Misiaczku, jeśli jestem na DDR i zbliżam się do skrzyżowania, niestety ale masz stać i czekaćSzeregowy_Równoległy pisze:O w życiu, idź na pałę, jak cię trafi, to jego wina. Jesteś na pasach, rowerzysta ma zachować szczególną ostrożność i ustąpić pieszym na przejściu.primoż pisze:Rozglądam się, czy jakiś rowerzysta nie jedzie, bo przecież na pasach przez DDR, pierwszeństwo ma on.
RowerzyĹci vs automobiliĹci
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Gwoli sprawiedliwości tę ścieżkę wymusza obowiązujący tam plan miejscowy... przy remoncie wymagającym PnB (a tak tam niestety było), ścieżka musiała się pojawić.fik pisze:Na tym, że idąc od strony Waryńskiego w kierunku placu, mam do wyboru, aby dojść do przejścia przez Polną - nadrabiać kilkadziesiąt metrów, albo dwukrotnie przekraczać ścieżkę i iść chodniczkiem o szerokości takiej, że dwoje pieszych się nie minie bez wejścia na DDR. Wszystko dlatego, że w miejscu chodnika, którym wcześniej chodziłem, ktoś wybudował ścieżkę - tak jakby Nowowiejska była tak ruchliwą ulicą, że ruch rowerów na zasadach ogólnych miałby mieć katastrofalne skutki dla przyrostu naturalnego w Polsce.ArturS pisze: No i gdzie polega jej problem?
Choć oczywiście mogła być mądrzej zaprojektowana.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- MeWa
- Cukiereczek
Chyba zacytuję sam siebie:ArturS pisze:Ścieżka na Nowowiejskiej nie uprzykrza drogi nikomu! Szukasz dziury w całym, a akurat ta ścieżka jest poprowadzona w wszelkimi europejskimi przepisami, bo jest najnowsza! Nie koliduje z niczym, bo jak każde ze skrzyżowań nie wije się po nim, tylko przechodzi przez nio prosto, najproścej jak stanowią przepisy!
MeWa pisze:Ale skrzyżowanie zostało już wytyczone - akurat na drodze dojścia z przystanku do metra. Ze świecą szukaj teraz osób, które - przy tym natężeniu ruchu pieszego, jaki tam występuje - będą to respektować.ArturS pisze:I jakie skrzyżowanie dwóch ścieżek, skoro na Waryńskiego nie ma
Dalsze wytyczanie ścieżki wzdłuż Waryńskiego istotnie przyczyni się do pogorszenia warunków dla pieszych, a tam już teraz jest kiepsko.
Jak wyżej. Poza tym przystanek na całej długości został - z związku z tą ścieżką - opłotkowany, co wydłuża dojście do punktów usługowych itp.ArturS pisze:Sorry może uzyskam jakąś dłuższą odpowiedź, ale co jest nie tak ze ścieżką na Nowowiejskiej?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
W ogóle ta dyskusja jest niezwykle ciekawa. A sądziłem, że o środowisku rowerzystów wiem wiele.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- fik
- Naczelne Chamidło
Ale to dotyczy tylko miejsc, w których ścieżka jest przewidziana planem miejscowym? Czyli to plan był spieprzony, nie całość przepisów w kraju? I czy kontrapas taki jak na Międzyparkowej spełniałby wymagania planu?Glonojad pisze: Gwoli sprawiedliwości tę ścieżkę wymusza obowiązujący tam plan miejscowy... przy remoncie wymagającym PnB (a tak tam niestety było), ścieżka musiała się pojawić.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Rozróżniasz skrzyżowanie i przejście dla pieszych? Proszę o konkretny cytat z kodeksu drogowego, który daje ci pierwszeństwo przed pieszymi na przejściu. Bo jeśli takiego cytatu nie ma, to obowiązują zasady ogóle, czyli: hamujesz i grzecznie przepuszczasz pieszych.ArturS pisze:Misiaczku, jeśli jestem na DDR i zbliżam się do skrzyżowania, niestety ale masz stać i czekać
Proszę o przytoczenie przepisów, które pozwalają ci zignorowanie oznakowanego przejścia dla pieszych i nie ustępowanie pierwszeństwa pieszym na pasach. Zasady ogólne są proste: pieszy na pasach to święta krowa. Znajdź wyjątek, przytocz. Jak nie znajdziesz, to przyznaj się do błędu i nie grzesz więcej.ArturS pisze:To czemu ja mam nie jeździć po bus [pasie? Skoto Ty niestosujesz przepisów, ja też nie muszęJestem zawiedziony, bo zawsze i wszędzie podkreślałeś, iż dla Ciebie najważniejsze są wszelkie przepisy
- MeWa
- Cukiereczek
Ale Wy chyba o czym innym dyskutujecie. Ty o uprzykrzaniu życia kierowcom autobusów (w efekcie pasażerom), a Szeregowy o indywidualnym pieszym.ArturS pisze:Misiaczku, jeśli jestem na DDR i zbliżam się do skrzyżowania, niestety ale masz stać i czekaćSzeregowy_Równoległy pisze:O w życiu, idź na pałę, jak cię trafi, to jego wina. Jesteś na pasach, rowerzysta ma zachować szczególną ostrożność i ustąpić pieszym na przejściu.Nie zamiezasz? To czemu ja mam nie jeździć po bus [pasie? Skoto Ty niestosujesz przepisów, ja też nie muszę
Jestem zawiedziony, bo zawsze i wszędzie podkreślałeś, iż dla Ciebie najważniejsze są wszelkie przepisy
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Na Międzyparkowej jest pas przykrawężnikowy i są ponoć wątpliwości prawne, czy może być wyznaczony, jeśli dozwolone jest parkowanie.
