120Na SWING

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 kwie 2011, 23:48

Owszem, ale z tym nie polemizuję, a jedynie wyjaśniam działanie platformy.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

fraktal

Post autor: fraktal » 04 kwie 2011, 23:48

Bo gdyby tak, to mankament widać na przystankach w centrum...

[ Dodano: |4 Kwi 2011|, 2011 23:49 ]
MeWa pisze:no chyba Glonojad wyraźnie napisał, że przy otwartych drzwiach się nie otworzy.
No to jakby nie patrzeć mankament, niestety...

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 kwie 2011, 23:49

fraktal pisze:No to muszę zabrać kogoś z rodziny i zobaczyć, czy działa. :razz: No dobra, a jak drzwi się już otworzą i wózkowicz podjedzie później, to nici z patformy? Tak jak w starych manach nici z przyklęku?
No raczej nici i jest to argument za tym, by tramwaj wg programu sygnalizacji nie czekał na tych, co są 5, 10 czy 200 m od skrzyżowania ;)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 04 kwie 2011, 23:50

Glonojad pisze:Owszem, ale z tym nie polemizuję, a jedynie wyjaśniam działanie platformy.
a jak to jest? Drzwi się resetują na następnym przystanku? Czy też - tak jak słyszałem taką opinię - nie otwierają się także na następnych przystankach aż do wysunięcia platformy?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 kwie 2011, 23:50

fraktal pisze:No to jakby nie patrzeć mankament, niestety...
Bezpieczeństwo nie może być mankamentem. W życiu bym się pod wysuwaniem platformy przy otwartych drzwiach nie podpisał. (-(

[ Dodano: |4 Kwi 2011|, 2011 23:50 ]
MeWa pisze:
Glonojad pisze:Owszem, ale z tym nie polemizuję, a jedynie wyjaśniam działanie platformy.
a jak to jest? Drzwi się resetują na następnym przystanku? Czy też - tak jak słyszałem taką opinię - nie otwierają się także na następnych przystankach aż do wysunięcia platformy?
Nie mam bladego pojęcia.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 04 kwie 2011, 23:51

Glonojad pisze:
fraktal pisze:No to jakby nie patrzeć mankament, niestety...
Bezpieczeństwo nie może być mankamentem. W życiu bym się pod wysuwaniem platformy przy otwartych drzwiach nie podpisał. (-(
tu się z Glonojadem zgodzę.

fraktal

Post autor: fraktal » 04 kwie 2011, 23:55

MeWa pisze:a jak to jest? Drzwi się resetują na następnym przystanku? Czy też - tak jak słyszałem taką opinię - nie otwierają się także na następnych przystankach aż do wysunięcia platformy?
Resetują się na następnym przystanku, przy kolejnym załączeniu cg.
Glonojad pisze:Bezpieczeństwo nie może być mankamentem. W życiu bym się pod wysuwaniem platformy przy otwartych drzwiach nie podpisał. (-(
Dlatego czasem lepiej żeby była odkładana ręcznie, no bo wyobrażacie sobie wysuwanie platformy na przystanku Metro Ratusz na TTA? Drzwi się dawno otworzą i co wtedy?

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 05 kwie 2011, 0:12

Dlatego czasem lepiej żeby była odkładana ręcznie, no bo wyobrażacie sobie wysuwanie platformy na przystanku Metro Ratusz na TTA? Drzwi się dawno otworzą i co wtedy?
zawsze można drzwi zamknąć.

fraktal

Post autor: fraktal » 05 kwie 2011, 0:19

Owszem można, ale do tego czasu władują się już dziesiątki ludzi, skutecznie blokując wjazd do środka wózkowi. Po drugie, wózkowicz będzie myślał, że tramwaj zaraz odjedzie, jak zamyka drzwi, więc będą się starali do tego nie dopuścić, a motorkowy będzie w środku, więc jak powie, że chce wysunąć? Nawet jeśli jest mikrofon, to raczej na zewnątrz nie działa...

grzegorz

Post autor: grzegorz » 05 kwie 2011, 0:28

Otóż widząc ten wagon uśmiech mi znika z twarzy, a dlaczego? A no z wielu powodów :
- Niewygodnie rozplanowanie poręczy z przodu i z tyłu wagonu
- Cholerne szarpanie przy ruszaniu hamowanie, do tego buja całym wagonem na lewo i prawo
- Gdy jest zimno na dworzu to on chłodzi, jak jest gorąco to on grzeje albo o zgrozo nic nie robi.
-NIEZIEMSKI BURDEL W ŚRODKU :!: NIKT CHYBA TAM NIE SPRZĄTA ](*,)
Dwie bluzy już sobie upier... równo, to już nie jest szary kurz , to już jest czarna smoła 8-(
A ogólnie to one chyba myjni nie widziały od nowości.
- Głośne, zdecydowanie za głośne w porównaniu do bezszelestnych 105 i hipciów.
- Co za debil umieścił pod kątem te siedzenia, ja tak nie potrafię bo nie mam się gdzie oprzeć bokiem (Oprzeć rękę o "parapet", drugi fotel, okno czy cokolwiek)
ad. 1 :-#
ad. 2 antypoślizg? Stare, dobre graty osiągające 0,5 m/s^2 nie ślizgały się przy rozruchu (oj?! #-o ), a przy hamowaniu... podkuwały się i tyle. Ludowa ,,prawda'' o hałasujących tramwajach i niechęć na Saskiej Kępie, to właśnie skutek powszechnej eksploatacji podkutych tramwajów.
ad. 3 zimno i chłodzi - na pewno... Pewnie ktoś nie umie dogadać się z klimą, która ma też swoje fanaberie
ad. 4 Pesa nie wynajęła sprzątaczek - a to Ci złośliwość!...
ad. 5 105N i 123N wcale nie wpadają w drżenia przy większych prędkościach jakby przycierały o coś
ad. 6 :-#
A teraz uwaga ogólna co do wycio-piszczenia. Kolega pójdzie na Wschodni i posłucha - nowoczesny tabor (łącznie z super-duper flirtami; sorry są super, przynajmniej jak na Polskę) tak ma! Wyje falownik. Czasy silników na prąd stały mijają/minęły =; i jakoś trzeba ten prąd zmienny odpowiedniej częstotliwości otrzymać. Zresztą nie wyją cały czas!

