Powsin i okolice

Moderator: Wiliam

reserved

Powsin i okolice

Post autor: reserved » 01 sie 2014, 19:29

Zakładam nowy wątek dot. Powsina, ew. Starych Kabat czy północnego Konstancina. Wydaje mi się, że będzie lepszy niż wątek wilanowski czy ursynowski.

Ostatnio trochę częściej bywałem w Powsinie i poobserwowałem sobie tam komunikację. Generalnie wg mnie komunikacja tam jest słaba, choć dużo ludzi autobusami nie jeździ, stąd pewnie to zrozumiałe.

Moje wątpliwości będzie mi łatwiej przedstawić dzieląc na poszczególne linie:

- 139
To jest temat rzeka, dyskusje na jej temat były w innych wątkach, co zrobić z Ogrodem Botanicznym np., co zrobić z dojazdem z Wilanowa do Powsina po ew. otwarciu drogi z Powsina do Kabat. Na razie bym z tą linią nie robił nic.

- 519
Zastanawia mnie jak to jest, że kiedyś ta linia tak często jeździła do Powsina, a teraz jeździ co pół godziny. Czy komunikacja się ludziom tak pogorszyła, czy może kiedyś było marnotrawstwo wozów, a teraz jest ok?

Zastanawia mnie też czemu przystanki są porozrzucane w różne miejsca. Gdybym chciał z centrum Powsina (ZP Przekorna) dostać się do Wilanowa to mam trzy opcje: 1) na jednym przystanku czekać 40 min na 139,724 2) na drugim przystanku czekać pół godziny na 519,725 3) podejść do Drewny i tam czekać pół godziny na 710 (a nie... wróć, tam nawet przystanku nie ma :/ )
Czemu nie ma jednego przystanku zbiorczego?

- 710
Szkoda, że nie jedzie przez Przyczółkową, ale ok, rozumiem, że chodzi o wygodę pasażerów chcących się jak najszybciej dostać do Konstancina.

- 725
Kurde... nie będę się na temat tej linii rozpisywał, bo jej nie ogarniam... czy ktoś mi wytłumaczy te wszystkie jej zawijasy, kursy skrócone do Przekornej, podjazdy do Starych Kabat tylko w jednym kierunku itd.? Ile ta linia ma postoju na Kępie Zawadowskiej? Ostatnio czekałem na przystanku Zakamarek na ten autobus w kierunku Wilanowa, 20 min przed rozkładowym kursem przemknął mi w kierunku Kępy Libero, ale po mnie przyjechała już Solina. A następny kurs za godzinę. Ten Libero zatem tam czeka godzinę? :shock:

PS co do linii 725 to zdziwiło mnie to, że gdy na tej drodze z Kępy Zawadowskiej ludzie wsiadali w autobus jadący do pętli Wilanów, to wysiadali przy Rosochata (gdzie jest chyba słaba przesiadka, bo tam też rzadko jakikolwiek autobus jeździ) zamiast stracić te parę minut na przejazd przez Stare Kabaty, ale dojechać bezpośrednio do Wilanowa...

ashir

Post autor: ashir » 01 sie 2014, 19:37

reserved pisze:- 725
Kurde... nie będę się na temat tej linii rozpisywał, bo jej nie ogarniam... czy ktoś mi wytłumaczy te wszystkie jej zawijasy, kursy skrócone do Przekornej, podjazdy do Starych Kabat tylko w jednym kierunku itd.? Ile ta linia ma postoju na Kępie Zawadowskiej? Ostatnio czekałem na przystanku Zakamarek na ten autobus w kierunku Wilanowa, 20 min przed rozkładowym kursem przemknął mi w kierunku Kępy Libero, ale po mnie przyjechała już Solina. A następny kurs za godzinę. Ten Libero zatem tam czeka godzinę? :shock:
Szkoła przy przystanku Waflowa, dlatego rano co 30 minut jeździ na trasie skróconej do Przekornej, zamiast do Wilanowa przez Stare Kabaty (jest też po południu jeden kurs z takim podjazdem już na pełnej trasie). I tak maksymalny postój na Kępie Zawadowskiej wynosi aż 64 minuty. :wink:

