[Humor-czarny] O komunikacji w sieci

Moderatorzy: Wiliam, Szeregowy_Równoległy

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 26 mar 2013, 0:22

bepe pisze:Ciekawi mnie, co ludzie wysyłający tego typu maile (tzw. "Ci ludzie") myślą. Czy im naprawdę wydaje się, ze ktoś listy pisane w takiej poetyce potraktuje poważnie?
Dlatego materiał trafił tutaj.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

reserved

Post autor: reserved » 26 mar 2013, 0:24

bepe pisze:Ciekawi mnie, co ludzie wysyłający tego typu maile (tzw. "Ci ludzie") myślą. Czy im naprawdę wydaje się, ze ktoś listy pisane w takiej poetyce potraktuje poważnie?
Ale mówimy o tym? Mówimy. Temat stał się medialny? Stał się. Paweł z Przasnyskiej trąbi o komunikacji na tej ulicy już milion lat ale o tym się zaczęło mówić? Zaczęło się. Zatem w pewnym sensie krzykacze sukces odnieśli.

bepe

Post autor: bepe » 26 mar 2013, 0:29

reserved pisze:Ale mówimy o tym? Mówimy.
Jesteśmy na forum komunikacyjnym, więc nic dziwnego. Mówiliśmy też wcześniej.
reserved pisze: Temat stał się medialny? Stał się.
A jakie medium się tym tematem zainteresowało? Ja mam wrażenie, ze tabloidy zainteresowały się tylko wątkiem pisania na forach internetowych w czasie pracy przez pracowników ZTM, bo można było zrobić skandal i poznęcać się trochę nad "złodziejami". Ale Przasnyską się już nie zajęły.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 26 mar 2013, 0:41

Dokładnie. Główny temat ich słusznej czy niesłusznej walki jest dziewiczo nietknięty. I nie będzie przy takim ich podejściu.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 26 mar 2013, 0:45

reserved pisze:Paweł z Przasnyskiej trąbi o komunikacji na tej ulicy już milion lat ale o tym się zaczęło mówić? Zaczęło się. Zatem w pewnym sensie krzykacze sukces odnieśli.
Tylko że tego, co trąbi Jacek (?) z Przasnyskiej, nikt w całym mieście, jak sądzę, nie bierze poważnie. A on też wali w absolutnie każdego, komu mogłoby przyjść do głowy się tym zająć, z ZTM-em i dzielnicą na czele. Czy uruchomienie komunikacji w tym rejonie jest bliżej, niż było? Wątpię. Czy będzie jego zasługą, gdyby do tego doszło (ZTM się kiedyś zastanawiał, bodajże dzielnica nie bardzo chciała)? Też wątpię. A pewnie mogłaby już ta komunikacja zaistnieć, gdyby zabrać się do tego jakkolwiek inaczej.

No więc na czym polega ten sukces?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 26 mar 2013, 0:49

Dla mnie nie ma żadnego sukcesu. Te wszystkie anonimy pisze jedna zidentyfikowana osoba której jedynym argumentem są obelgi. W ten sposób nic się nie zyska a wiele straci. Ale to wybór 'rycerza' jajiej broni używa.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 26 mar 2013, 9:01

Autobusu sobie nie załatwi, ale zaszkodzić ludziom może. Wyrzucony student rozsyłając pisma o profesorach antysemitach i homofobach powrotu na studia sobie nie ułatwi, ale popsuć czyjąś karierę może.

Nikt nie miał służbowych kłopotów za 'pisanie na anonimowym forum Ruty w godzinach pracy'?

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 26 mar 2013, 9:06

MichalJ pisze:Nikt nie miał służbowych kłopotów za 'pisanie na anonimowym forum Ruty w godzinach pracy'?
Nic nam o tym nie wiadomo. Słyszałem nawet, że to dobrze, że pracownicy bronią firmy.

I jest to w sumie dla mnie dość zrozumiałe. W końcu "afera" nie dotyczyła wykrycia wpisów z serwera ZTM na forum o pietruszce i Hawajach. Pracownicy z różnych działów zaglądają na forum w ramach śledzenia zarówno sytuacji na mieście, jak i kształtowania opinii o systemie komunikacyjnym. Zazwyczaj też w zakresie zupełnie innym, niż to, co wychodzi od rzecznika (na tym tle - przekroczenia tej niepisanej zasady - były jedyne spięcia, które zarejestrowałem). Zazwyczaj oznacza to zaangażowanie w sprawy zawodowe większe, niż wymagane, a nie mniejsze. Weźmy choćby twórców mapy ZTM. Płaci im ktoś za śledzenie wpisów na jej temat na Wawkomie? Nie, ale wiedzą, że to niezłe narzędzie do wykrywania błędów. Itp., itd...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 26 mar 2013, 9:16

Bastian pisze:W końcu "afera" nie dotyczyła wykrycia wpisów z serwera ZTM na forum o pietruszce i Hawajach.
Afera dotyczyła aż 1 postu wysłanego 1,5 roku temu na forum Wyborczej...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 26 mar 2013, 9:20

Misiek, ty znów piszesz przed przeczytaniem...

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 26 mar 2013, 9:46

Bastian pisze:Misiek, ty znów piszesz przed przeczytaniem...
To było jedno z założeń afery - nie pomijaj go.

Chodzi o post: http://forum.gazeta.pl/forum/w,484,1307 ... rota_.html

Aż jeden i napisany 1,5 roku temu ale nie przeszkadza to onanizować się nim 'anonimowi' cały czas.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 26 mar 2013, 9:55

No ale moja odpowiedź Michałowi znacznie wykracza poza tę "aferę"...

MichalJ

Post autor: MichalJ » 26 mar 2013, 10:13

Nie rozumiem - co ma jakiś wpis nieznanej mi osoby na forum GW (zresztą bardzo łagodny) sprzed lat wspólnego z zarzutami sprzed 2 tygodni, że pracownicy ZTM/TW/MZA/whatever siedzą godzinami w czasie pracy na prywatnym/anonimowym wawkomie, którego teraz wyłączyli, żeby ślady zbrodni pozacierać?

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 26 mar 2013, 10:15

MichalJ pisze:Nie rozumiem - co ma jakiś wpis nieznanej mi osoby na forum GW (zresztą bardzo łagodny) sprzed lat wspólnego z zarzutami sprzed 2 tygodni, że pracownicy ZTM/TW/MZA/whatever siedzą godzinami w czasie pracy na prywatnym/anonimowym wawkomie, którego teraz wyłączyli, żeby ślady zbrodni pozacierać?
Też tego nie rozumiem - warto autora tej tezy zapytać.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 26 mar 2013, 10:22

Kto jest autorem? - ja tę tezę słyszałem wyłącznie z ust twoich.

ODPOWIEDZ