Buspasy

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 mar 2010, 17:36

aqqaqq pisze:Nie od dziś wiadomo, że buspas na TŁ spowodował co najmniej kilkuprocentowy spadek notowań HGW w nadchodzących wyborach prezydenckich.
"To skandal! Tracimy 150% ciepła! Zakręcić!!!"

Jakieś źródło tych rewelacji? Bo "nie od dziś" to wiadomo, że priorytety dla komunikacji kosztem użytkowników transportu indywidualnego popiera nawet większość kierowców, na co są badania nie tylko krajowe, ale i międzynarodowe.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Rosa

Post autor: Rosa » 22 mar 2010, 17:55

Glonojad pisze: Jakieś źródło tych rewelacji? Bo "nie od dziś" to wiadomo, że priorytety dla komunikacji kosztem użytkowników transportu indywidualnego popiera nawet większość kierowców, na co są badania nie tylko krajowe, ale i międzynarodowe.
Priorytety dla komunikacji owszem popiera większośc, ale ten buspas był takim "sukcesem" ze nawet wielu korzystających z komunikacji zbiorowej jest mu przeciwnych.

Awatar użytkownika
Majusi

Post autor: Majusi » 22 mar 2010, 18:44

Nie ma to jak pomysł buspasa w AK. Na ile? Do wyborów? Bo jako droga ekspresowa (S8) musi być pas awaryjny.

kajo

Post autor: kajo » 22 mar 2010, 18:44

Rosa pisze:Priorytety dla komunikacji owszem popiera większośc, ale ten buspas był takim "sukcesem" ze nawet wielu korzystających z komunikacji zbiorowej jest mu przeciwnych.
A ja dzisiaj doznałem szoku, bo słyszałem pochwały na temat bus-pasa na TVN Warszawa i to nawet ze strony kierowców. Była mowa o tym iż ruch się już uspokoił, czas jazdy się sporo skrócił, korki są sporo mniejsze i tak dalej. Powiedziałbym nawet sukces. I to w TVN Warszawa.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

st1545

Post autor: st1545 » 22 mar 2010, 18:44

yavorius pisze:Dla mnie niepojęte jest, że na buspasie na TŁ nie ma kamery na moście w stronę Centrum...
Nie na moście, tylko tuż przed wjazdami z Wału oraz Wisłostrady - tam gdzie postawiono migające znaki STOP.
Nie widzę żadnego sensu w karaniu zjeżdżających na prawy pas "ciut za wcześnie", w celu zjechania w prawo (na Wisłostradę) z ominięciem stojących w korku. Im więcej samochodów szybko opuści TŁ, tym lepiej (łatwiej będzie wjechać na most).

Niepojęte jest co innego. Niczego nie zrobiono w celu ułatwienia dotarcia do buspasa autobusom. Niczego na Przyczółku Grochowskim (532, 515), niczego przed ślimakiem (411). W planach "modyfikacji" nie ma tym razem ani słowa o "śluzach". Dlaczego?

pozdrawiam, tomek

Awatar użytkownika
Solaris U10

Post autor: Solaris U10 » 22 mar 2010, 19:15

drapka pisze:Pogderam: ile ta kampania kosztowała (widze, że zlecenie otrzymała firma AMS)?
strona ZTM pisze:Plakaty kampanii „Jedź właściwym pasem” pojawiły się przy głównych arteriach miasta na billboardach, bezpłatnie udostępnionych przez firmę AMS.

Awatar użytkownika
aqqaqq

Post autor: aqqaqq » 22 mar 2010, 19:16

Glonojad pisze:Bo "nie od dziś" to wiadomo, że priorytety dla komunikacji kosztem użytkowników transportu indywidualnego popiera nawet większość kierowców, na co są badania nie tylko krajowe, ale i międzynarodowe.
Wnioskowanie typu po urwaniu szóstej nogi mucha ogłuchła. To tak jakby z informacji, że 90% Polaków chce autostrad, wyciągnąć wniosek, że 90% Polaków chce zburzenia Zamku Królewskiego i zbudowania w jego miejscu autostrady. To że większość jest za priorytetami, to nie znaczy, że większość popiera takie idotyzmy jak buspas obwodnicy Śródmieścia.
kajo pisze:A ja dzisiaj doznałem szoku, bo słyszałem pochwały na temat bus-pasa na TVN Warszawa i to nawet ze strony kierowców. Była mowa o tym iż ruch się już uspokoił, czas jazdy się sporo skrócił, korki są sporo mniejsze i tak dalej. Powiedziałbym nawet sukces. I to w TVN Warszawa.
To, że ITI i Agora popierają HGW przed wyborami, to chyba nie powinno dziwić. Jakoś w mediach Axla, Polsatu, Prespubliki, Inforu zachwytu nad buspasami nie słychać.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 22 mar 2010, 19:31

