Skróty, i inne nazwy.
Moderatorzy: Wiliam, Szeregowy_Równoległy
Skróty, i inne nazwy.
Czy naprawdę musimy używać takich skrótów?
Ja rozumiem Al JP 2, ale dzisiejsze APT mnie zdziwiło. I gdybym nie był warszawiakiem to miałbym ciężko, a lekko i tak nie było.
Jak kiedyś napiszę u LZ # Pl, S , to ludzie zrozumieją że to Lazurowa ze skrzyżowaniem Połczyńskiej i dalej na południe?
Taki mam pomysł żeby tu wrzucać skróty których coraz więcej używamy.
Zaczynam
RZS - Rondo Zesłańców Syberyjskich - dw Zachodni, al. Jerozolimskie, al. Prymasa Tysiąclecia.APT.
Ja rozumiem Al JP 2, ale dzisiejsze APT mnie zdziwiło. I gdybym nie był warszawiakiem to miałbym ciężko, a lekko i tak nie było.
Jak kiedyś napiszę u LZ # Pl, S , to ludzie zrozumieją że to Lazurowa ze skrzyżowaniem Połczyńskiej i dalej na południe?
Taki mam pomysł żeby tu wrzucać skróty których coraz więcej używamy.
Zaczynam
RZS - Rondo Zesłańców Syberyjskich - dw Zachodni, al. Jerozolimskie, al. Prymasa Tysiąclecia.APT.
Przegubowce ,to sól tej ziemi .
-
Eee, no bez przesady, myślałem że faktycznie jakoś pojechałem mocno tymi skrótami a szukaczka twierdzi że pierwsze APT się objawiło na forum w 2008.
Dworce:
DwZ - Zachodni
DwC - Centralny
DwW - Wschodni (pewnie się zdarza że ktoś tak skraca Wileński)
DwG - Gdański
Pętle:
NwD - Nowodwory
OsG - Osiedle Górczewska
PTK - Plac Trzech Krzyży
MKJ - Metro Księcia Janusza
MSN - Metro Stadion Narodowy
MW - Metro Wilanowska
Ulice:
TŁ - Trasa Łazienkowska
TK - Trakt Królewski
NŚ, KP - Nowy Świat, Krakowskie Przedmieście
TS - Trasa Siekierkowska
Dworce:
DwZ - Zachodni
DwC - Centralny
DwW - Wschodni (pewnie się zdarza że ktoś tak skraca Wileński)
DwG - Gdański
Pętle:
NwD - Nowodwory
OsG - Osiedle Górczewska
PTK - Plac Trzech Krzyży
MKJ - Metro Księcia Janusza
MSN - Metro Stadion Narodowy
MW - Metro Wilanowska
Ulice:
TŁ - Trasa Łazienkowska
TK - Trakt Królewski
NŚ, KP - Nowy Świat, Krakowskie Przedmieście
TS - Trasa Siekierkowska
I już nie stały pasażer świetnej linii 527.
- fik
- Naczelne Chamidło
Myślę, że te rzadziej używane skróty typu APT czy JNJ rzadko są używane całkowicie bez kontekstu, a zatem przeciętny wawkomowicz powinien dość dobrze umieć je umiejscowić w terenie. Oczywiście, istnieje kilku użytkowników, którzy uparcie czytają posty bez chociażby próby umiejscowienia ich w kontekście całej dyskusji i oni mogą mieć wtedy problem, ale to jednak jest margines. Generalnie zaryzykowałbym tezę, że jeśli ktoś nie potrafi zlokalizować APT między Wolską i Kasprzaka, to być może to nie jest forum dla niego jednak?
the only thing that closes quicker than our caskets be the factories
Bardzo ryzykowna teza biorąc pod uwagę, że forum ma ponad tysiąc użytkowników.
Dodam (także nazwy własne):
pl. 3+ = pl. Trzech Krzyży
BW1920 = Bitwy Warszawskiej 1920 r.
Pralka = P+R al. Krakowska, dawniej Okęcie - pętla 7, 9, 15.
ŻiW = Żwirki i Wigury. Uwaga, odmieniamy na Żwirki, a nie na Żwirkach, bo Żwirko był jeden.
TK / Trakt - Trakt Królewski, od pl. Zamkowego Nowym Światem, Krakowskim Przedmieściem (i dalej na południe).
Daszyniak, Wiatrak, Naruciak - Rondo Daszyńskiego, Rondo Wiatraczna, pl. Narutowicza.
