Tramwajowe relacje skrÄtne a sploty torĂłw
Moderator: Wiliam
A propos Kercelaka, będąc we Wrocławiu przyuwazyłem bardzo proste rozwiązanie tego problemu - sploty torowe, coś w rodzaju tego co jest na Daszyńskiego. Wystarczy z każdej strony taki na długość dwóch składów i już odpada problem czekania na zwolnienie zwrotnicy i przy 10 sekundowych fazach dwa składy powinny się rozjechać w dowolne strony.
- Bastian
- Sułtan Maroka
To samo w całej byłej Czechosłowacji.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
piotram pisze:A propos Kercelaka, będąc we Wrocławiu przyuwazyłem bardzo proste rozwiązanie tego problemu - sploty torowe, coś w rodzaju tego co jest na Daszyńskiego. Wystarczy z każdej strony taki na długość dwóch składów i już odpada problem czekania na zwolnienie zwrotnicy i przy 10 sekundowych fazach dwa składy powinny się rozjechać w dowolne strony.
No chyba że rozmówca myślał o Wrocku...
214 (w wersji 2012) - był to pożyteczny muchowóz; choć nieekonomiczny, dowoził do eSKaeMki.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Jazda na wprost nie wymaga 10 sekundowej, wydzielonej fazy. Może być prowadzona na zielonym ogólnym
Przy oddzielnych torach dla relacji skrętnych, dwum wagonom wystarcza faza 4-sekundowa.
A poza tym jest mnóstwo innych powodów, dla których lepiej mieć układ prostych linii.
[ Dodano: 2007-09-14, 21:04 ]
Przy oddzielnych torach dla relacji skrętnych, dwum wagonom wystarcza faza 4-sekundowa.
A poza tym jest mnóstwo innych powodów, dla których lepiej mieć układ prostych linii.
[ Dodano: 2007-09-14, 21:04 ]
Nie ma na Daszyńskiego splotu, są wydłużone iglice. Chodziło o wyciągnięcie mechanizmów przestawiania rozjazdów spoza jezdni na wypadek, gdyby trzeba ja było ręcznie przestawić. Przy okazji jest trochę łagodniejsze przejście w łuk (w kierunku jeżdżonym liniowo, tj. z Kapsrzaka na Pl. Zawiszy.Mario pisze:Na Daszyńskiego? A w którym miejscu dokładnie?
No chyba że rozmówca myślał o Wrocku...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Na Zawiszy powinny być akurat tory wydzielone, jeśli częstotliwość "1" ma niemaleć, a na to wygląda. A przed pl. Grunwaldzkim to musowo, może się przy modernizacji uda.
Splot to raczej półśrodek, gdy fizycznie nie ma miejsca na dodatkowe tory; czasem też, gdy jest przystanek przed skrzyżowaniem (chociaż wtedy raczej same iglice, bo jednak zwiększanie odległości pasażera od wagonu o dalsze kilkanaście cm to nieciekawy pomysł.
Splot to raczej półśrodek, gdy fizycznie nie ma miejsca na dodatkowe tory; czasem też, gdy jest przystanek przed skrzyżowaniem (chociaż wtedy raczej same iglice, bo jednak zwiększanie odległości pasażera od wagonu o dalsze kilkanaście cm to nieciekawy pomysł.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Splot to półśrodek, ale za to o wiele tańszy w wykonaniu niż przebudowa często całego skrzyzowania przy dobudowywaniu toru i da się tego wiele wykonać w stosunkowo krótkim czasie. Wiadomo, ile to wszystko trwa, jeśli trzeba dokonac poważnej przebudowy. A taki splot dużo pomoże. Poza tym: czy jest sens budować po 3 tory na Kercelaku?
Niekoniecznie - splot przesuwa skrajnię (nawet te kilka/naście cm może uniemożliwić prostą "wymianę" zwrotnicy na splot). Poza tym jeśli przystanek jest przed skrzyżowaniem to odsuwa się wagon od krawędzi przystanku co nie jest dobrym rozwiązaniem.piotram pisze:Splot to półśrodek, ale za to o wiele tańszy w wykonaniu niż przebudowa często całego skrzyzowania przy dobudowywaniu toru i da się tego wiele wykonać w stosunkowo krótkim czasie.
