[Wrocław] Konkurujący przewoźnicy i wyścigi autobusowe

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 19 sty 2006, 0:18

Przypominają się wszystkie historie o ścigających się prywaciarzach, szczególnie na linii otwockiej. Ciekawostką, w porównaniu z realiami warszawskimi, jest to, że w tego typu historie zaangażowany jest też wrocławski organizator komunikacji, odpowiednik naszego ZTM...

Obrazek
Ścigające się autobusy

Marek Szempliński 04-01-2006 , ostatnia aktualizacja 04-01-2006 19:58

Autobusy do Siechnic jeżdżą dosłownie na wyścigi. W zawodach na tej samej trasie i według podobnych rozkładów jazdy od 1 stycznia startują 501 i nowy 901

501 kursuje tędy od siedmiu lat. - Byliśmy tu pierwsi - zaznacza Wanda Zielińska, pełnomocnik zarządu firmy. - Przejęliśmy trasę od ZDiK-u, bo dla nich była nieopłacalna. A kiedy zdobyliśmy pasażerów, to chcą ją nam zabrać.

Autobusy 901 jeżdżą od 1 stycznia. Należą do firmy Polbus (dawny PKS), która wygrała przetarg ogłoszony przez gminę Święta Katarzyna i wrocławski ZDiK. - Każdy mógł w nim wystartować - mówi Stanisław Nadkierniczny, prezes spółki.

DLA wystartowało, ale przegrało. Wanda Zielińska: - Nie odwoływaliśmy się, ponieważ nikt nie mówił o likwidacji linii 501.

Kogo wybierają pasażerowie?

- Wsiadam do 501, bo jest tańszy, jeżdżą tą trasą od dawna, mają cichsze autobusy, no i są szybsi - tłumaczy Grażyna Grubicka, która z przystanku przy Galerii Dominikańskiej często podróżuje do siostry w Radwanicach.

Sławomir Małecki z Wrocławia: - 901 ma spóźnienia, bo kierowca wolno sprzedaje bilety. Poważny plus: można jechać na miejski bilet.

W komunikacyjnej wojnie Polbus zyskał sojusznika we wrocławskim Zarządzie Dróg i Komunikacji, który zakazał DLA korzystania z przystanku pod Galerią Dominikańską. - Nie mamy nic przeciw konkurencji, ale musimy dbać o bezpieczeństwo pasażerów, a na tym przystanku nie mieszczą się wszystkie autobusy - tłumaczy rzeczniczka prasowa ZDiK Ewa Mazur. - Przystanek jest nasz, a Polbus jeździ na nasze zlecenie. Zresztą 501 miało zostać zlikwidowane po wprowadzeniu dziewięćsetek. To pilotażowy program połączenia Wrocławia z gminami ościennymi.

DLA nie zamierza jednak ustąpić. Wanda Zielińska: - Zastanawiamy się nad złożeniem skargi w Urzędzie Ochrony Konkurencji i Konsumenta.

W zeszłym roku UOKiK prowadził postępowanie antymonopolowe przeciwko Kielcom, których władze nie pozwoliły prywatnym przewoźnikom bezpłatnie korzystać z przystanków. Dariusz Łomowski z biura prasowego urzędu: - Nałożyliśmy karę, ale Kielce odwołały się do sądu. Sprawa jeszcze nie została rozstrzygnięta.

Według Łomowskiego zarządy miast mogą regulować sprawy transportu, ale niedopuszczalne jest nierówne traktowanie przedsiębiorstw: - Jeśli któreś z nich czuje się skrzywdzone, to chętnie rozpatrzymy skargę.
I trochę co ciekawszych postów z forum:
mieli na to 7 lat i nic z tym nie robili tylko nabijali sobie kase bo mieli
monopol, dobrze im tak może czegoś się w końcu nauczą, do tej pory wszystko
uchodziło im na sucho wiecznie psujace się autobusy, w lecie bez działajacej
klimatyzacji gdzie wewnatrz autobusu nie ma otwieranych okien, a temperatura
dochodziła do 35 stopni nie było czym oddychać, nie wspominając, że w okresie
letnim był prowadzony remont ulicy Opolskiej i przejazd wydłuzył sie z 30 min do
1,5 godziny w takich nieludzkich warunkach, a gdy przyszła zima to na petli
podczas postoju trzymaja otwarte drzwi i własciwie to bez różnicy czy człowiek
stał na dworze czy siedział w autobusie, sami popaprańcy tam pracuja, juz nie
wspomne że gdy wypadł jakis autobus to nie mieli nic w zastępstwie a anie słowa
przeprosin człowiek nie usłyszał, był tez okres w którym zmieniali kierowców jak
rękawiczki co przekładało się na wydłuzony przejazd - to tak pokrótce minusy DLA
moze teraz cos zmienią jak im dochody spadna o połowe, konkurencja to najlepszy
sposób na monopolistów!!!!!!!!!!
> svarte_sjel, Ty pewnie wiesz: jak długo jeszcze jest ważna umowa miasta z DLA?