Awatar użytkownika
Desert
Zbanowany

Post autor: Desert » 05 kwie 2011, 7:01

Nie jeżdżę kolejkami podmiejski, sorry.

Płaszczyzna na kołach została wyeliminowana przez zastosowanie szyn o miększej strukturze, które to są z tego samego materiału co ma baran jajca.

grzegorz pisze:ad. 4 Pesa nie wynajęła sprzątaczek - a to Ci złośliwość!...
Ale dowciapne :smile: Żart Ci się udał, haha ale się roześmiałem!

Ogólnie wniosłeś tyle do tematu że o ja pierdziele, i jeszcze więcej debilnym minek wrzucaj. Polecam.
Obrazek
"Jak coś wiem to wiem, a jak czegoś nie wiem to mógłbym wiedzieć czyli i tak wiem, jeżeli się mylę to przepraszam, bo mógłbym się mylić, ale ja się nie mylę."

grzegorz

Post autor: grzegorz » 05 kwie 2011, 17:52

Żoliborz ma na czym trenować.

Awatar użytkownika
drja

Post autor: drja » 05 kwie 2011, 19:41

MeWa pisze:a nie uważasz, że system powiadomienia motorniczego powinien zostać zmodyfikowany? Żeby motorniczy mógł wybrać otwarcie / nieotwarcie zamiast blokowania się drzwi...
Ano powinien. Zresztą, byłem przekonany, że działanie tego przycisku jest tozsame z normalnym guzikiem, za wyjątkiem sygnalizacji głosowej i wizualnej na konsoli, że jest potrzeba otwarcia. W ogóle myślę, że motorkowym przydałoby się przeszkolenie z obsługi tego czegoś. Ostatnio po wywołaniu tej funkcji z zewnątrz, motorkowego poinformowało piszczykiem - i minęło dobre pół minuty, zanim znalazł, gdzie się platformę wysuwa.
Glonojad pisze:Bezpieczeństwo nie może być mankamentem. W życiu bym się pod wysuwaniem platformy przy otwartych drzwiach nie podpisał. (-(
True, operacja platformy w Swingach przy zamkniętych drzwiach to istotna sprawa i dobrze, że tak jest. Tylko wydaje mi się, że w Pesach wysuwa i wsuwa się przy otwartych drzwiach. Fakt, będzie z pół roku, jak ten wynalazek w nich testowałem, ale tak mi się to zapamiętało.

A, w sumie mam też wrażenie, że Pesy mają dłuższą platformę, więc z mniejszym kątem najazdu. Ale też może mi sie wydawać. 8-(

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 05 kwie 2011, 19:45

fraktal pisze:Owszem można, ale do tego czasu władują się już dziesiątki ludzi, skutecznie blokując wjazd do środka wózkowi. Po drugie, wózkowicz będzie myślał, że tramwaj zaraz odjedzie, jak zamyka drzwi, więc będą się starali do tego nie dopuścić, a motorkowy będzie w środku, więc jak powie, że chce wysunąć? Nawet jeśli jest mikrofon, to raczej na zewnątrz nie działa...
a w czym jest problem? Że wózkowicz nagle znajdzie się na przystanku po przyjeździe tramwaju i nie zdąży zakomunikować chęci wejścia do wozu przed otwarciem drzwi? I czemu akurat problem dotyczyć ma przystanku :mewa: Ratusz?

przewoz

Post autor: przewoz » 05 kwie 2011, 21:14

grzegorz pisze:Kolega pójdzie na Wschodni i posłucha - nowoczesny tabor (łącznie z super-duper flirtami; sorry są super, przynajmniej jak na Polskę) tak ma!
I tu nie do końca się zgodzę. Wszystko zależy.
Posłuchaj sobie odjazdu Flirta i AKM oraz ED74. Zauważysz, że napęd dla 2MW Flirta będzie sporo cichszy od 1MW AKM. A ED74 będzie wył jak krowa na pastwisku.
Tak więc da się zrobić ciszej i głośniej - z resztą porównaj napęd 120Na do 120N. Pierwsze pracują ciszej, choć producent ten sam (PS - piszczą dławiki filtrów i silniki, falowniki raczej nie mają czym piszczeć :) )

A z drzwiami z platformą, to już mówiłem, co trzeba zrobić w innym wątku - potwierdzenie chęci otwarcia. Tak/Nie. Nie = możliwość otwarcia drzwi i tyle. Prosta modyfikacja oprogramowania pojazdu plus jeden dodatkowy fiuczer na terminalu operatorskim i do dzieła.
Tylko ja wiem, że Pesa za darmo tego nie zrobi -> nie było w założeniach, to płaćcie...

W ogóle te platformy... ja wiem, że potrzebne, że ułatwiamy życie. Ale już widziałem kilka sytuacji, w których platforma zaczęła się wysuwać, a pomocnicy osoby niepełnosprawnej w tym czasie sprawnie wprowadzili osobę do pojazdu. Pewnie było żądanie wysunięcia, no ale się nie doczekali...

ODPOWIEDZ