominam, że mimo zmiany nazwy krańca lotniskowego część osób dalej może szukać "lotniska Okęcie", bo lotnisko jest na Okęciu i znowu "to nie to Okęcie". A gdyby tak Pralkę zmienić na "Okęcie (Al. Krakowska)"?
/ A, sorry, odbiegliśmy od tematu
Proponuję w takim razie jednak normalne nazwy, bez P+R-ów, SKM-ek itp. (tylko teraz wyjdzie problem autobusowego Rakowca i PKP Rakowiec), a te wszystkie znaczki w nowych systemach doklei się obok.
/ A, sorry, odbiegliśmy od tematu
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Niech Obi zapłaci za zmianę krańca, wszyscy będą szczęśliwi 
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Dodatek "P+R" raczej w tym wypadku służy doprecyzowaniu konkretnego miejsca niż reklamie parkingu. Samo "Aleja Krakowska" byłoby zbyt ogólne, ale nadal mniej mylące niż "Okęcie".
- Bastian
- Sułtan Maroka
Skończmy z tym myleniem Okęciem, lotnisko tak się nie nazywa od lat, jak ktoś dotąd tego nie ogarnął, to już nie ogarnie. Nikt, włącznie z dyr. Rutą, nigdy nie był w stanie przytoczyć żadnych liczb, danych, badań. Pięć osób się zgubiło, piętnaście, pięćdziesiąt, pięćset? Kij z nimi.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Bo tu chodzi o ambicje, a nie rzeczywistość.Bastian pisze:Nikt, włącznie z dyr. Rutą, nigdy nie był w stanie przytoczyć żadnych liczb, danych, badań. Pięć osób się zgubiło, piętnaście, pięćdziesiąt, pięćset? Kij z nimi.
Na nawiasem - asy z infolinii ZTM potrafiły na lotnisko polecać pasażerom tramwaj linii 9.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
- vernalisadonis
Czy w niektórych autobusach musi się pojawiać na przednim wyświetlaczu napis zjazd do zajezdni, zamiast (nazwa przystanku) kurs skrócony lub coś w tym stylu. To bardzo dezorientuje pasażera, bo taka informacja mu kompletnie nic nie daje poza tym, że dowiaduje się tylko o zjeździe. Owszem są tablice boczne ale mało kto patrzy na nie, a po drugie tam jest wszystko napisane małymi literami więc osoby starsze mogą mieć problem z szybkim przeczytaniem tego.
Warszawa, 08.07.2014r., 8505/4A/519
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
Pare dni temu widziałem osiołka na 156 z napisem:vernalisadonis pisze:Czy w niektórych autobusach musi się pojawiać na przednim wyświetlaczu napis zjazd do zajezdni, zamiast (nazwa przystanku) kurs skrócony lub coś w tym stylu. To bardzo dezorientuje pasażera, bo taka informacja mu kompletnie nic nie daje poza tym, że dowiaduje się tylko o zjeździe. Owszem są tablice boczne ale mało kto patrzy na nie, a po drugie tam jest wszystko napisane małymi literami więc osoby starsze mogą mieć problem z szybkim przeczytaniem tego.
GORZYKOWSKA KURS SKRÓCONY.
Następny za nin jechał już jako ZJAZD DO ZAJEZDNI.
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
- vernalisadonis
Za to na 705 widziałem Mana który od Białobrzegów do Żerania FSO miał napis ZJAZD DO ZAJEZDNI, a trasa różniła się tym, że nie wjeżdżał na pętle na Żeraniu, a podjeżdżał na przystanek tam gdzie staje 509 lub 518. Czy to nie jest absurd?
Warszawa, 08.07.2014r., 8505/4A/519
Akurat liczba zetow jest mała, liczba tras zjazdów w miarę skończona... Mozna by kiedys użyć tych osobnych oznaczeń dla zjazdów., bo o ile dla autobusów sie nie da, to dla tramwajów nie powinien to byc ogromny problem. Ewentualnie nazwać P1 i P2 jak np. z ochoty musi zjeżdżać 2 trasami - a P1 z Marszałkowskiej nie bedzie sie myliło z P1 z Jerozolimskich i tak (nawet dla ludzi jadących na dw. Wschodni moze byc ułatwieniem).
ŁK