Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Modernizacja trasy tramwajowej w ciągu trasy W-Z
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
W tramwajach komisje bardzo często spotykają się w ciągu weekendu.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
KLIKperson pisze:Co takiego się stało, że Park Praski nie został uruchomiony?
![]()
Wiaty już działają. Spóźnienie przez sterczące kable
Tramwaje i autobusy zatrzymują się już na nowych przystanku przy miśkach na Pradze. Oddanie do użytku wiat opóźniło się, bo bezpieczeństwu pasażerów zagrażały sterczące z ziemi kable.
Sprawa jest wstydliwa dla urzędników, bo budowa "kosmicznych" wiat i tak bardzo się przeciąga. Przystanki przy praskiej katedrze miały być gotowe w poniedziałek rano. Tymczasem w porannym szczycie autobusy i tramwaje wciąż zatrzymywały się kilkadziesiąt metrów wcześniej na przystankach tymczasowych.
Przystanki udało się uruchomić dopiero o godz. 13.30. Skąd to opóźnienie? - Już tydzień temu zgłosiliśmy Zarządowi Transportu Miejskiego, że przystanki w poniedziałek będą gotowe. Nie wiem, dlaczego nie były używane od rana - mówi Michał Powałka, rzecznik Tramwajów Warszawskich.
Okazuje się, że winne były kable sterczące z ustawionych na przystankach biletomatów. - Chodzi o bezpieczeństwo pasażerów. Niezabezpieczone przewody elektryczne stwarzają realne zagrożenie - mówi nam przed południem Igor Krajnow, rzecznik Zarządu Transportu Miejskiego. Za złe zamontowanie kabli odpowiada Mennica Polska, która dostarczyła na przystanek biletomaty. Ona też w ostatniej chwili usuwała fuszerkę. - Naciskamy, żeby zrobili to jak najszybciej, ale trudno mi podać dokładny termin oddania przystanków - mówił rano Krajnow.
Od rana wokół wiat krzątało się kilku robotników. Usterkę udało się usunąć krótko po godz. 13.
Nadal trwają prace na przystankach przy pl. Bankowym, gdzie budowa wiat zaczęła się później niż przy miśkach.

- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Odnoszę się do przypadków, które znam.JotPeCet pisze:Celowo nie odniosłeś się do tego konkretnego przypadku?![]()
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
KLIK
ztm.waw.pl pisze:Na Pragę z nowego (starego) przystanku
Zakończono montaż nowoczesnej wiaty na przystanku METRO RATUSZ ARSENAŁ 09, z którego w kierunku Pragi odjeżdżają linie tramwajowe 4, 20, 23 i 26 oraz autobusy 160, 190 i 527. Przystanek będzie dostępny dla pasażerów od początku kursowania linii, 25 września br.
Zostanie zlikwidowany wspólny, tymczasowy przystanek METRO RATUSZ ARSENAŁ 59, zlokalizowany na al. „Solidarności” przed skrzyżowaniem z ul. Andersa.
Przypominamy, że w związku z montażem drugiej wiaty, w kierunku Woli nadal funkcjonują tymczasowe przystanki w dotychczasowych lokalizacjach:
METRO RATUSZ ARSENAŁ 60 (dla linii tramwajowych 20, 23 oraz 26), zlokalizowany na al. „Solidarności” za skrzyżowaniem z ul. Andersa,
METRO RATUSZ ARSENAŁ 06 (dla linii autobusowych 160, 190 i 527), zlokalizowany na chodniku al. „Solidarności” przed skrzyżowaniem z ul. Andersa.
Prace wykończeniowe na przystanku METRO RATUSZ ARSENAŁ 09, związane m.in. z montażem szyb w wiatach będą prowadzone z pełnym zapewnieniem bezpieczeństwa pasażerów, a dla większego komfortu - w godzinach nocnych.

-
Stary Pingwin
- Bastian
- Sułtan Maroka
Zawsze jakieś wybory idą. Przystanki powinny być gotowe parę lat temu, ale nie jestem pewien, czy wtedy też nie było jakichś wyborów... 
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
KLIK
Oj, pasażerowie zdezorientowani byli, ale tak to jest jak się nie czyta tabliczki, która jest zamieszczona na zdjęciu. Sytuacja z rana: Tramwaj stoi na światłach, a na zlikwidowanym przystanku tymczasowym 2 osoby. Jedna pani puka do motorniczego, a ten jej palcem wskazuje gdzie teraz zatrzymuje się tramwaj, pani krzyknęła że nie rozumie, na co motorniczy wskazał jej palcem tabliczkę z informację, a pani kazała mu się puknąć w głowę.
Zmiany na pl. Bankowym. Pasażerowie zdezorientowani
Mimo, że z placu Bankowego zniknął tymczasowy przystanek w kierunku Pragi, to nie wszyscy ten fakt odnotowali. W poniedziałek rano zdezorientowani pasażerowie wciąż próbowali z niego skorzystać.
Z nową-starą organizacją przystanku na placu Bankowym warszawiacy muszą liczyć się od niedzieli. Zlikwidowano tymczasowy przystanek tramwajowy w kierunku Pragi - udostępniona została za to nowa "kosmiczna" wiata przy "Grubej Kaśce".
"Jeden otworzył drzwi"
Mimo, że pojawiły się tablice z informacją o zmianie, warszawiacy, z przyzwyczajenia chętnie przychodzili na przystanek tymczasowy.
- Czekali, próbowali nawet otwierać drzwi. Większość pasażerów nie kryła zdziwienia, kiedy autobus lub tramwaj ruszał nie wpuszczając ich do środka - relacjonuje Marcin Gula, reporter tvnwarszawa.pl.
Trzeba jednak przyznać, że zdarzały się wyjątki. - Jeden z motorniczych zlitował się nad pasażerami, którzy czekali na zlikwidowanym przystanku i otworzył im drzwi tramwaju - dodaje reporter tvnwarszawa.pl.
Koniec ok. 20 października
Wraz z likwidacją tymczasowego przystanku z ulgą odetchnęli kierowcy. Zniknęło bowiem zwężenie w al. Solidarności w kierunku Pragi.
Choć nowa wiata już funkcjonuje, to nadal trwają przy niej prace. Urzędnicy prognozują, że zakończą się ok. 20 października. Wtedy ma też być gotowy nowy przystanek w kierunku Woli – na razie pasażerowie muszą korzystać z tymczasowego.

Skoro był likwidowany przystanek tymczasowy to trzeba było w nocy go sprzątnąć zamiast bawić się w tabliczki.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.