Spotkanie dotyczące budowy I i II linii metra
15 grudnia Wiceprezydent Warszawy odpowiedzialny za sprawy inwestycyjne i komunikacyjne Pan Jacek Wojciechowicz zorganizował spotkanie robocze poświęcone budowie Warszawskiego metra.
W spotkaniu, oprócz Pana Wiceprezydenta Wojciechowicza, udział wzięły osoby odpowiadające bezpośrednio za nadzór i realizację budowy I linii i przygotowanie II linii warszawskiego metra - m.in. panowie Leszek Ruta (dyrektor Zarządu Transportu Miejskiego), Mieczysław Reksnis (dyrektor Biura Drogownictwa i Komunikacji UM) oraz Jerzy Lejk (prezes zarządu spółki Metro Warszawie). Spotkanie trwało ponad 3 godziny i poświęcone było omówieniu harmonogramu dokończenia budowy I linii metra, które ma nastąpić w 2008 roku, oraz planom realizacji II linii. Omawiane były sprawy finansowania inwestycji, w tym ze środków unijnych. Szczegółowo przedstawiono również sprawę budowy węzła Młociny, oraz zreferowano sytuację z uruchomieniem stacji metra Marymont, która w najbliższym czasie zostanie otwarta. W kontekście nierozstrzygiętego nadal przetargu na projekt Trasy Mostu Północnego rozmawiano również nt. koncepcji przedłużenia linii metra na Białołękę. Prezydent Wojciechowicz zobowiązał zebranych do pilnego przygotowania pełnej informacji w tej sprawie i wyznaczył na przyszły tydzień kolejne spotkanie.
Koncepcje przedĹuĹźenia I linii metra
Moderator: JacekM
- MeWa
- Cukiereczek
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Dobra, ale zanim wybudują metro na Białołękę, to Most Północny będzie już stał... Chociaż technicznie możliwe jest, bo ostatni odcinek metra jest w linii prostej, pozostaje tylko kwestia przejścia tunelu pod Hutą. No i oczywiście funduszy, bo koszty nie będą małe...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Nawet się z tym zgodzę, ale tylko w połowie.JacekM pisze:Żadnego metra na Tarchomin. Nie po to będzie budowana trasa szybkiego tramwaju by go dublować metrem
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Tramwaj nie powinien być niewydolny (ale do określenia tego są niezbędne dane), ponieważ będzie dowoził zarówno poprzez Most Północny jak i Modlińską i dalej do Gdańskiego lub na Dworzec Wileński. A jeśli miałby być czymś wspomagany, to raczej nie metrem...
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
Wszystko zależy od przepustowości węzłowej i szlakowej. Bez tego ani rusz. Dodatkowo jeszcze sporo taboru jest wtedy potrzebne... Natomiast zgoda co do tego, że metro niezbyt się nadaje do wspomagania tramwajów.JacekM pisze:Tramwaj nie powinien być niewydolny (ale do określenia tego są niezbędne dane), ponieważ będzie dowoził zarówno poprzez Most Północny jak i Modlińską i dalej do Gdańskiego lub na Dworzec Wileński.
- MeWa
- Cukiereczek
do jakiego otwarcia, skoro konkurs nie został rozstrzygnięty?Piotrek pisze:Wydaje mi się, że mimo wszystko szybciej i łatwiej jest położyć szyny pod tramwaj... Choć nie pogniewałbym się gdyby, oczywiście było to metro zamiast tramwaju, ale czy zdążą do otwarcia mostu?MeWa pisze:Metro może iść mostem i nic nie musi niczego dublować.
Jeszcze raz powtórzę: "w kontekście nierozstrzygiętego nadal przetargu na projekt Trasy Mostu Północnego"
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
I skończy się tak, że tramwaj każą wycofać z mostu wycofać, z Modlińskiej także automatycznie wyleci, metro się nie uzasadni i do ululanej śmierci Tarchomin będzie jeździł autobusami.
 ](*,)](./images/smilies/eusa_wall.gif)
Po cichu jednak mam nadzieję, że to zasłona dymna i analizy zostaną wykonane rzetelnie i wykażą niezbicie przewagę szybkiego tramwaju na Tarchomin od metra tamże.
[ Dodano: 2006-12-18, 14:15 ]
Po cichu jednak mam nadzieję, że to zasłona dymna i analizy zostaną wykonane rzetelnie i wykażą niezbicie przewagę szybkiego tramwaju na Tarchomin od metra tamże.
[ Dodano: 2006-12-18, 14:15 ]
Ale nie w Warszawie.MeWa pisze: Metro może iść mostem i nic nie musi niczego dublować.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.