Co może zdziałać taki jeden trzyosobowy patrol na około 130 autobusów?Infobus pisze:Strażnicy w miejskich autobusach
Trzyosobowy patrol straży miejskiej pilnuje bezpieczeństwa pasażerów w miejskich autobusach –dowiadujemy się z Gazety Wyborczej. O potrzebie utworzenia takiego patrolu komendant straży miejskiej Sylwester Kiraga mówił już kilka miesięcy temu. - Teraz wcieliliśmy pomysł w życie - informuje.
Od 4 września trzech funkcjonariuszy pojawia się stale w miejskich autobusach. - Przygotowywaliśmy ich do tego znacznie wcześniej. Cała trójka przeszła specjalne szkolenia, zarówno teoretyczne, jak i praktyczne - podkreśla Kiraga. Jak mówi, funkcjonariusze znają nawet sztuki walki, aby w ekstremalnych sytuacjach potrafili odpowiednio się zachować. Głównym zadaniem specjalnej grupy straży miejskiej jest walka z wandalami i chuliganami, którzy niszczą autobusy i potrafią być niebezpieczni dla pozostałych pasażerów. Patrol ma również wyeliminować, a przynajmniej w znacznym stopniu ograniczyć drobne kradzieże i rozboje. Kiraga: - Na podstawie umowy z Miejskim Zarządem Dróg i Komunikacji nasi funkcjonariusze mogą również kontrolować bilety. Dotychczas nie mieliśmy takich uprawnień i nawet głośno zachowujący się delikwenci jadący na gapę pozostawali bezkarni. Widząc bowiem wezwanych przez kierowcę strażników, zachowywali się zazwyczaj grzecznie i oprócz wylegitymowania, nic więcej nie mogliśmy zrobić. Teraz karę będziemy mogli wyegzekwować. Ponieważ straż miejska patroluje stale autobusy dopiero od dwóch dni, trudno stwierdzić, na których liniach i w jakich porach jest niebezpiecznie.
- Dlatego prosimy pasażerów, aby wszelkie uwagi, spostrzeżenia i problemy kierowali bezpośrednio do funkcjonariuszy jeżdżących autobusami. Na podstawie własnych obserwacji i spostrzeżeń ludzi opracujemy listę zagrożeń i ustalimy kursy, podczas których strażnicy powinni pojawiać się znacznie częściej - apeluje komendant straży miejskiej.
[Radom] StraĹźnicy w autobusach
Moderator: JacekM
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Nic. Ale władze mogą się pochwalić
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Co za kraj No ale cóz- teraz będziemy mieli sporo takich informacji, a przynajmniej przez ok. 60 dni.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"