O Kolejach Mazowieckich - KM
Moderator: JacekM
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Na początek krokiem milowym byłyby chociaż sprawne sprzęgi w tym, co jest.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
-
metron
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Parę tysięcy? Klima do 120N (dwa agregaty) kosztowała 300 tysięcy z hakiem, do dwa razy dłuższego kibla potrzebne byłyby trzy agregaty mocniejsze, do tego więcej rozprowadzeń (chociaż nie zdziwłbym się, gdyby zrobili z krartką jak w Solarisach
) - jakieś pół miliona.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
-
metron
Ale w końcu modernizację i to tak gruntową robi się też aby podnieść komfort jazdy pasażerów. W przypadku zmniejszenia wielkosći okien i zrobienia piekarnika w środku normalną koleją rzeczy powinno być zamontowanie klimy
W pociągu którego modernizacja kosztowała parę milionów te 300 tyś nie jest zawrotną sumą
W pociągu którego modernizacja kosztowała parę milionów te 300 tyś nie jest zawrotną sumą
- kulikowski
Odwołanie kolejowej komunikacji zastępczej
(C) Koleje Mazowieckie http://www.mazowieckie.com.plSzanowni Państwo!
Koleje Mazowieckie informują, że od poniedziałku, 1 października 2007 r., przestaje funkcjonować kolejowa komunikacja zastępcza na odcinku Iłowo - Działdowo.
Koleje Mazowieckie nie będą prowadziły żadnych przewozów na ww. odcinku.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
pół miliona, a pół moderny kosztują OIDP półtora...metron pisze: W pociągu którego modernizacja kosztowała parę milionów te 300 tyś nie jest zawrotną sumą
-
metron
inż. Glonojad pisze:pół miliona, a pół moderny kosztują OIDP półtora...metron pisze: W pociągu którego modernizacja kosztowała parę milionów te 300 tyś nie jest zawrotną sumą
Pisałem o modernizacji EW60 gdzie za zmodernizowanie dwóch pociągów zapłacono około 9 mln złotych
Czyli jeden skład kosztował 4,5 mln. A półtora miliona nie starcza już nawet aby wpuscić lampy w sufit, tylko po to aby pociąg wieczorem nie przypominał katakumb
Naprawa rewizyjna z częściową modernizacją to koszt ok. 200 tys. zł Zapewne koszt wpuszczenia oświetlenia w sufit jest wyższy niż ciągła wymiana świetlówek dlatego robią to jedynie podczas NG gdzie i tak wszystkie elementy wnętrza są wymienianemetron pisze:A półtora miliona nie starcza już nawet aby wpuscić lampy w sufit, tylko po to aby pociąg wieczorem nie przypominał katakumb
Napęd. Napęd i zupełnie nowe okablowanie. Nowości od strony elektrycznej. Sam tylko napęd z okablowaniem i sterowaniem, nawiewnym ogrzewaniem kosztował pewnie z milion, jak nie więcej. KM zazyczyło sobie rozwiązań, których normalnie nie było - zjazd awaryjny jedną grupą silników, którego normalnie nie było w EW60. Do tego dołóżmy, że to jedyne dwie jednostki, więc krótka seria i dwa czopery. Krótkie serie same z siebie są drogie.Pisałem o modernizacji EW60 gdzie za zmodernizowanie dwóch pociągów zapłacono około 9 mln złotych
[ Dodano: 2007-09-26, 22:31 ]
Przy wpuszczaniu oświetlenia w sufit sią rzeczy potrzebna jest wymiana (zakup) sufitu z odpowiednim profilem, nowe ułożenie kabli etc.Premo pisze:dlatego robią to jedynie podczas NG gdzie i tak wszystkie elementy wnętrza są wymieniane
-
metron
przewoz pisze:Napęd. Napęd i zupełnie nowe okablowanie. Nowości od strony elektrycznej. Sam tylko napęd z okablowaniem i sterowaniem, nawiewnym ogrzewaniem kosztował pewnie z milion, jak nie więcej. KM zazyczyło sobie rozwiązań, których normalnie nie było - zjazd awaryjny jedną grupą silników, którego normalnie nie było w EW60. Do tego dołóżmy, że to jedyne dwie jednostki, więc krótka seria i dwa czopery. Krótkie serie same z siebie są drogie.Pisałem o modernizacji EW60 gdzie za zmodernizowanie dwóch pociągów zapłacono około 9 mln złotych
[ Dodano: 2007-09-26, 22:31 ]Przy wpuszczaniu oświetlenia w sufit sią rzeczy potrzebna jest wymiana (zakup) sufitu z odpowiednim profilem, nowe ułożenie kabli etc.Premo pisze:dlatego robią to jedynie podczas NG gdzie i tak wszystkie elementy wnętrza są wymieniane
Zgadzam się że nowoczesne rozwiązania muszą kosztować, zastanawia mnie jednak celowość takich działań gdy oszczędza się na pasażerach. Mam wrażenie że jest to jedynie sztuka dla sztuki. Nowoczesny pociąg nafaszerowany elektroniką ale z wnętrzem dla pasażerów gorącym jak piekarnik
Mając do wyboru nowoczesny pociąg ale gorący jak piec, lub pociąg ze starym napędem ale przyjazny dla pasażera zawsze wybiorę ten drugi
Po to, żeby zachęcić ludzi do korzystania z włąsnych usług? Takie są prawa rynku, a KM się średnio sprawdza. Prawdę mówiąc spodziewałem się w chwili utworzenia KM skoku jakości podróży, a nie jej spadku...Premo pisze:Po co wydawać ponad milion zł na gadżet używany tylko przez 2 miesiące w roku
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43