Komunikacja miejska w Wilanowie i Powsinie

Moderator: Wiliam

MichalJ

Post autor: MichalJ » 23 lis 2011, 15:12

Co ma elitarność do garaży, które tam są po prostu faktem?

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 23 lis 2011, 15:24

Przede wszystkim to, że większość mieszkańców tego osiedla może nie mieć czego w tych garażach postawić, albo może ich nie być stać na eksploatację w cyklu codziennym.
the only thing that closes quicker than our caskets be the factories

MichalJ

Post autor: MichalJ » 23 lis 2011, 15:29

I dlatego mają mieć daleko do przystanku?

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 23 lis 2011, 15:32

No skoro argumentem, że mają mieć pod domem, było to, że inaczej pojadą samochodem, to tak. :P
the only thing that closes quicker than our caskets be the factories

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 23 lis 2011, 20:24

Albo może ich nie być stać na wykupienie garażu i będą rozjeżdżali okoliczne chodniki i trawniki.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 23 lis 2011, 21:34

Nawet nie chodzi o to czy stć, czy nie stać... Ostatnio kolega z biura sobie mieszkanie kupił w budyku, gdzie jest podziemny garaż. Oczywiście bez garażu. Jak go spytałem, czemu nie wykupił garażu, to powiedział, że on za te pieniądze woli sobie kupić mebli lub pojechać z żoną na wakacje... 8-(
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
yavorius

Post autor: yavorius » 24 lis 2011, 12:22

fik pisze:Ludzie z garażami w domach w ogólności nie zostawią samochodu w nim, nawet jeśli autobus wjedzie im do salonu.

Zresztą, od kiedy MW to jakieś elitarne osiedle? Zawsze miałem wrażenie, że to kolejne blokowisko dla przyjezdnych na wygwizdowie, jak Nowodwory. :-k
Z tym blokowiskiem nie przesadzajmy...

[ Dodano: |24 Lis 2011|, 2011 12:23 ]
Wolfchen pisze:Nawet nie chodzi o to czy stć, czy nie stać... Ostatnio kolega z biura sobie mieszkanie kupił w budyku, gdzie jest podziemny garaż. Oczywiście bez garażu. Jak go spytałem, czemu nie wykupił garażu, to powiedział, że on za te pieniądze woli sobie kupić mebli lub pojechać z żoną na wakacje... 8-(
Bo prawda jest taka, że garaż kosztuje tyle co samochód. Co jest chore...

JaBaal

Post autor: JaBaal » 24 lis 2011, 19:09

yavorius pisze:Bo prawda jest taka, że garaż kosztuje tyle co samochód. Co jest chore...
Wcale nie chore. Kilka lat temu kupiłem prawie mieszkanie w budynku z podziemnymi garażami. Miejsce parkingowe w garażu podziemnym kosztowało bodajże 40.000,- i co? Cena jak cena, przecież zbudowanie podziemnego parkingu to nie jest byle co, tylko poważna konstrukcja inżynieryjna. Miejsce parkingowe było kupione na zawsze - tj. dziedziczone itp. Nie rozumiem, co w takiej cenie jest chorego. Może deweloperzy powinni takich parkingów nie budować? A miasta wyglądać jak Houston?
Obrazek
Jeśli ktokolwiek wypowiada się o komunikacji w Pruszkowie, niech nie zapomina, że na północ od torów (Gąsin, Żbików, Bąki) też mieszkają ludzie.
Śp. 714 Ożarów - os. Staszica = to były piękne dni...