reserved

Post autor: reserved » 01 sie 2014, 19:38

I czemu na Starych Kabatach jest trzygodzinna przerwa między 5 a 8 w rozkładzie? :O

ashir

Post autor: ashir » 01 sie 2014, 19:40

reserved pisze:I czemu na Starych Kabatach jest trzygodzinna przerwa między 5 a 8 w rozkładzie? :O
Przed chwilą już napisałem dlaczego. Poza tym nie jest tak źle w ciągu dnia tylko 40 minut się stoi na Kępie Zawadowskiej i 25 minut w Wilanowie. :)

reserved

Post autor: reserved » 01 sie 2014, 19:46

Wyjaśniłeś mi, że Stare Kabaty nie mają przez 3 godziny autobusu, bo ten jeździ na trasie skróconej, ale tyle to ja wiem z rozkładu. Ja się pytam dlaczego tak jest w sensie ideologicznym czy jakimś tam. :P Czy ci ludzie nie potrzebują żadnego dojazdu przez 3 godziny, że ZTM sobie zabrał im autobus? W ogóle jak sobie radzą mieszkańcy Starych Kabat? Korzystają w ogóle z tego autobusu? Chodzą pieszo na Kabaty?

ashir

Post autor: ashir » 01 sie 2014, 19:50

reserved pisze:Wyjaśniłeś mi, że Stare Kabaty nie mają przez 3 godziny autobusu, bo ten jeździ na trasie skróconej, ale tyle to ja wiem z rozkładu. Ja się pytam dlaczego tak jest w sensie ideologicznym czy jakimś tam. :P Czy ci ludzie nie potrzebują żadnego dojazdu przez 3 godziny, że ZTM sobie zabrał im autobus? W ogóle jak sobie radzą mieszkańcy Starych Kabat? Korzystają w ogóle z tego autobusu? Chodzą pieszo na Kabaty?
Jakbyś czytał uważniej to byś zrozumiał, że chodzi o dowóz do szkoły, dlatego są kursy skrócone i kursy 2 razy częściej niż przez resztę dnia, a bez dołożenia wozu nie da się podbić częstotliwości na pełnej trasie (jak jeździ 1 Solina między Wilanowem, a Kępą Okrzewską-Cmentarzem). A na Starych Kabatach zwykle są zerowe wymiany, a w szczególności już na Zapłociu. :wink:

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 01 sie 2014, 19:51

ashir pisze:
reserved pisze:Wyjaśniłeś mi, że Stare Kabaty nie mają przez 3 godziny autobusu, bo ten jeździ na trasie skróconej, ale tyle to ja wiem z rozkładu. Ja się pytam dlaczego tak jest w sensie ideologicznym czy jakimś tam. :P Czy ci ludzie nie potrzebują żadnego dojazdu przez 3 godziny, że ZTM sobie zabrał im autobus? W ogóle jak sobie radzą mieszkańcy Starych Kabat? Korzystają w ogóle z tego autobusu? Chodzą pieszo na Kabaty?
Jakbyś czytał uważniej to byś zrozumiał, że chodzi o dowóz do szkoły, dlatego są kursy skrócone i kursy 2 razy częściej niż przez resztę dnia, a bez dołożenia wozu nie da się podbić częstotliwości na pełnej trasie. A na Starych Kabatach zwykle są zerowe wymiany, a w szczególności już na Zapłociu. :wink:
Skoro bywasz w Powsinie i obserwujesz tamtejszą komunikację zapewne widzisz, jakie zainteresowanie budzi autobus w Starych Kabatach.
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

reserved

Post autor: reserved » 01 sie 2014, 19:54

No dobrze, super, że są skrócone kursy do szkoły, przeczytałem. Dalej nie rozumiem, dlaczego Stare Kabaty mają nie mieć autobusu, bo Kępa Zawadowska musi mieć dojazd do szkoły. No i ponawiam pytanie o Stare Kabaty. Zerowe wymiany oznaczają, że ludzie korzystają z samochodów? Że chodzą na Kabaty? Czy może nie chodzą, bo nikt tam nie mieszka?

