Komunikacja miejska na Gocławiu i Saskiej Kępie

Moderator: Wiliam

Rosa

Post autor: Rosa » 27 wrz 2007, 23:44

No to skoro mamy rozkłady.
Ładne bajki kiedyś opowiadano o 111 co 6 min a tymczasem rozklad pozostaje WAKACYJNY. ](*,) ](*,)
509 uzyskuje rozklad 10/20 zamiast 12/20 czyli przedwakacyjne wtyczki NARESZCIE zostają wpisane do rozkładu
123 co 15/20 to dla Wilgi jakiś kiepski żart bo teraz to na pewno nie wystarczy do polączenia z Grochowem ale niedlugo na szczęście coś z tym bedą musieli zrobić.
Z 6 minut w szczycie (w połączeniu z 301) do 15 :dance: :dance: dowcipni są panowie z ZTMu
Po kilkunastu latach kiedy 301 jeździło Umińskiego teraz nagle zdecydowano że już nie musi tędy jeździć. osiedle się rozbudowało, i nagle ŁUB najpierw strata 303 a teraz do tego w poniedziałek będzie o 5 kursów na godzine mniej w szczycie i o 3 mniej w międzyszczycie.

Maro D.
Kontakt:

Post autor: Maro D. » 28 wrz 2007, 0:01

Rosa pisze:Ładne bajki kiedyś opowiadano o 111 co 6 min a tymczasem rozklad pozostaje WAKACYJNY. ](*,) ](*,)
Podobno mają jeszcze jakiś czas jeździć wtyki - takie dostałem zapewnie od...kogoś, a potem pojawi się nowy rozkład. Zresztą będą musieli go zmienić zważywszy na powrót pod Uniwersytet + całkowite wprowadzenie niskopodłogowych (patrz wątek zmian od 1.10).

Ale co do 123 i 301 - z 6 na 15...heh, to faktycznie kiepska sprawa. A obaj dobrze wiemy jak ciężko jest dostać się do którejś z tych linii obecnie około godziny 14-tej (kolorowa szkoła).

Hmmm...na znak protestu trzeba zacząć chyba nosić kolorowe skarpetki. Kiedyś to wszyscy bikiniarze je nosili!
Gocławska linia mikrobusowa:

211 Gocław, Bora - Komorowskiego, Jugosłowiańska, Fieldorfa, Umińskiego, Rechniewskiego, Nowaka - Jeziorańskiego, Żymirskiego, Motorowa, Poligonowa, Grenadierów, Grochowska, Praga Płd. - Ratusz

Bo fantazja jest od tego O-)

dawidek

Post autor: dawidek » 28 wrz 2007, 10:12

401 z bardzo ładną częstotliwością. Ja osobiście uważam, że to przydatna linia. Tylko trzeba dać ludziom trochę czasu by się przyzwyczaili do jej obecności. Przy dobrej częstotliwości nawet opłaci się do niej podjechać. Tak więc kierunek południowo-zachodni na plus.
Natomiast połączenia z Wiatraczną to porażka. Tam prawie cały dzień był tłok a teraz na wielu przystankach autobus co 20 minut. Oczywiście największy problem będzie pod szkołą :-?

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 28 wrz 2007, 10:36

dawidek pisze:Natomiast połączenia z Wiatraczną to porażka. Tam prawie cały dzień był tłok a teraz na wielu przystankach autobus co 20 minut. Oczywiście największy problem będzie pod szkołą.
Nie co 20, ale co 10. Trudno oczekiwać, żeby cały Gocław miał dojazd na Wiatrak. Dla mnie na przykład mordęgą było zwiedzanie całego osiedla jak wracałem do domu z okolic Pragi. A koordynacja obu linii na Fieldorfa jest godna pochwały.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

Rosa

Post autor: Rosa » 28 wrz 2007, 10:47

Colony pisze:
dawidek pisze:Natomiast połączenia z Wiatraczną to porażka. Tam prawie cały dzień był tłok a teraz na wielu przystankach autobus co 20 minut. Oczywiście największy problem będzie pod szkołą.
Nie co 20, ale co 10. Trudno oczekiwać, żeby cały Gocław miał dojazd na Wiatrak. Dla mnie na przykład mordęgą było zwiedzanie całego osiedla jak wracałem do domu z okolic Pragi. A koordynacja obu linii na Fieldorfa jest godna pochwały.
Nie co 10 a co 20 :)
Zdecydowana większość Gocławia ma teraz autobus co 20 poza szczytem (zamiast 10) i co 15 w szczycie (zamiast 6) i dotyczy to przystankow Meissnera, Os Jantar, Abrahama, Bora-Komorowskiego, Horbaczewskiego i oczywiście Os Wilga.

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 28 wrz 2007, 11:12

Jak byłem zawsze przeciwnikiem oberka na 301. Jak to sobie wyobrażasz, że 148 miałoby jeździć tak samo? Chociaż nikt, by się nie obraził za podkręcenie 123.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

Rosa

Post autor: Rosa » 28 wrz 2007, 11:20

301 od początku swojego istnienia było linią lokalna służącą do połączenia Gocławia z Grochowem, potem ją wydłuzono ale dalej spełniala tą rolę. Teraz zwiekszenie częstotliwości na 123 nie ma już sensu bo marnowałaby się ta linia na odcinku Gocław-r Waszyngtona Wschodni (częste 509). Najlepszym rozwiązaniem bylby powrót do czegoś w stylu najstarszego 301 czyli Wiatraczna-Abrahama-Meissnera-Jugoslowiańska-Umińskiego-Wiatraczna.

