Rowerzyści vs automobiliści

Moderator: Wiliam

ArturS

Post autor: ArturS » 19 lut 2012, 0:17

Szeregowy_Równoległy pisze:
primoż pisze:Rozglądam się, czy jakiś rowerzysta nie jedzie, bo przecież na pasach przez DDR, pierwszeństwo ma on.
O w życiu, idź na pałę, jak cię trafi, to jego wina. Jesteś na pasach, rowerzysta ma zachować szczególną ostrożność i ustąpić pieszym na przejściu.
Misiaczku, jeśli jestem na DDR i zbliżam się do skrzyżowania, niestety ale masz stać i czekać ;) Nie zamiezasz? To czemu ja mam nie jeździć po bus [pasie? Skoto Ty niestosujesz przepisów, ja też nie muszę ;) Jestem zawiedziony, bo zawsze i wszędzie podkreślałeś, iż dla Ciebie najważniejsze są wszelkie przepisy ;)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 19 lut 2012, 0:18

fik pisze:
ArturS pisze: No i gdzie polega jej problem?
Na tym, że idąc od strony Waryńskiego w kierunku placu, mam do wyboru, aby dojść do przejścia przez Polną - nadrabiać kilkadziesiąt metrów, albo dwukrotnie przekraczać ścieżkę i iść chodniczkiem o szerokości takiej, że dwoje pieszych się nie minie bez wejścia na DDR. Wszystko dlatego, że w miejscu chodnika, którym wcześniej chodziłem, ktoś wybudował ścieżkę - tak jakby Nowowiejska była tak ruchliwą ulicą, że ruch rowerów na zasadach ogólnych miałby mieć katastrofalne skutki dla przyrostu naturalnego w Polsce.
Gwoli sprawiedliwości tę ścieżkę wymusza obowiązujący tam plan miejscowy... przy remoncie wymagającym PnB (a tak tam niestety było), ścieżka musiała się pojawić.

Choć oczywiście mogła być mądrzej zaprojektowana.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
JKTpl
Kontakt:

Post autor: JKTpl » 19 lut 2012, 0:19

ArturS pisze:Skoto Ty niestosujesz przepisów, ja też nie muszę ;)
Ciekawy tok rozumowania, nie powiem...

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 19 lut 2012, 0:20

ArturS pisze:Ścieżka na Nowowiejskiej nie uprzykrza drogi nikomu! Szukasz dziury w całym, a akurat ta ścieżka jest poprowadzona w wszelkimi europejskimi przepisami, bo jest najnowsza! Nie koliduje z niczym, bo jak każde ze skrzyżowań nie wije się po nim, tylko przechodzi przez nio prosto, najproścej jak stanowią przepisy!
Chyba zacytuję sam siebie:
MeWa pisze:
ArturS pisze:I jakie skrzyżowanie dwóch ścieżek, skoro na Waryńskiego nie ma
Ale skrzyżowanie zostało już wytyczone - akurat na drodze dojścia z przystanku do metra. Ze świecą szukaj teraz osób, które - przy tym natężeniu ruchu pieszego, jaki tam występuje - będą to respektować.
Dalsze wytyczanie ścieżki wzdłuż Waryńskiego istotnie przyczyni się do pogorszenia warunków dla pieszych, a tam już teraz jest kiepsko.
ArturS pisze:Sorry może uzyskam jakąś dłuższą odpowiedź, ale co jest nie tak ze ścieżką na Nowowiejskiej?
Jak wyżej. Poza tym przystanek na całej długości został - z związku z tą ścieżką - opłotkowany, co wydłuża dojście do punktów usługowych itp.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 19 lut 2012, 0:20

W ogóle ta dyskusja jest niezwykle ciekawa. A sądziłem, że o środowisku rowerzystów wiem wiele.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 19 lut 2012, 0:20

Glonojad pisze: Gwoli sprawiedliwości tę ścieżkę wymusza obowiązujący tam plan miejscowy... przy remoncie wymagającym PnB (a tak tam niestety było), ścieżka musiała się pojawić.
Ale to dotyczy tylko miejsc, w których ścieżka jest przewidziana planem miejscowym? Czyli to plan był spieprzony, nie całość przepisów w kraju? I czy kontrapas taki jak na Międzyparkowej spełniałby wymagania planu?
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 19 lut 2012, 0:21

ArturS pisze:Misiaczku, jeśli jestem na DDR i zbliżam się do skrzyżowania, niestety ale masz stać i czekać
Rozróżniasz skrzyżowanie i przejście dla pieszych? Proszę o konkretny cytat z kodeksu drogowego, który daje ci pierwszeństwo przed pieszymi na przejściu. Bo jeśli takiego cytatu nie ma, to obowiązują zasady ogóle, czyli: hamujesz i grzecznie przepuszczasz pieszych.
ArturS pisze:To czemu ja mam nie jeździć po bus [pasie? Skoto Ty niestosujesz przepisów, ja też nie muszę ;) Jestem zawiedziony, bo zawsze i wszędzie podkreślałeś, iż dla Ciebie najważniejsze są wszelkie przepisy ;)
Proszę o przytoczenie przepisów, które pozwalają ci zignorowanie oznakowanego przejścia dla pieszych i nie ustępowanie pierwszeństwa pieszym na pasach. Zasady ogólne są proste: pieszy na pasach to święta krowa. Znajdź wyjątek, przytocz. Jak nie znajdziesz, to przyznaj się do błędu i nie grzesz więcej.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 19 lut 2012, 0:21