reserved

Post autor: reserved » 01 sie 2014, 19:55

R-9, po pierwsze ostatnio bywałem, po drugie na Starych Kabatach byłem raz w życiu parę dni temu, więc jakie ja tam mogę mieć pojęcie. ;) No i zainteresowanie zainteresowaniem, ale cały czas rozkład autobusu mnie tam dziwi. Jeśli przez cały dzień jest tam autobus co godzinę, ale w porannym szczycie, kiedy normalni ludzie jadą do pracy, tam autobusu nie ma, to coś nie tak.

ashir

Post autor: ashir » 01 sie 2014, 19:57

reserved pisze:No dobrze, super, że są skrócone kursy do szkoły, przeczytałem. Dalej nie rozumiem, dlaczego Stare Kabaty mają nie mieć autobusu, bo Kępa Zawadowska musi mieć dojazd do szkoły. No i ponawiam pytanie o Stare Kabaty. Zerowe wymiany oznaczają, że ludzie korzystają z samochodów? Że chodzą na Kabaty? Czy może nie chodzą, bo nikt tam nie mieszka?
Mieszkają, tam to nawet jest jakieś prywatne przedszkole, czy coś w tym stylu. :razz: 725 jest linią strefową, która powstała przede wszystkim na potrzeby mieszkańców gminy Konstancin-Jeziorna, która częściowo finansuje tą linię, więc tak to oni mają pierwszeństwo w dowozie, a nie Stare Kabaty, które dostały zapchaj dziurę, na zasadzie byle by coś jeździło. A i tak dojeżdża tam więcej kursów niż niegdyś na 519 (pomijam czasy, kiedy docierały tam wszystkie kursy ze względu na remont pętli Powsin-Park Kultury). :wink:

reserved

Post autor: reserved » 01 sie 2014, 20:02

Widziałem reklamę tego przedszkola. Tam chyba jakiś sklep też jest, ale wyglądał tak, jakby od paru lat był zamknięty.

A ile kursów 519 tam miało? Moim zdaniem coś z tymi Starymi Kabatami nie tak. Albo puszczamy tam coś sensownego, albo zamykamy dojazd jak nikt nie jeździ. Wygląda mi to na olewkę pasażerów, a trzeba ich szanować, niezależnie od tego, ilu ich jest. Zwłaszcza, że to Warszawa!

Zresztą... 519 nie mógłby tam raz na godzinę podjeżdżać? Czemu tam się specjalnie 725 wydłuża?

Autobus Czerwon
Kontakt:

Post autor: Autobus Czerwon » 01 sie 2014, 20:08

Bo tam nie potrzeba przeguba... Myślę że jakby ktoś mieszkał na Zapłociu albo na Starych Kabat to podejdzie na pętlę Powsin Park Kultury, na Kabaty właściwe bądź na obwodnicę Powsina.

reserved

Post autor: reserved » 01 sie 2014, 20:10

Nie potrzeba przeguba, ale to jest najbardziej ekonomiczne. A w wielu miejscach nie potrzeba przeguba na odcinku przed samą pętlą.

Autobus Czerwon
Kontakt:

Post autor: Autobus Czerwon » 01 sie 2014, 20:49

Komunikacji miejskiej na Starych Kabatach moim zdaniem nie potrzeba, ale skoro już musi to niech jeździ 725.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 01 sie 2014, 21:26

Jest gdzieś w Warszawie drugie miejsce, z którego do autobusu jadącego w kierunku szkoły rejonowej trzeba iść ponad 1.5 km?

ODPOWIEDZ