Ginące gatunki 2015
Moderator: vernalisadonis
Ginące gatunki 2015
Obecnie na liście ginących gatunków występują Neoplany.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
- Matrix2441
Tzn. które?pawcio pisze:Jelcze w niezmodernizowanej budzie.
Tym lepiej. Pożegnamy Neoplany i będzie spokój na jakiś czas.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
- Matrix2441
Ale na bardzo krótki, bo potem SU15 i być może Jelcze będą kasować.
A w międzyczasie też pewnie Many. Później pewnie chwila spokoju i trzeba będzie się pozbywać najstarszych SU18. Praktycznie zawsze coś będzie ginęło.Matrix2441 pisze:Ale na bardzo krótki, bo potem SU15 i być może Jelcze będą kasować.
W przypadku SU18 o którym piszesz trudno byłoby pisać o ginącym gatunku, a co najwyżej o zastąpieniu nowszym modelem. SU18 to żadna rzadkość w Warszawie, w przeciwieństwie do naprawdę ginących Neoplanów czy już pożegnanych Ikarusach. Nawet jakby miało dojść do kasacji najstarszych SU18 to jak dla mnie paranoją byłoby ich wypisywanie tutaj.
Za parę lat zobaczysz jakim rarytasem będzie złapanie SU18 w takiej ubogiej, podstawowej wersji, bez żadnych elektrodech, bez miękkich siedzeń, z srebrnymi poręczami oraz z skromnymi przyciskami (bez żadnych funkcji dotykowych) i wyświetlaczami R&G. Od razu się przypomną stare, dobre czasy.
Dla Ciebie może to i uboga wersja, dla mnie SU18 to SU18, bez względu na wyposażenie. Nie muszę się tak jak Ty podniecać inną tapicerką czy też kolorem poręcz. EOT.
Nie podniecam się, tylko mi najstarsze SU18 przypominają czasy, kiedy jeszcze tak bardzo nie dbano np. o osoby z dysfunkcją wzroku i dlatego nie mają pewnych udogodnień (choćby te nieszczęsne poręcze czy mały wyświetlacz na końcu wozu). A także nie stosowało się innych bajerów, typu elektroniczne tablice boczne, a jedynie zwykłe dykty. No, ale może faktycznie skończmy już ten temat, bo do kasacji pierwszych SU18 pewnie jeszcze parę lat poczekamy.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Jeśli chodzi o serię 81xx to przecież niewiele brakło, że byłyby to średniopodłogowe Connecto...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
-
- Kontakt:
Gdyby to było Conecto to zapewne teraz dążono by do wycofania tego modelu.
6960 2/184
6938 136