Moim zdaniem to korzystna zmiana, a wy co uważacie na ten temat?ZTM pisze:Stała zmiana trasy linii 170 na Targówku Fabrycznym
od 08.11.2014 (sobota)
Stała zmiana trasy linii 170 na Targówku Fabrycznym
W związku z oddaniem do użytkowania odcinka ulicy Wiernej od ulicy Zamkowej do ulicy Swojskiej od dnia 8 listopada 2014 od początku kursowania linii wprowadza się stałą zmianę trasy linii 170:
RONDO STARZYŃSKIEGO - … - Księcia Ziemowita - Swojska - Wierna - PKP ZACISZE WILNO
Obsługa osiedla Elsnerów będzie zapewniona w wybranych kursach linii 170 realizowanych w obu kierunkach na trasie:
RONDO STARZYŃSKIEGO - … - Księcia Ziemowita - Swojska - Wierna - PKP ZACISZE WILNO - Wierna - Swojska - Bardowskiego - ELSNERÓW
Likwidacji ulegają przystanki:
JESIOTROWA 02
KRZEWNA 01
PL. RATUSZOWY 01
PL. RATUSZOWY 02
PL. OSTREJ BRAMY 01
Zmieniają się numery słupków na przystanku:
PKP ZACISZE WILNO 01 na PKP ZACISZE WILNO 02
Uruchamia się nowe przystanki:
WIERNA 01 - zlokalizowany na ul. Swojskiej za skrzyżowaniem z ul. Wierną w kierunku ulicy Krzewnej, obowiązuje jako przystanek „na żądanie” dla linii 170;
WIERNA 02 - zlokalizowany na ul. Swojskiej za skrzyżowaniem z ul. Wierną w kierunku ulicy Jesiotrowej, obowiązuje jako przystanek „na żądanie” dla linii 170;
WIERNA 04 - zlokalizowany na ul. Wiernej za skrzyżowaniem z ul. Swojską w kierunku ulicy Zamkowej, obowiązuje jako przystanek „na żądanie” dla linii 170;
PL.OSTREJ BRAMY 01 - zlokalizowany na ul. Wiernej za skrzyżowaniem z ul. Zamkową w kierunku ulicy Swojskiej, obowiązuje jako przystanek „na żądanie” dla linii 170;
PKP ZACISZE WILNO 01 - zlokalizowany na ul. Wiernej na zawrotce przy stacji kolejowej w kierunku ulicy Zamkowej, obowiązuje jako przystanek stały dla linii 170 dla kursów jadących w kierunku RONDO STARZYŃSKIEGO;
PKP ZACISZE WILNO 04 - zlokalizowany na ul. Wiernej w zatoce przy stacji kolejowej w kierunku końca ulicy, chodnik przystanku i zatoka funkcjonowała w ramach dotychczasowego przystanku PKP ZACISZE WILNO 01, obowiązuje jako przystanek stały dla linii 170 dla kursów jadących w kierunku ELSNERÓW.
Komunikacja na Targówku Fabrycznym, Elsnerowie i Utracie
Moderator: Wiliam
Komunikacja na Targówku Fabrycznym, Elsnerowie i Utracie
Takiego wątku jeszcze nie było, a chyba warto podyskutować o komunikacji w tym rejonie. Na początek:
Korzystna? Linia przejedzie jedynie obok osiedla, a nie przez nie...
Tak, tylko tam często większy potok generowali działkowicze niż mieszkańcy osiedla "Wilno". A od Pl. Ostrej Bramy też nie jest tak daleko do Pl. Ratuszowego. 
I dlatego, że jest dużo działkowiczów, to należy wywalić linię z osiedla?
Taaa, już widzę więcej pasażerów z przystanku Wierna niż z pl. Ratuszowego. Coraz dziwniejsze te ruchy ZTM mi się wydają.
Ja bym zrobił przez pl. Ratuszowy do PKP i stamtąd Wierną do działek.
(Tak, wiem, na pl. Ratuszowym nie ma zatoczek. I co z tego?)
Ja bym zrobił przez pl. Ratuszowy do PKP i stamtąd Wierną do działek.
(Tak, wiem, na pl. Ratuszowym nie ma zatoczek. I co z tego?)
Tam zatoczki to chyba są, tylko zakryte tymi płytami? Bo się projekt w międzyczasie zmienił.MichalJ pisze:(Tak, wiem, na pl. Ratuszowym nie ma zatoczek. I co z tego?)
Bardzo dziwna ta zmiana - linia jest wyrzucana na opłotki osiedla, w dodatku na trasę, która pokrywa się, gdy autobus jedzie w różnych kierunkach. Uczestniczyłem w próbie przejazdu przez Klukowską i Zamkową, wszystko było tam ok. Może lokatorzy niezadowoleni z przejeżdżających pod oknami autobusów?
Bingo!osa pisze: Może lokatorzy niezadowoleni z przejeżdżających pod oknami autobusów?
Patrząc po rejestracjach samochodów to faktycznie - mogą narzekać. 
- Solaris U10
Zmiana organizacji kursów na Elsnerów, tj. wprowadzenie podjazdów do Wilna w obu kierunkach, jest w moim odczuciu pozytywna. Póki co (przynajmniej w sezonie) działkowicze stanowią większą grupę pasażerów niż mieszkańcy osiedla. W ten sposób ci pierwsi nie będą musieli po drodze łapać wyjeżdżającego poprzedniego 170 albo czekać na pętli.osa pisze:Bardzo dziwna ta zmiana - linia jest wyrzucana na opłotki osiedla, w dodatku na trasę, która pokrywa się, gdy autobus jedzie w różnych kierunkach.
Jeszcze raz - kursy na działki nie wykluczają jazdy przez pl. Ratuszowy.
No, ale jak mieszkańcy sami nie chcą komunikacji?MichalJ pisze:Jeszcze raz - kursy na działki nie wykluczają jazdy przez pl. Ratuszowy.
- Solaris U10
Ależ ja tego nie neguję. Również uważam ograniczanie obsługi osiedla za mało sensowne. Napisałem tylko, że postój na Elsnerowie jest korzystniejszy niż na Wilnie.MichalJ pisze:Jeszcze raz - kursy na działki nie wykluczają jazdy przez pl. Ratuszowy.
Sam sobie stój w tych krzaczorach!
Zmiana moim zdaniem na gorsze, choć z drugiej strony:
- sami mieszkańcy nie chcą autobusu,
- jednak ciążenie jest ku pociągom.
- sami mieszkańcy nie chcą autobusu,
- jednak ciążenie jest ku pociągom.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43