Oberek na 301 byl dobry bo zbierał ludzi z Gocławia zarówno na Grochowską jak i na TS. Obecnie jest idiotyczna sytuacja bo zarówno 148 jak i 168 po prostu przecinają Goclaw nie zbierając ludzi i nie pełniąc żadnych lokalnych funkcji.
Co do mojej Wilgi to po prostu wszystko wyjdzie w praniu, rano ludzie (dojeżdżający do szkoły) po prostu nie zmieszczą sie do 123 i i tak coś z tym trzeba będzie zrobić. Szkoda tylko że nikt z ZTMU wcześniej o tym nie pomyślał że skoro linia (301) była tu bardzo przydatna 10 lat temu to teraz jest tym bardziej potrzebna.

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 28 wrz 2007, 11:51

Teraz stworzenie takiej linii już chyba nie będzie możliwe, obawiam się. :-s Najwyżej na 123 trafią w końcu same przeguby.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 28 wrz 2007, 13:13

Będzie ból. I pewnie jakieś 3xx będzie trzeba wymusić, bo faktycznie zasilać 123 nie ma sensu. Z drugiej strony oberek na 301 to było to, przez co przez wiele lat linia ta nie mogła się doczekać zmiany na 1xx.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
PiotrekP

Post autor: PiotrekP » 28 wrz 2007, 17:09

Rosa pisze:zarówno 148 jak i 168 po prostu przecinają Goclaw nie zbierając ludzi i nie pełniąc żadnych lokalnych funkcji.
Przepraszam bardzo, jak teraz 143 niby jeździ? Tak samo, jak 168..

Rosa

Post autor: Rosa » 28 wrz 2007, 17:20

PiotrekP pisze:
Rosa pisze:zarówno 148 jak i 168 po prostu przecinają Goclaw nie zbierając ludzi i nie pełniąc żadnych lokalnych funkcji.
Przepraszam bardzo, jak teraz 143 niby jeździ? Tak samo, jak 168..
Jasne, ale to jest JEDNA linia, natomiast druga krąży. Teraz nic jadącego na TS nie będzie krążyć. Do 143 nic nie mialem , to byla bardzo dobra linia i miała dobrą trasę, dobry rozklad i dobre zapelnienie.

2 godziny temu na przystanku jakaś kobieta spisywała rozklad 301. Powiedziałem jej żeby się nie trudziła bo to ostatni dzień kiedy ta linia jest na Wildze. Oczywiście ona na to że jak zwykle jak coś jest dobre to zostaje zlikwidowane.
W poniedzialek pewnie będzie duuuużo telefonow do ZTMu :D

Aaa, oczywiście w 301 (nr boczny 612) nie bylo żadnej informacji o poniedzialkowej zmianie trasy.

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 28 wrz 2007, 17:45

Rosa pisze:Aaa, oczywiście w 301 (nr boczny 612) nie bylo żadnej informacji o poniedzialkowej zmianie trasy.
Ale w wielu innych była. Praktycznie we wszystkich które spotkałem. ;-)

Rosa

Post autor: Rosa » 28 wrz 2007, 17:51

Tak, w jakimś gniocie widziałem informację ale konkretnie w tej 612 z Kleszczowej na pewno nie było.

Przy okazji, 111 dochodzi kolejny przystanek Foksal 01.

Rosa

Post autor: Rosa » 01 paź 2007, 18:36

Ludzie nie są szczęśliwi z nowych zmian :)
A teraz a propos czegoś nowego.
Szkoda że podczas remontu pętli nie zrobiono jakiejś tablicy świetlnej pokazującej godziny odjazdów autobusow. W tej chwili mamy 4 stanowiska na pętli i 3 zespoly przystankowe za pętlą i naprawdę nie wiadomo gdzie pójść aby trafić na najwcześniej odjeżdżający autobus. Ciągle jest ryzyko że jak pójdę do jednego autobusu to w tym czasie inny mi ucieknie.

Awatar użytkownika
Solaris

Post autor: Solaris » 01 paź 2007, 19:14

Rosa pisze:Ludzie nie są szczęśliwi z nowych zmian :)
A teraz a propos czegoś nowego.
Szkoda że podczas remontu pętli nie zrobiono jakiejś tablicy świetlnej pokazującej godziny odjazdów autobusow. W tej chwili mamy 4 stanowiska na pętli i 3 zespoly przystankowe za pętlą i naprawdę nie wiadomo gdzie pójść aby trafić na najwcześniej odjeżdżający autobus. Ciągle jest ryzyko że jak pójdę do jednego autobusu to w tym czasie inny mi ucieknie.
Po pierwsze, to gdzie umieścić taką tablicę :?: Po drugie, jedna, duża, ogólna, czy też osobno dla każdego stanowiska :?: Po trzecie i to chyba najważniejsze, kto miałby wyłożyć kasę na cały system takiej informacji :?: Jest to ciekawy pomysł (ale chyba nierealny z powodu nr.3) i skończyłby z zawracaniem głowy kierowcom pytaniami typu, o której pan odjeżdża :?: I tak od kierowcy do kierowcy, choć wiszą rozkłady na przystankach. Ale takie sprawdzenie rozkładów, jest pewnie zbyt zawiłe dla pewnej grupy pasażerów.

ODPOWIEDZ