ArturS pisze:
Szeregowy_Równoległy pisze:O w życiu, idź na pałę, jak cię trafi, to jego wina. Jesteś na pasach, rowerzysta ma zachować szczególną ostrożność i ustąpić pieszym na przejściu.
Misiaczku, jeśli jestem na DDR i zbliżam się do skrzyżowania, niestety ale masz stać i czekać ;) Nie zamiezasz? To czemu ja mam nie jeździć po bus [pasie? Skoto Ty niestosujesz przepisów, ja też nie muszę ;) Jestem zawiedziony, bo zawsze i wszędzie podkreślałeś, iż dla Ciebie najważniejsze są wszelkie przepisy ;)
Ale Wy chyba o czym innym dyskutujecie. Ty o uprzykrzaniu życia kierowcom autobusów (w efekcie pasażerom), a Szeregowy o indywidualnym pieszym.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 19 lut 2012, 0:22

ArturS pisze:Misiaczku, jeśli jestem na DDR i zbliżam się do skrzyżowania, niestety ale masz stać i czekać
Silniejszy ustępuje słabszemu. Piesi mają pierwszeństwo przed wszystkim, rowerzyści przed innymi pojazdami.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 19 lut 2012, 0:23

Na Międzyparkowej jest pas przykrawężnikowy i są ponoć wątpliwości prawne, czy może być wyznaczony, jeśli dozwolone jest parkowanie.

A czy by wystarczył do spełnienia wymagań planu - to byś musiał zrobić projekt i złożyć wniosek o PnB, wcześniej urzędy nie palą się do wiążących interpretacji. A że usłyszałem ostatnio, że "zaleca"="wymaga bezwzględnie" to nie byłbym pewien wyniku.

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 19 lut 2012, 0:24

MeWa pisze:Ale Wy chyba o czym innym dyskutujecie. Ty o uprzykrzaniu życia kierowcom autobusów (w efekcie pasażerom), a Szeregowy o indywidualnym pieszym.
Przecież ArturowiS to w żaden sposób nie przeszkadza. Powinien z Adamem G. zawiązać Koalicję Mających Wieczną Rację :P

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 19 lut 2012, 0:24

fik pisze:
Silniejszy ustępuje słabszemu. Piesi mają pierwszeństwo przed wszystkim, rowerzyści przed innymi pojazdami.
No właśnie nie jestem pewien, czy lobbyści nie załatwili sobie odstępstwa od tej zasady...

ArturS

Post autor: ArturS » 19 lut 2012, 0:24

Szeregowy_Równoległy pisze:
ArturS pisze:Pisałem wczoraj, gdzie byś nie poszedł mijasz ją RAZ! Więc jeśli mijasz ją raz to spełnia wszelkie możliwe przepisy, innych jak dotąd nawe w Kopenhadze nie wymyślili.
Wychodzę z metra i włażę w ścieżkę, co dla mnie jest utrudnieniem dla pieszych. O Kopenhadze się nie wypowiadaj, nie masz do tego prawa, sam je sobie odebrałeś. Bądź konsekwentny, zabraniasz radomiakowi (czy skąd tam Wolfchen jest) pisać o Wawie, nie pisz o Kopenhadze.
Gówno prawda, trzeba mieć mnóstwo złej woli aby wychodząc z metra ładować się w ścieżkę i uważać ją tam za zło konieczne.

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 19 lut 2012, 0:25

ArturS pisze:
Szeregowy_Równoległy pisze:Wychodzę z metra i włażę w ścieżkę, co dla mnie jest utrudnieniem dla pieszych. O Kopenhadze się nie wypowiadaj, nie masz do tego prawa, sam je sobie odebrałeś. Bądź konsekwentny, zabraniasz radomiakowi (czy skąd tam Wolfchen jest) pisać o Wawie, nie pisz o Kopenhadze.
Gówno prawda, trzeba mieć mnóstwo złej woli aby wychodząc z metra ładować się w ścieżkę i uważać ją tam za zło konieczne.
Nie moja wina, że tak wyjście z metra wybudowali, że się w ścieżkę wychodzi... Ale nie, chyba metro było wcześniej? Dalej nie odniosłeś się do wypowiedzi na temat innych miast. To wolno, czy nie wolno?

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 19 lut 2012, 0:25

Nie ma możliwości aby, wychodząc z metra, nie przeciąć tej ścieżki rowerowej w drodze na przystanek.

Zablokowany