Zresztą splot nie rozwiązuje innego problemu jakim jest wzajemne blokowanie się tramwajów jadących w różne kierunki
Nie. Sensowne jest maksymalne uproszczenie sytuacji na skrzyżowaniu przez ograniczenie do minimum licby skręcających linii (najlepiej zostawić tylko kierunek zachód-południe, ewentualnie w ostateczności zachód-północ)piotram pisze:Poza tym: czy jest sens budować po 3 tory na Kercelaku?
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Żeby splot skutecznie pełnił funkcję ochrony lewoskrętów ("przypominanie" motorowym, że skręcili w lewo), powinien mieć istotne przesunięcie osi, tj. np o pół rozstawu toru.mkm101 pisze: Niekoniecznie - splot przesuwa skrajnię (nawet te kilka/naście cm może uniemożliwić prostą "wymianę" zwrotnicy na splot).
Mówiąc wprost - o pozwolenie i tak trzeba wystąpić, dokumentację kupić, z ZDM wykłócić się o kawałek trawniczka... z punktu widzenia "łatwości organizacji" roboty jest to wszystko jedno.
Ale nie za wszelką cenę. Podstawową funkcją tramwaju jest w końcu przemieszczanie ludzi tam gdzie potrzebują, a nie ludzie mają się dostosowywac gdzie tramwajom wygodnie. Jesli chodzi o Kercelak to tak jak mówisz te relacje wystarczą, ale nadal dla zapewnienia jakiej-takiej płynności ruchu trzebaby dobudować tory. No a co z pozostałymi kierunkami, nawet jesli liniowo nic nie będzie jeździło to zwrotnice i tak będą. No i przy różnych objazdach nie będzie się działa tragedia.mkm101 pisze:Nie. Sensowne jest maksymalne uproszczenie sytuacji na skrzyżowaniu przez ograniczenie do minimum licby skręcających linii (najlepiej zostawić tylko kierunek zachód-południe, ewentualnie w ostateczności zachód-północ)
Nie demonizujmy - te 10-20 centymetrów na dodatkową szynę myślę, że da się znaleźć bez żadnych zmian "obcych". To jest nic w porównaniu z np. przesuwaniem jezdni, które trzebaby wykonać przy większości przebudów, już nie mówiąc o ewentualnej zmianie geometrii ronda, jesli trzebaby dobudować tory np. na Zawiszy. A w ogóle, to jeśli coś jest przydatne, to czemu nie zrobić, zawsze będzie lepiej niż teraz.
lewoskręt po południowej stronie i tak sie przydamkm101 pisze:Nie. Sensowne jest maksymalne uproszczenie sytuacji na skrzyżowaniu przez ograniczenie do minimum licby skręcających linii (najlepiej zostawić tylko kierunek zachód-południe, ewentualnie w ostateczności zachód-północ)
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No tak, skoro to jedyna relacja do pozostawienia.Tm pisze:lewoskręt po południowej stronie i tak sie przydamkm101 pisze:Nie. Sensowne jest maksymalne uproszczenie sytuacji na skrzyżowaniu przez ograniczenie do minimum licby skręcających linii (najlepiej zostawić tylko kierunek zachód-południe, ewentualnie w ostateczności zachód-północ)
- Bastian
- Sułtan Maroka
A do prawoskrętu mógłby być splot, przystanku tam nie ma.
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Prawoskręt jesst do wykorzstywania w sytuacjach awaryjnych, nie ma potrzeby. Tzn. są pilniejsze inwestycje.
- Bastian
- Sułtan Maroka
No właśnie, to nie są stwierdzenia równoważne 
Nie jest to może pilne, ale przy okazji można zrobić. Tym bardziej, że tam może nic nie skręcać, ale jeśli już coś objazdowo skręca, to najczęściej w przypadku objazdów Jerozolimskich, więc ze znaczną częstotliwością.
Podobnie warto by zrobić takie coś w stronę przeciwną, tam też nie ma przystanku. Ma być robiony remont WZ, okazja będzie...
Nie jest to może pilne, ale przy okazji można zrobić. Tym bardziej, że tam może nic nie skręcać, ale jeśli już coś objazdowo skręca, to najczęściej w przypadku objazdów Jerozolimskich, więc ze znaczną częstotliwością.
Podobnie warto by zrobić takie coś w stronę przeciwną, tam też nie ma przystanku. Ma być robiony remont WZ, okazja będzie...