Jedyna umowa między miastem a DLA to ta na obsługę 115, 117, 604, 608, 609, 611,
617, 623 (a pierwotnie 104, 115, 608, 609, 610, 611, 615, 617, 623 ;^)). Właśnie
wygasła, jest przedłużona do czasu rozstrzygnięcia przetargów na obsługę 115,
117, 123, 137, 138, 609, 903, 904, 905, 906, 908, 911, 923.
A ja się cieszę, że w końcu DLA ma konkurencję. Miałam do niedawna okazję
jeździć autobusem lini 507 na trasie Wrocław - Smolec. I potwierdza się to co
mówił poprzednik autobus rozpadający się, co chwilę się psuł, w autobusie w
lecie smród i ukrop, w zimie mróz. Kierowcy na tej trasie zmieniali się kilka
razy, autobus miał opóżnienia sięgające nawet do godziny, w ciągu trzech
miesięcy jeżdzenia może 2 razy był punktualnie. Z tego też powodu musiałam
zacząć jeździć samochodem, bo ileż można się ciągle w pracy tłumaczyć, że
autobus się spóźnił. Mają rozkład jazdy niedostosowany do tego, że kierowca
sprzedaje bilety. Mało tego w zeszłym roku jak spóźnienie przekraczało 40 min.
kierowca odwoływał kurs, zdażyło mi się raz w zimie tego doświadczyć i czekać
na następny autobus ponad 1,5 godziny. Mam nadzieje, że to ich czegoś nauczy,
bo niestety moja mama jest skazana na ten autobus i musi czasami na
popołudniowy kurs czekać na przystanku nawet ponad 30 min.
ten kto wymyślił rozkład 901 jest kompletnym DEBILEM. gdyby ta linia kursowała
pomiędzy linią 501 a nie w tych samych godzinach, byłoby ok i tez by mieli duzo
klientów. a tak szlag mnie trafia jak wieczorem oba odjeżdzacą z galerii o wpół
Jestem zażenowana postępowaniem jednego z kierowców "Polbusu". Chodzi
mianowicie o pościgi jakie zafundował mi i reszcie pasażerów korzystających z
linii "901". Za wszelką cenę starał się być przed autobusem jeżdżącym na
linii "501". Mimo większej ilości przystanków udało mu się to, był pierwszy w
Siechnicach... Zafundował mi rozrywkę jakiej do tej pory nie miałam okazji
przeżyć (wyprzedzanie na zakazach, ostre hamowanie, przekraczanie dozwolonej
prędkości zwłaszcza w terenie zabudowanym). Chciałabym bardzo
pogratulować "ZDIK-owi", bo według mnie to właśnie ta instytucja wymusiłą na
kierowcach "Polbusu" tego typu postępowanie, w celu wyeliminowania konkurencjii
w postaci "DLA". Kolejny raz wojny na wyższych stołkach wzięły górę nad
rozsądkiem. Tylko czekać na to ,aż śpieszący się autobus spowoduję wypadek
tragiczny w skutkach i jak zwykle dopiero wtedy ktoś pójdzie po rozum do
głowy . Ludzie ze "ZDIK-u"... PUKNIJCIE SIĘ WE ŁBY !!!!!!!!!!
Więcej tu:
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? ... 58&v=2&s=0
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 19 sty 2006, 0:19

Obrazek
Zmienią rozkład jazdy

Marek Szempliński 15-01-2006 , ostatnia aktualizacja 15-01-2006 19:17

Czy wprowadzana w poniedziałek zmiana rozkładu jazdy pogodzi dwie firmy, których autobusy jeżdżą z pl. Dominikańskiego do Siechnic?

Dziesięć dni temu opisywaliśmy, że od 1 stycznia po tej samej trasie i według bardzo podobnego rozkładu kursuje autobus 501 Dolnośląskich Linii Autobusowych i 901 firmy Polbus (dawny PKS).

Ściślej, autobus 501 jeździ na własny rachunek od siedmiu lat trasą przejętą od ZDiK-u, bo dla nich była nieopłacalna. Natomiast 901 kursuje od 1 stycznia. Polbus wygrał przetarg ogłoszony przez gminę Święta Katarzyna i Zarząd Dróg i Komunikacji. DLA też w nim startowały, ale przegrały.

Po przetargu DLA zatrzymała jednak swoją komercyjną linię. Polbus zyskał sojusznika w ZDiK-u, który zakazał DLA korzystania z przystanku pod Galerią Dominikańską. Rzeczniczka prasowa ZDiK Ewa Mazur tłumaczyła to tym, że nie mieszczą się na nim wszystkie autobusy. - Nie mamy nic przeciw konkurencji. Ale przystanek jest nasz, a Polbus jeździ na nasze zlecenie.

Jednak DLA zapowiedziały, że rozważają złożenie skargi w Urzędzie Ochrony Konkurencji i Konsumenta. W zeszłym roku UOKiK prowadził postępowanie antymonopolowe przeciwko Kielcom, których władze nie pozwoliły prywatnym przewoźnikom bezpłatnie korzystać z przystanków.

ZDiK szuka sposobu na polubowne załatwienie sprawy. Od dzisiaj 901 ma kursować według nowego rozkładu. - Tak żeby nie kolidował z 501. Więcej kursów będzie miał wieczorem, tak jak chcą pasażerowie - zapowiada Ewa Mazur.

Czy to wystarczy, żeby DLA nie czuły się pokrzywdzone? - Jeśli posuną się tylko o pięć minut, to nie, zwłaszcza że przystanek i tak musimy przenieść spod Galerii Dominikańskiej pod gmach PZU - mówi pełnomocnik zarządu DLA Wanda Zielińska.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

ODPOWIEDZ