Awatar użytkownika
yavorius

Post autor: yavorius » 25 lis 2011, 12:09

W cenie tej jest chore to, że jest po prostu za wysoka. I tyle. Prostokąt 2*5 metrów, dzięki któremu nie będę zawalał drogi powyżej powinien być jednakowoż w takiej cenie, żeby przynajmniej ludzie zastanowili się nad jego kupnem. Bo za rzeczone 30-40 tys. zł można mieć kuchnię wykończoną na bogato. I ktoś, kto będzie kupował mieszkanie, a nie będzie go stać na to miejsce, raczej z tej kuchni nie zrezygnuje na rzecz miejsca w garażu.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 25 lis 2011, 12:14

Ja nie wiem. Metr lokalu kosztuje 8-10 kzł. Metr garażu wychodzi 3-4 kzł, a jeszcze dolicz, że samochód potrzebuje szerszego dojazdu niż ty korytarza. To drogo?
W ogóle to powinno być doliczone do ceny mieszkania i już. Wiem, wtedy "się nie sprzeda"...

drapka

Post autor: drapka » 25 lis 2011, 12:25

Pomału, ale opór będzie złamany. W miarę jak coraz więcej mieszkańców nie będzie w stanie zaparkować pod własnym blokiem, potem i pod sąsiednim, potem klopot będzie ze znalezieniem wolnego miejsca w odległości trzech bloków - i za jakiś czas będą ogłoszenia "ostatnie miejsca", "wyprzedaż". Fakt, że może trochę stanieją, ale pewnie to nie cena będzie przesądzać, a wygoda.
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 25 lis 2011, 12:38

MichalJ pisze:W ogóle to powinno być doliczone do ceny mieszkania i już. Wiem, wtedy "się nie sprzeda"...
Niektórzy deweloperzy (np. Robyg) już zaczęli sprzedawać (oczywiście w ramach "specjalnej oferty") mieszkanie z miejscem parkingowym w cenie.

Moim skromnym zdaniem - ok, 30 tys. to kupa kasy, ale lepiej odżałować, wziąć trochę większy kredyt i mieć w z głowy parkowanie przez cały okres mieszkania w danym miejscu. Jeśli się nie ma od razu auta, to miejsce zawsze można podnająć. Taka oszczędność może być iluzoryczna, bo ile nerwów później straci się na szukaniu miejsca do parkowania, ile drogi przejdzie się, by dojść do zostawionego gdzieś tam auta...

Awatar użytkownika
yavorius

Post autor: yavorius » 25 lis 2011, 12:48

MichalJ pisze:Ja nie wiem. Metr lokalu kosztuje 8-10 kzł.
Zależy gdzie. Najzabawniejsze jest to, że na Woli z widokiem na elektrociepłownię jest drożej niż w Miasteczku Wilanów ;)

[ Dodano: |25 Lis 2011|, 2011 12:49 ]
person pisze:Niektórzy deweloperzy (np. Robyg) już zaczęli sprzedawać (oczywiście w ramach "specjalnej oferty") mieszkanie z miejscem parkingowym w cenie.
A nawet dwoma (Fadesa Polnord).

Rosa

Post autor: Rosa » 25 lis 2011, 12:50

drapka pisze:Pomału, ale opór będzie złamany. W miarę jak coraz więcej mieszkańców nie będzie w stanie zaparkować pod własnym blokiem, potem i pod sąsiednim, potem klopot będzie ze znalezieniem wolnego miejsca w odległości trzech bloków - i za jakiś czas będą ogłoszenia "ostatnie miejsca", "wyprzedaż". Fakt, że może trochę stanieją, ale pewnie to nie cena będzie przesądzać, a wygoda.
Na razie to na Gocławiu nieszczęśliwi własciciele nowych garaży daja ogłoszenia i probuja je podnając innym z czym raczej jest krucho.

drapka

Post autor: drapka » 25 lis 2011, 12:57

Możę tam się da zaparkować "na polu". Ale gdydym np. wracał ponadprzeciętnie później do domu niż reszta sąsiadów i mieszkałna Kabatach, to prędzej czy później by mnie tzw. szlag trafił z parkowaniem na ulicy. Ale w miejscach mniej zagęszczonych zabudową na pewno determinacja do kozystania z garażu jest mniejsza. Poprzedniej zimy miałem też okazję porównać warunki porannego startu do pracy samochodem z garażu i z parkingu. I tez jest to mocny argument za jednak garażem :)
Popatrz, jaka franca!

ODPOWIEDZ