Poczytaj Majszyka i ŻW...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
aqqaqq

Post autor: aqqaqq » 22 mar 2010, 19:41

MeWa pisze:Poczytaj Majszyka i ŻW...
Czytam, nie jest bezkrytyczny i np. on pierwszy przypomniał we wrześniu o hiszpańskim projekcie buspasa na TŁ
http://www.zw.com.pl/artykul/244828,405 ... odami.html

ness

Post autor: ness » 22 mar 2010, 20:08

Swietny pomysl za pol miliarda wzwyz i zwezenie TL o jeden w kazda strone przez dwa lata.
Juz lepiej byloby centralnie przykryc TL, a nie budowac srodkiem estakade.

A i tak przy okazji przykrywania.
Skrot MHP cos Ci mowi?

Co do opinii i sondazy to wszyscy popieraja udogodnienia dla zbiorkomu tak samo jak popieraja budowe autostrad i esek.
Czyli byle mnie to nie dotyczylo, najlepiej niech robia po drugiej stronie miasta.
Not in my back yard.
Taka mentalnosc plebejska.
Nie mamy na to u nas na szczescie monopolu.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 mar 2010, 22:43

aqqaqq pisze:
Glonojad pisze:Bo "nie od dziś" to wiadomo, że priorytety dla komunikacji kosztem użytkowników transportu indywidualnego popiera nawet większość kierowców, na co są badania nie tylko krajowe, ale i międzynarodowe.
Wnioskowanie typu po urwaniu szóstej nogi mucha ogłuchła. To tak jakby z informacji, że 90% Polaków chce autostrad, wyciągnąć wniosek, że 90% Polaków chce zburzenia Zamku Królewskiego i zbudowania w jego miejscu autostrady.
Bredzisz. W pytaniu był zawarty element "KOSZTEM UTRUDNIEŃ DLA SAMOCHODÓW", więc nie jest prawdą, że "kosztem zamku królewskiego".

Po drugie, wciąż nie przedstawiłeś wyników badań potwierdzających tezę, że "kilka procent poparcia kosztował buspas". Żadnych.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
aqqaqq

Post autor: aqqaqq » 22 mar 2010, 23:00

Glonojad pisze:Bredzisz. W pytaniu był zawarty element "KOSZTEM UTRUDNIEŃ DLA SAMOCHODÓW", więc nie jest prawdą, że "kosztem zamku królewskiego".
Wiesz, jest różnica pomiędzy priorytetem w postaci np. śluzy, a paraliżem obwodnicy i wtłoczeniem samochodów do centrum. Jedno i drugie mieści się w definicji "KOSZTEM UTRUDNIEŃ DLA SAMOCHODÓW"
Glonojad pisze: Po drugie, wciąż nie przedstawiłeś wyników badań potwierdzających tezę, że "kilka procent poparcia kosztował buspas". Żadnych.
Powiedzmy, że przyśniły mi się wyniki badań fokusowych robione na zlecenie pewnej partii. Pewnie bredzę ;-)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 mar 2010, 23:04

Powiedzmy, że masz bliskiej zerowej wiarygodność dla mnie.

ness

Post autor: ness » 23 mar 2010, 0:54

"badanie fokusowe" czy raczej zogniskowany wywiad grupowy nie jest reprezentatywna metoda badania opinii.
Szczegolnie takich jak preferencje wyborcze szerokiej grupy ludzi (np. mieszkancy wawy).
Za duzo roznych grup do przemaglowania, zeby bylo to w ogole oplacalne.

dream on

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 23 mar 2010, 7:48

Oooo, już wyszło szydełko z worka. Szybciutko!

ODPOWIEDZ