Ostatnio trochę częściej bywałem w Powsinie i poobserwowałem sobie tam komunikację. Generalnie wg mnie komunikacja tam jest słaba, choć dużo ludzi autobusami nie jeździ, stąd pewnie to zrozumiałe.
Moje wątpliwości będzie mi łatwiej przedstawić dzieląc na poszczególne linie:
- 139
To jest temat rzeka, dyskusje na jej temat były w innych wątkach, co zrobić z Ogrodem Botanicznym np., co zrobić z dojazdem z Wilanowa do Powsina po ew. otwarciu drogi z Powsina do Kabat. Na razie bym z tą linią nie robił nic.
- 519
Zastanawia mnie jak to jest, że kiedyś ta linia tak często jeździła do Powsina, a teraz jeździ co pół godziny. Czy komunikacja się ludziom tak pogorszyła, czy może kiedyś było marnotrawstwo wozów, a teraz jest ok?
Zastanawia mnie też czemu przystanki są porozrzucane w różne miejsca. Gdybym chciał z centrum Powsina (ZP Przekorna) dostać się do Wilanowa to mam trzy opcje: 1) na jednym przystanku czekać 40 min na 139,724 2) na drugim przystanku czekać pół godziny na 519,725 3) podejść do Drewny i tam czekać pół godziny na 710 (a nie... wróć, tam nawet przystanku nie ma
Czemu nie ma jednego przystanku zbiorczego?
- 710
Szkoda, że nie jedzie przez Przyczółkową, ale ok, rozumiem, że chodzi o wygodę pasażerów chcących się jak najszybciej dostać do Konstancina.
- 725
Kurde... nie będę się na temat tej linii rozpisywał, bo jej nie ogarniam... czy ktoś mi wytłumaczy te wszystkie jej zawijasy, kursy skrócone do Przekornej, podjazdy do Starych Kabat tylko w jednym kierunku itd.? Ile ta linia ma postoju na Kępie Zawadowskiej? Ostatnio czekałem na przystanku Zakamarek na ten autobus w kierunku Wilanowa, 20 min przed rozkładowym kursem przemknął mi w kierunku Kępy Libero, ale po mnie przyjechała już Solina. A następny kurs za godzinę. Ten Libero zatem tam czeka godzinę?
PS co do linii 725 to zdziwiło mnie to, że gdy na tej drodze z Kępy Zawadowskiej ludzie wsiadali w autobus jadący do pętli Wilanów, to wysiadali przy Rosochata (gdzie jest chyba słaba przesiadka, bo tam też rzadko jakikolwiek autobus jeździ) zamiast stracić te parę minut na przejazd przez Stare Kabaty, ale dojechać bezpośrednio do Wilanowa...