Sygnalizacja świetlna (skrzyżowania bez tramwajów!)
Moderator: Wiliam
Sygnalizacja świetlna (skrzyżowania bez tramwajów!)
Nie potrafię zrozumieć wyboru skrzyżowań z działającą sygnalizacją 24h/dobę.
Przykład z Żoliborza (mi najbliższy, inni pewnie moga dopisać więcej):
o ile mogę zrozumieć włączoną sygnalizację na Słowackiego/Popiełuszki (choć niech ktoś mi wytłumaczy po kiego grzyba cyrkulacja świateł jest tam identyczna jak w dzień??!?!),
o tyle nie mogę zrozumieć dlaczego nie wyłączana jest na noc para świateł na Słowackiego w okolicy Teatru Komedia (na dodatek rozregulowana).
Podobnie sprawa ma się z Popiełuszki/Broniewskiego. Tu naprawdę nie ma tak wielkiego ruchu aby było nie wiadomo jakie niebezpieczeństwo wypadku.
Podobnie na Okopowej/Powązkowskiej (choć to już nie Żoliborz)
Żeby było ciekawiej- sygnalizacja na Rondzie Dmowskiego jest-zdaje się?- na noc wyłączana. A tam samochodów nie brakuje...
Ktoś może mi to wytłumaczyć?
Drobny szczegół,ale wnerwiający...
Przykład z Żoliborza (mi najbliższy, inni pewnie moga dopisać więcej):
o ile mogę zrozumieć włączoną sygnalizację na Słowackiego/Popiełuszki (choć niech ktoś mi wytłumaczy po kiego grzyba cyrkulacja świateł jest tam identyczna jak w dzień??!?!),
o tyle nie mogę zrozumieć dlaczego nie wyłączana jest na noc para świateł na Słowackiego w okolicy Teatru Komedia (na dodatek rozregulowana).
Podobnie sprawa ma się z Popiełuszki/Broniewskiego. Tu naprawdę nie ma tak wielkiego ruchu aby było nie wiadomo jakie niebezpieczeństwo wypadku.
Podobnie na Okopowej/Powązkowskiej (choć to już nie Żoliborz)
Żeby było ciekawiej- sygnalizacja na Rondzie Dmowskiego jest-zdaje się?- na noc wyłączana. A tam samochodów nie brakuje...
Ktoś może mi to wytłumaczyć?
Drobny szczegół,ale wnerwiający...
Te same przepisy, na które powołuje się pan Galas uniemożliwiając 4 skręt na Bankowym, określają, że nowe oraz zmodernizowane sygnalizacje nie mogą się przełączać na tryb migający w nocy.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
O mamo... Jak dobrze, że w Łodzi panuje takie bezprawie (albo zacofanie technologiczne jak kto woli).pawcio pisze:Te same przepisy, na które powołuje się pan Galas uniemożliwiając 4 skręt na Bankowym, określają, że nowe oraz zmodernizowane sygnalizacje nie mogą się przełączać na tryb migający w nocy.
Ktoś zna/pamięta argumentację tego zakazu?
Z tego co się orientuję, to rzeczone przepisy ibiwiązują od jakiś 3 lat, a ja się o nich dowiedziałem dopiero ostatnio. Więc nie wiem. Mogę zgadywać: zgodność z unijnymi.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
hmmmm...pawcio pisze:Te same przepisy, na które powołuje się pan Galas uniemożliwiając 4 skręt na Bankowym, określają, że nowe oraz zmodernizowane sygnalizacje nie mogą się przełączać na tryb migający w nocy.
Niedawno założona sygnalizacja na przejściu dla pieszych przez Popiełuszki (między Placem Grunwaldzkim, a Krasińskiego) jest wyłączana na noc. Tyle, że nie jest na skrzyżowaniu. Ale przecież jest nowa, nowiuteńka. Zatem czy oby na pewno z powodu wspomnianych przepisów nie potrafią w Wawie wyłączać zbędnych świateł?
Odpowiedź jest oczywista. Jak sam zauważyłeś w Łodzi panuje "bezprawie". Osobiście nie trawię Kropiwnickiego ale to samo było na Sylwestra. W wielu miastach (Toruń bodajże ) Nie można było oficjalnie pić alkoholu podczas zabawy sylwestrowej, ponieważ podczas imprez masowych prawo zabrania. Oczywiście wszyscy pili i trudno mieć o to do nich pretensje gdy prawo jest złe - Sylwek bez szampana, hę... W Łodzi prezydent miasta z tego co czytałem powiedział, że miasto nie organizuje imprezy masowej tylko bal sylwestrowy i wsio było OK! Jak widać decydują dobre chęci lub ich brak, a nie złe prawo...geograf pisze:hmmmm...pawcio pisze:Te same przepisy, na które powołuje się pan Galas uniemożliwiając 4 skręt na Bankowym, określają, że nowe oraz zmodernizowane sygnalizacje nie mogą się przełączać na tryb migający w nocy.
Niedawno założona sygnalizacja na przejściu dla pieszych przez Popiełuszki (między Placem Grunwaldzkim, a Krasińskiego) jest wyłączana na noc. Tyle, że nie jest na skrzyżowaniu. Ale przecież jest nowa, nowiuteńka. Zatem czy oby na pewno z powodu wspomnianych przepisów nie potrafią w Wawie wyłączać zbędnych świateł?
Odpowiedź nie na temat.Brzydal pisze:Odpowiedź jest oczywista. Jak sam zauważyłeś w Łodzi panuje "bezprawie". Osobiście nie trawię Kropiwnickiego ale to samo było na Sylwestra. W wielu miastach (Toruń bodajże ) Nie można było oficjalnie pić alkoholu podczas zabawy sylwestrowej, ponieważ podczas imprez masowych prawo zabrania. Oczywiście wszyscy pili i trudno mieć o to do nich pretensje gdy prawo jest złe - Sylwek bez szampana, hę... W Łodzi prezydent miasta z tego co czytałem powiedział, że miasto nie organizuje imprezy masowej tylko bal sylwestrowy i wsio było OK! Jak widać decydują dobre chęci lub ich brak, a nie złe prawo...geograf pisze: hmmmm...