O Kolejach Mazowieckich - KM

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 25 wrz 2007, 14:47

Nie każdy ma taką pracę że musi dojechać na 8 rano, a po 16-stej wrócić, i na tym jego potrzeby w dziedzinie dostępu do komunikacji publicznej się kończą.
No tak. Ale miałbyś pociągi co 10 minut które woziłyby powietrze a w godzinach szczytu ludzie by stali na stopniach

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 25 wrz 2007, 15:12

Premo pisze:
Nie każdy ma taką pracę że musi dojechać na 8 rano, a po 16-stej wrócić, i na tym jego potrzeby w dziedzinie dostępu do komunikacji publicznej się kończą.
No tak. Ale miałbyś pociągi co 10 minut które woziłyby powietrze a w godzinach szczytu ludzie by stali na stopniach
Wcale tak być nie musi - wszystko kwestia odpowiedniego ułożenia rozkładu i obiegów.
A twierdzenie, że więcej pociągów poza szczytem = przepełnione pociągi w szczycie to czysta demagogia.
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 25 wrz 2007, 15:16

Na razie to znajdź pieniądze na pociągi co 10 minut. Na bilety nie ma co liczyć bo liczba pasażerów może jedynie nieznacznie wzrosnąć

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 25 wrz 2007, 15:41

Rzeczpospolita pisze:Ludzie stoją nawet w przejściach między przedziałami.
:arrow: Ciekawe, od kiedy między przedziałami są przejścia :>.

chiste

Post autor: chiste » 25 wrz 2007, 15:49

Przejścia, pomosty...
Jeden czort.
Przekaz jest jasny, wiadomo, o co chodzi. Po co się czepiasz?
Wagen fahr!

Andrzej

Post autor: Andrzej » 25 wrz 2007, 16:14

MeWa pisze:http://www.rzeczpospolita.pl/dodatki/wa ... a_a_8.html
Obrazek
Warszawa
KOLEJ Fatalny początek remontu torów

Kto ma szczęście, ten wsiądzie do pociągu

Tłumy szturmują pociągi kursujące na trasie z Warszawy do Tłuszcza. Z powodu remontu torów Koleje Mazowieckie musiały odwołać 48 ze 108 składów

Dworzec Warszawa Wileńska, godzina 15.45. Kilkusetosobowy tłum chcących wydostać się ze stolicy kłębi się na peronie, na który wolno wjeżdża pociąg. Planowy odjazd o godz. 16.13, jednak już po chwili jest pełen pasażerów. Ludzie stoją nawet w przejściach między przedziałami. (..)
A czemu ci ludzie nie chcą jeździć linią bezpośrednio do Centrum przez Rembertów? Jej zapełnienie bez zmian.
A chyba zaczna większość jeździ na Śródmieście - czasowo wychodzi na to samo, a przesiadać się nie trzeba.
R1+R2
R3+R7
R8+R9

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 25 wrz 2007, 16:32

A czemu ci ludzie nie chcą jeździć linią bezpośrednio do Centrum przez Rembertów?
Może dlatego że pociągów jest tylko 6 par?

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 25 wrz 2007, 16:50

Andrzej pisze: A czemu ci ludzie nie chcą jeździć linią bezpośrednio do Centrum przez Rembertów?
Bo mają miesięczne na linię do Wileńskiej.

Awatar użytkownika
Solaris U10

Post autor: Solaris U10 » 25 wrz 2007, 17:36

No to wypadałoby, żeby KM uznało ich ważność (dobrze się wyraziłem?) chociażby do Rembertowa, bo zapewne spora grupa pasażerów ma karty miejskie.

przewoz

Post autor: przewoz » 25 wrz 2007, 21:01

Być może pomogłyby pociągi do W-wy Gdańskiej, jak przy poprzednim remoncie.

metron

Post autor: metron » 25 wrz 2007, 21:34

Premo pisze:

Uprawiasz demagogię. Przy takim myśleniu kolej nigdy nie pozyska nowych klientów. Godzinę na zapchany pociąg będzie czekać tylko desperat
Wszędzie widzę że poza godzinami szczytu jadą luźne PKS,prywatne autobusy. Jakoś nikt z tego powodu nie panikuje, ta komunikacja wq godzinach szczytu przewiozła tylu pasażerów że zarobiła także na te nierentowne kursy
W Kolejach Mazowieckich musi być inaczej, proponuję zlikwidować te pozaszczytowe kursy, zostawić jedynie te w szczycie. Ciekawe po jakim czasie firma padnie????

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 25 wrz 2007, 21:37

Trzeba wreszcie kupić normalne sprzęgi samoczynne i poza szczytem jednostki puszczać solo. Ale akurat na to w ramach modernizacji KMy nie wpadły :?:
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 25 wrz 2007, 21:45

przewoz pisze:Być może pomogłyby pociągi do W-wy Gdańskiej, jak przy poprzednim remoncie.
W tym problem, że remontowany odcinek jest na trasie Wołomin - W-wa Wileńska.... Tylko ciekawe, bo rozkład PKP PR jest nie naruszony....

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 25 wrz 2007, 21:49

Jednym z licznych objawów zacofania polskiej komunikacji kolejowej jest to, że pociągi dalekobieżne mają pierwszeństwo nad aglo.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

metron

Post autor: metron » 25 wrz 2007, 22:36

Zamiast kupowanie Flirtów, piętrowych EZT Koleje Mazowieckie mogłyby kupić tabor modułowy czyli taki który można łączyć i rozłączać na trasie w zależnosci od potrzeb. Tabor ten prezentowany kiedyś w Polsce ma nawet składaną kabinę maszynisty
Kiedyś ten tabor był prezentowany w Polsce i miał zostać kupiony,jak zwykle na obietnicach się skończyło
Tabor taki jest wykorzystywany w Danii, Szwecji itp dlaczego nie pomyślano o tym w Polsce???

ODPOWIEDZ