TramBus
TramBus
Dziwię się, że jeszcze nikt od wczoraj nie założył tematu o tej aplikacji mobilnej. Pierwsza oficjalna aplikacja pokazująca na mapie tramwaje i autobusy (na razie tylko te z MZA) z realnym czasem odjazdu z przystanku. Aplikacja wprawdzie jest w fazie testów ale nie najgorzej sobie radzi - zazwyczaj trzeba wziąć ok. 2 minut poprawki na to co wskazuje.
Pare dni temu ją testowałem i muszę powiedzieć, że naprawde dobrze pokazuje. Znajomy miał 108 i zadzwoniłem do niego, się pytam gdzie jest i mówi mi, że na Stegnach a powinien być już od 5min. na Wilanowskiej i ja patrze w tą apke i rzeczywiście pokazało mi go na StegnachBywalec pisze:Dziwię się, że jeszcze nikt od wczoraj nie założył tematu o tej aplikacji mobilnej. Pierwsza oficjalna aplikacja pokazująca na mapie tramwaje i autobusy (na razie tylko te z MZA) z realnym czasem odjazdu z przystanku. Aplikacja wprawdzie jest w fazie testów ale nie najgorzej sobie radzi - zazwyczaj trzeba wziąć ok. 2 minut poprawki na to co wskazuje.
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
- vernalisadonis
Podobna aplikacja (iMPK) jest we Wrocławiu, która pokazuje wszystkie autobusy i tramwaje jeżdżące dla MPK.
Warszawa, 08.07.2014r., 8505/4A/519
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
- J.Kaczmarski
A są numery taborowe w tej aplikacji?
Poszukiwane wozy : 8005 8019 8036
115 143 153 196 KM2 S2 704
17 Suchożebry
17 Suchożebry
- J.Kaczmarski
To do kitu, myBus lepszy i dokładniejszy.
Poszukiwane wozy : 8005 8019 8036
17 Suchożebry
17 Suchożebry
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Ściągnąłem, zainstalowałem i albo ja czegoś nie umiem, albo to coś nie działa. Nie mam możliwości wyboru ani linii, ani przystanku. Nie ma linii ani nie ma przystanków do wyboru, na podstawie poprawnie określonej lokalizacji też stwierdza, że przystanków nie ma, chociaż trzy przystanki z okna widzę.
Zacznijmy od tego, że kluczem do sukcesu nie są wszystkie autobusy, ale wszystkie pojazdy transportu publicznego, w tym pociągi i metro. Tak, metro też. Może być przydatne np. w nocy, gdy jeździ co 15 min. Można by było sobie sprawdzić, gdzie najbliższy skład się przemieszcza i na tej podstawie uznać, czy się spieszyć na stację, czy iść spokojnym krokiem. Co więcej, może by niektórzy zobaczyli na apce w godzinach szczytu, że następne metro rzeczywiście jest "tuż za rogiem" i by nie pędzili na uciekający pociąg niczym na ostatni.
Mam to samo. Tydzień, może półtora tygodnia temu, działało jak należy. Kilka dni temu mogłem wybierać spośród przystanków pokroju Sowińskiego w Legionowie. Dzisiaj nie działa nic. Aktualizację pobrałem. Ktoś też tak miał i może sobie jakoś z tym poradził?Szeregowy_Równoległy pisze:Ściągnąłem, zainstalowałem i albo ja czegoś nie umiem, albo to coś nie działa. Nie mam możliwości wyboru ani linii, ani przystanku. Nie ma linii ani nie ma przystanków do wyboru, na podstawie poprawnie określonej lokalizacji też stwierdza, że przystanków nie ma, chociaż trzy przystanki z okna widzę.
Metro nie jest aż tak podatne na opóźnienia generalnie, szczególnie w nocy.reserved pisze:Może być przydatne np. w nocy, gdy jeździ co 15 min. Można by było sobie sprawdzić, gdzie najbliższy skład się przemieszcza i na tej podstawie uznać, czy się spieszyć na stację, czy iść spokojnym krokiem.
Ja dzisiaj pobrałem, na początku nic nie działało, ale przed chwilą coś się pobrało z serwera MZA i działa jak ta lala.sprinter pisze:Mam to samo. Tydzień, może półtora tygodnia temu, działało jak należy. Kilka dni temu mogłem wybierać spośród przystanków pokroju Sowińskiego w Legionowie. Dzisiaj nie działa nic. Aktualizację pobrałem. Ktoś też tak miał i może sobie jakoś z tym poradził?Szeregowy_Równoległy pisze:Ściągnąłem, zainstalowałem i albo ja czegoś nie umiem, albo to coś nie działa. Nie mam możliwości wyboru ani linii, ani przystanku. Nie ma linii ani nie ma przystanków do wyboru, na podstawie poprawnie określonej lokalizacji też stwierdza, że przystanków nie ma, chociaż trzy przystanki z okna widzę.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Ale w przypadku metra nie chodzi o opóźnienia. Tu chodzi o coś innego. Mianowicie - idziemy na stację metra z myślą, że za chwilę jakieś metro przyjedzie. W nocy ta chwila może się wydłużyć do 15 min. Owszem, na stacji jest licznik, ale możemy sobie już na powierzchni sprawdzić "eee, następny pociąg jest dopiero 6 stacji stąd, to jeszcze mogę chwilę pogadać z przyjaciółmi". Zgadzam się, że nie jest to aż tak potrzebne, ale uważam, że jeśli tworzymy porządną apkę wspieraną przez ZTM, to powinna zawierać wszystkie środki transportu.sprinter pisze:Metro nie jest aż tak podatne na opóźnienia generalnie, szczególnie w nocy.