O Kolejach Mazowieckich - KM

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 25 wrz 2007, 22:51

Na początek krokiem milowym byłyby chociaż sprawne sprzęgi w tym, co jest.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

metron

Post autor: metron » 26 wrz 2007, 0:39

To fakt, można było pomyśleć o modernizacji lub wymianie sprzęgów których konstrukcja pochodzi z lat 30 XX wieku
Można było też zamontować klimę w EW60, podczas pół moderny przy wymianie foteli wpuścić lampy w sufit aby ograniczyć ciemne przedziały
Teraz jest wytłumaczenie niedasię i tyle

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 26 wrz 2007, 6:17

metron pisze:podczas pół moderny przy wymianie foteli wpuścić lampy w sufit aby ograniczyć ciemne przedziały
metron pisze:Można było też zamontować klimę w EW60,
Tyle że KM oszczędza na wszystkim. Nawet te parę tysięcy na klimie do EW

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 26 wrz 2007, 9:25

Parę tysięcy? Klima do 120N (dwa agregaty) kosztowała 300 tysięcy z hakiem, do dwa razy dłuższego kibla potrzebne byłyby trzy agregaty mocniejsze, do tego więcej rozprowadzeń (chociaż nie zdziwłbym się, gdyby zrobili z krartką jak w Solarisach :p) - jakieś pół miliona.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

metron

Post autor: metron » 26 wrz 2007, 9:46

Ale w końcu modernizację i to tak gruntową robi się też aby podnieść komfort jazdy pasażerów. W przypadku zmniejszenia wielkosći okien i zrobienia piekarnika w środku normalną koleją rzeczy powinno być zamontowanie klimy
W pociągu którego modernizacja kosztowała parę milionów te 300 tyś nie jest zawrotną sumą

Awatar użytkownika
kulikowski

Post autor: kulikowski » 26 wrz 2007, 11:25

Odwołanie kolejowej komunikacji zastępczej
Szanowni Państwo!
Koleje Mazowieckie informują, że od poniedziałku, 1 października 2007 r., przestaje funkcjonować kolejowa komunikacja zastępcza na odcinku Iłowo - Działdowo.
Koleje Mazowieckie nie będą prowadziły żadnych przewozów na ww. odcinku.
(C) Koleje Mazowieckie http://www.mazowieckie.com.pl

Andrzej

Post autor: Andrzej » 26 wrz 2007, 11:35

Premo pisze:
A czemu ci ludzie nie chcą jeździć linią bezpośrednio do Centrum przez Rembertów?
Może dlatego że pociągów jest tylko 6 par?
najwyższy czas zwiększyć ich liczbę i dowartościować tę linię.
czas remontu jest dobrą okazją. należy honorować bilety do Wileńskiej.
R1+R2
R3+R7
R8+R9

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 26 wrz 2007, 11:52

metron pisze: W pociągu którego modernizacja kosztowała parę milionów te 300 tyś nie jest zawrotną sumą
pół miliona, a pół moderny kosztują OIDP półtora...

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 26 wrz 2007, 14:26

inż. Glonojad pisze:Parę tysięcy? Klima do 120N (dwa agregaty) kosztowała 300 tysięcy z hakiem
To przepraszam. KM chciało zaoszczędzić na pasażerach większą kwotę pieniędzy

metron

Post autor: metron » 26 wrz 2007, 22:17

inż. Glonojad pisze:
metron pisze: W pociągu którego modernizacja kosztowała parę milionów te 300 tyś nie jest zawrotną sumą
pół miliona, a pół moderny kosztują OIDP półtora...

Pisałem o modernizacji EW60 gdzie za zmodernizowanie dwóch pociągów zapłacono około 9 mln złotych
Czyli jeden skład kosztował 4,5 mln. A półtora miliona nie starcza już nawet aby wpuscić lampy w sufit, tylko po to aby pociąg wieczorem nie przypominał katakumb

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 26 wrz 2007, 22:26

metron pisze:A półtora miliona nie starcza już nawet aby wpuscić lampy w sufit, tylko po to aby pociąg wieczorem nie przypominał katakumb
Naprawa rewizyjna z częściową modernizacją to koszt ok. 200 tys. zł Zapewne koszt wpuszczenia oświetlenia w sufit jest wyższy niż ciągła wymiana świetlówek dlatego robią to jedynie podczas NG gdzie i tak wszystkie elementy wnętrza są wymieniane

przewoz

Post autor: przewoz » 26 wrz 2007, 22:28

Pisałem o modernizacji EW60 gdzie za zmodernizowanie dwóch pociągów zapłacono około 9 mln złotych
Napęd. Napęd i zupełnie nowe okablowanie. Nowości od strony elektrycznej. Sam tylko napęd z okablowaniem i sterowaniem, nawiewnym ogrzewaniem kosztował pewnie z milion, jak nie więcej. KM zazyczyło sobie rozwiązań, których normalnie nie było - zjazd awaryjny jedną grupą silników, którego normalnie nie było w EW60. Do tego dołóżmy, że to jedyne dwie jednostki, więc krótka seria i dwa czopery. Krótkie serie same z siebie są drogie.

[ Dodano: 2007-09-26, 22:31 ]
Premo pisze:dlatego robią to jedynie podczas NG gdzie i tak wszystkie elementy wnętrza są wymieniane
Przy wpuszczaniu oświetlenia w sufit sią rzeczy potrzebna jest wymiana (zakup) sufitu z odpowiednim profilem, nowe ułożenie kabli etc.

metron

Post autor: metron » 26 wrz 2007, 23:50

przewoz pisze:
Napęd. Napęd i zupełnie nowe okablowanie. Nowości od strony elektrycznej. Sam tylko napęd z okablowaniem i sterowaniem, nawiewnym ogrzewaniem kosztował pewnie z milion, jak nie więcej. KM zazyczyło sobie rozwiązań, których normalnie nie było - zjazd awaryjny jedną grupą silników, którego normalnie nie było w EW60. Do tego dołóżmy, że to jedyne dwie jednostki, więc krótka seria i dwa czopery. Krótkie serie same z siebie są drogie.

[ Dodano: 2007-09-26, 22:31 ]
Premo pisze:dlatego robią to jedynie podczas NG gdzie i tak wszystkie elementy wnętrza są wymieniane
Przy wpuszczaniu oświetlenia w sufit sią rzeczy potrzebna jest wymiana (zakup) sufitu z odpowiednim profilem, nowe ułożenie kabli etc.

Zgadzam się że nowoczesne rozwiązania muszą kosztować, zastanawia mnie jednak celowość takich działań gdy oszczędza się na pasażerach. Mam wrażenie że jest to jedynie sztuka dla sztuki. Nowoczesny pociąg nafaszerowany elektroniką ale z wnętrzem dla pasażerów gorącym jak piekarnik
Mając do wyboru nowoczesny pociąg ale gorący jak piec, lub pociąg ze starym napędem ale przyjazny dla pasażera zawsze wybiorę ten drugi

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 27 wrz 2007, 8:45

Zacznijcie myśleć jak KM. Po co wydawać ponad milion zł na gadżet używany tylko przez 2 miesiące w roku

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 27 wrz 2007, 14:13

Premo pisze:Po co wydawać ponad milion zł na gadżet używany tylko przez 2 miesiące w roku
Po to, żeby zachęcić ludzi do korzystania z włąsnych usług? Takie są prawa rynku, a KM się średnio sprawdza. Prawdę mówiąc spodziewałem się w chwili utworzenia KM skoku jakości podróży, a nie jej spadku...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

ODPOWIEDZ