Dyskusje o PKSach wszelakich
Moderator: JacekM
- a/p TALENT
Jako stary / ubiegłowieczny /użytkownik kolejki grójeckiej może doczekam się powrotu regularnych pociągów na tej linii. Na razie z uwagi na notoryczne korki na trasie przez Janki lub przez Piaseczno zaniedbałem totalnie działkę w Złotokłosie.
Nawet objazd zadupiami przez Opacz, Raszyn, Dawidy, Bobrowiec, Gołków to totalna udręka.
Nawet objazd zadupiami przez Opacz, Raszyn, Dawidy, Bobrowiec, Gołków to totalna udręka.
ZUS fundatorem emigracji
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Moim skromnym zdaniem jeśli taka operacja ma sens, to wyłącznie jako tramwaje. Przepisy kolejowe mogłyby tę inicjatywę wykończyć...a/p TALENT pisze:Jako stary / ubiegłowieczny /użytkownik kolejki grójeckiej może doczekam się powrotu regularnych pociągów na tej linii.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
A gdzieś jest zapisane, że tramwaj musi być elektryczny? Pytam serio, bo nigdy nie szukałem.MichalJ pisze:Mamy przepisy na tramwaj spalinowy?
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
- a/p TALENT
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie znam się na górach Harzu, natomiast wiem, że w Zurychu (także po sieci 1000 mm) jeździ sobie po sieci tramwajowej kolejka dojazdowa oznakowana jako S-Bahn.
Ja tam tutaj:
http://lex.pl/serwis/du/2003/2301.htm
nic o zakazie napędu spalinowego nie widzę. Choć nie ma też norm, stąd ciekawe, czy dostałby homologację... aczkolwiek - plasser dostał.
Ja tam tutaj:
http://lex.pl/serwis/du/2003/2301.htm
nic o zakazie napędu spalinowego nie widzę. Choć nie ma też norm, stąd ciekawe, czy dostałby homologację... aczkolwiek - plasser dostał.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Ale par. 2 pkt 2 zawiera w definicji napęd elektryczny. Podpięcie więc piaseczyńskiej wąskotorówki pod tą definicję może być co najmniej trudne.Glonojad pisze:nic o zakazie napędu spalinowego nie widzę. Choć nie ma też norm, stąd ciekawe, czy dostałby homologację... aczkolwiek - plasser dostał.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Tramwaj spalinowo-elektryczny, w sensie z przekładnią elektryczną?
- a/p TALENT
Można ominąć: przekładnia elektryczna - jak napisał Glon - i mamy pojazd o napędzie elektrycznym. Koślawe trochę, ale może być skuteczne...MichalJ pisze:No tego się właśnie obawiałem - pojazd spalinowy z definicji nie jest tramwajem.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 255 | 414 | 523 | N43