A czy by wystarczył do spełnienia wymagań planu - to byś musiał zrobić projekt i złożyć wniosek o PnB, wcześniej urzędy nie palą się do wiążących interpretacji. A że usłyszałem ostatnio, że "zaleca"="wymaga bezwzględnie" to nie byłbym pewien wyniku.
A czy by wystarczył do spełnienia wymagań planu - to byś musiał zrobić projekt i złożyć wniosek o PnB, wcześniej urzędy nie palą się do wiążących interpretacji. A że usłyszałem ostatnio, że "zaleca"="wymaga bezwzględnie" to nie byłbym pewien wyniku.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Przecież ArturowiS to w żaden sposób nie przeszkadza. Powinien z Adamem G. zawiązać Koalicję Mających Wieczną RacjęMeWa pisze:Ale Wy chyba o czym innym dyskutujecie. Ty o uprzykrzaniu życia kierowcom autobusów (w efekcie pasażerom), a Szeregowy o indywidualnym pieszym.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No właśnie nie jestem pewien, czy lobbyści nie załatwili sobie odstępstwa od tej zasady...fik pisze:Silniejszy ustępuje słabszemu. Piesi mają pierwszeństwo przed wszystkim, rowerzyści przed innymi pojazdami.ArturS pisze:Misiaczku, jeśli jestem na DDR i zbliżam się do skrzyżowania, niestety ale masz stać i czekać
Gówno prawda, trzeba mieć mnóstwo złej woli aby wychodząc z metra ładować się w ścieżkę i uważać ją tam za zło konieczne.Szeregowy_Równoległy pisze:Wychodzę z metra i włażę w ścieżkę, co dla mnie jest utrudnieniem dla pieszych. O Kopenhadze się nie wypowiadaj, nie masz do tego prawa, sam je sobie odebrałeś. Bądź konsekwentny, zabraniasz radomiakowi (czy skąd tam Wolfchen jest) pisać o Wawie, nie pisz o Kopenhadze.ArturS pisze:Pisałem wczoraj, gdzie byś nie poszedł mijasz ją RAZ! Więc jeśli mijasz ją raz to spełnia wszelkie możliwe przepisy, innych jak dotąd nawe w Kopenhadze nie wymyślili.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Nie moja wina, że tak wyjście z metra wybudowali, że się w ścieżkę wychodzi... Ale nie, chyba metro było wcześniej? Dalej nie odniosłeś się do wypowiedzi na temat innych miast. To wolno, czy nie wolno?ArturS pisze:Gówno prawda, trzeba mieć mnóstwo złej woli aby wychodząc z metra ładować się w ścieżkę i uważać ją tam za zło konieczne.Szeregowy_Równoległy pisze:Wychodzę z metra i włażę w ścieżkę, co dla mnie jest utrudnieniem dla pieszych. O Kopenhadze się nie wypowiadaj, nie masz do tego prawa, sam je sobie odebrałeś. Bądź konsekwentny, zabraniasz radomiakowi (czy skąd tam Wolfchen jest) pisać o Wawie, nie pisz o Kopenhadze.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie ma możliwości aby, wychodząc z metra, nie przeciąć tej ścieżki rowerowej w drodze na przystanek.