Babka - Rondo Radosława - Rondo Zgrupowania AK "Radosław" (Zgrupowanie nazwane od żołnierza o pseudonimie Radosław).
DwW: trzeba uważać, bo jest konflikt z Dworcem Wileńskim, dlatego też zdarza się WWO (Warszawa Wschodnia Osobowa).
Dodam (także nazwy własne):
pl. 3+ = pl. Trzech Krzyży
BW1920 = Bitwy Warszawskiej 1920 r.
Pralka = P+R al. Krakowska, dawniej Okęcie - pętla 7, 9, 15.
ŻiW = Żwirki i Wigury. Uwaga, odmieniamy na Żwirki, a nie na Żwirkach, bo Żwirko był jeden.
TK / Trakt - Trakt Królewski, od pl. Zamkowego Nowym Światem, Krakowskim Przedmieściem (i dalej na południe).
Daszyniak, Wiatrak, Naruciak - Rondo Daszyńskiego, Rondo Wiatraczna, pl. Narutowicza.
Babka - Rondo Radosława - Rondo Zgrupowania AK "Radosław" (Zgrupowanie nazwane od żołnierza o pseudonimie Radosław).
DwW: trzeba uważać, bo jest konflikt z Dworcem Wileńskim, dlatego też zdarza się WWO (Warszawa Wschodnia Osobowa).
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
P7P - Posag 7 Panien w kontekście Ursusa, skrót bardzo często używany przez lokalsów.
Naczelne chamidłofik pisze: ↑23 mar 2021, 9:22Myślę, że te rzadziej używane skróty typu APT czy JNJ rzadko są używane całkowicie bez kontekstu, a zatem przeciętny wawkomowicz powinien dość dobrze umieć je umiejscowić w terenie. Oczywiście, istnieje kilku użytkowników, którzy uparcie czytają posty bez chociażby próby umiejscowienia ich w kontekście całej dyskusji i oni mogą mieć wtedy problem, ale to jednak jest margines. Generalnie zaryzykowałbym tezę, że jeśli ktoś nie potrafi zlokalizować APT między Wolską i Kasprzaka, to być może to nie jest forum dla niego jednak?
JNJ szukałem długo, tak z 10 minut, APT krócej, ale wkurzyły mnie te skróty.
Powst. Śląsk. Od razu wiadomo.
Ilość powstałych rond w Wawie sprawia że czasem gubię się w ich nazwach.
A wiesz tak z pamięci gdzie jest skwer Matysiaków? Czy skwer lub aleja Kaczyńskiego w Warszawie?
Przegubowce ,to sól tej ziemi .
Dobra, domyślam się, że JNJ to Jana Nowaka-Jeziorańskiego. Nowa ulica, nie aż tak magistralna. A google na zapytanie "jnj nazwa ulicy warszawa" zwróci adres Johnson & Johnson.
- fik
- Naczelne Chamidło
Czyli domyśliłeś się, mimo że skrót padł bez kontekstu i w oderwaniu od wcześniejszej dyskusji, a ulica jest raczej średnio istotna. W przykładowym zdaniu "Uważam, że 151 powinno skierowane na Witolin i zastąpione na JNJ przez 182" masz tego kontekstu tonę i każdy w minimalnym stopniu orientujący się w układzie komunikacyjnym okolicy jest w stanie wydedukować, o co chodzi - i tak samo za całkowicie jednoznaczne uważam użycie określenia "APT pomiędzy Wolską i Kasprzaka" w odpowiedzi na pytanie o regularność linii 136.
A jeśli zaś naprawdę ktoś ma gorszy dzień, zaćmienie, cokolwiek - do czego, rzecz jasna, każdy ma prawo - to po to mamy forum dyskusyjne, aby móc się upewnić, co miał interlokutor na myśli.
the only thing that closes quicker than our caskets be the factories
I stąd ten wątek. Nie trzeba od razu wyjeżdżać z tekstem, że inni są za głupi, żeby z tobą gadać, prawda?
Te trzyliterowe skróty były przede wszystkim w nazwach plików HTML z rozkładami, generalnie każdy kraniec miał swój.
ŁK
- Bastian
- Sułtan Maroka
Szkoda, że już nie ma Placu Komuny Paryskiej...
Teza podana w ten uproszczony sposób jest dość dyskusyjna
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Drugi był Wigura