Moderator: Wiliam
-
dzidek
To jakieś nieporozumienie zezwolić na taką organizację ruchu w rejonie Pl.Zawiszy! Samochody nawzajem się blokują a cykle świateł zmieniają się co chwila.
Tramwaje jadące z Jerozolimskich w Towarową mają w tym samym czasie zielone co piesi przechodzący przez przejście na Towarowej. Ludzie są niemal rozjeżdżani przez tramwaje. Kolejna sprawa to cofnięcie przystanków autobusowych Pl.Zawiszy. Ludzie nie mają pojęcia gdzie staje np. 517, 521 i chodzą bezczynnie po Pl.Zawiszy. Do tego przystanek autobusowy Daleka stoi niemal na pętli Pl. Narutowicza
W ogóle to każdy biega po Grójeckiej od Z-1 do Z9 nie patrząc na samochody.
Ciekawie to wygląda

I to jeszcze "tylko" 2 tyg. takiej organizacji

-
Plesim
Już pisałem w innym temacie o sygnalizacji. Od rana fachowcy ciągle w niej grzebią. Obserwowałem rano to miejsce i cykle były właśnie bardzo długie, szczególnie dla ciągu Towarowa- Raszyńska. Nie było też kolizji tramwajów z pieszymi. Jak widać fachowcy potrafią.
Jeżeli chodzi o przesiadki z Z-1 ido Z-9 i odwrotnie to po prosu mistrzostwo.
-
dzidek
Po 15 ludzie wręcz uciekali przed rozpędzonymi tramwajami! Jest to skandal by ktoś pozwolił na takie igranie z ludzkim życiem !
Z ronda na placu Zawiszy nie zjeżdżają jeszcze auta jak włącza się czerwone światło i kompletnie blokuje się cały przejazd.
Przesiadki z Z1 do Z9 są straszne tak samo jak przesiadki z tramwajów na Zawiszy do Z1. Dotychczas jeszcze rozumiałem , że remont musi być prowadzony po wakacjach ale to co dziś zobaczyłem na pl. Zawiszy to jeden wielki pierdolownik i zero jakiejkolwiek organizacji!
-
pawcio
Bo w czasie wakacji nie można było wyłączyć dwóch wlotów na Pl. Zawiszy i odciąć pół miasta od tramwajów.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
-
bohunu
W sumie nadaje się do wielu tematów, ale ten chyba jest najodpowiedniejszy.
GW pisze:
Remont na pl. Zawiszy paraliżuje zachodnie dzielnice
osa, śmik
2007-10-01, ostatnia aktualizacja 2007-10-01 21:03
Ogromne zamieszanie i korki na Ochocie i Woli spowodowały kolejne prace przy remoncie torowiska na pl. Zawiszy. Pasażerowie niektórych tramwajów, które wróciły w Al. Jerozolimskie, nie wiedzą, dokąd jadą.
Chociaż tramwaje od wczoraj znowu jeżdżą między pl. Zawiszy a rondem Waszyngtona, nie skończyły się jeszcze wszystkie prace przy remoncie torów z Ochoty na Gocławek. Robotnicy zaczęli wymieniać rozjazd z pl. Zawiszy w stronę Grójeckiej. Z tego powodu do 13 października tramwaje nie kursują tędy do pl. Narutowicza. W drodze z Al. Jerozolimskich czy z Towarowej w kierunku ul. Raszyńskiej i Żwirki i Wigury kierowcy muszą jeździć tymczasową węższą jezdnią. I to właśnie z tego powodu korki sparaliżowały okoliczne ulice.
- Przed godz. 9 zamówiłam taksówkę pod Dworcem Centralnym na Raszyńską. Zazwyczaj za ten odcinek płaciłam 12 zł, ale tym razem do pl. Zawiszy jechaliśmy 25 minut i tam wysiadłam - dostałam rachunek na 24 zł! Nie działała sygnalizacja świetlna, żaden policjant nie kierował ruchem, a na jezdni panowała wolnoamerykanka. Taksówkarz też się nie orientował, że jest remont, jakby nie wiedział, co się dzieje w mieście - oburza się nasza czytelniczka.
Korki zaczynały się już na Woli - nie sposób było przedrzeć się Górczewską i Lesznem od al. Prymasa Tysiąclecia do Okopowej (pokonanie tego odcinka zajmowało 40 minut!). Stała też Trasa Łazienkowska. Ten bałagan spotęgowała ciężarówka, która rano zerwała kable zasilające tymczasową sygnalizację na pl. Zawiszy - światła nie działały przez kilkadziesiąt minut.
Według Marcina Wiśniewskiego, kierownika robót na remontowanym torowisku, przyczyn większych korków jest więcej. Według niego kierowców zaskoczył powrót tramwajów w Al. Jerozolimskie i przez to zmniejszyła się przepustowość na skrzyżowaniach. Mniej samochodów może także teraz przejechać przez Aleje w okolicach Żelaznej, bo z tymczasowej pętli na placu Starynkiewicza regularnie zaczął wyjeżdżać tramwaj 46. Zmieniło się tam ustawienie świateł.
- 46? To nie mój tramwaj. Nawet nie wiem, dokąd jedzie, tyle teraz zmian w komunikacji - dziwiła się pani Maria z ul. Międzynarodowej, która czekała na przystanku przed rondem koło Rotundy.
- Ludzie bez przerwy pytają mnie, dokąd jedziemy - mówił Krzysztof Krac, motorniczy linii 32, która jeszcze w wakacje jeździła tędy Marszałkowską, teraz kursuje Al. Jerozolimskimi, a jej zwykła trasa prowadzi al. "Solidarności". Od czerwca zmieniała się aż sześć razy.
Pasażerowie szturmowali wiaty (przy rondzie de Gaulle'a stanęły nawet nowe!) z rozkładami jazdy. Z mapą w ręku stała Anna Bogusz, która przyjechała z Ryk na studia i do pracy w Warszawie. - Muszę dojechać na Bieżuńską. Wiem, że mam przesiadkę przy Dworcu Wileńskim, ale przydałaby się trochę lepsza informacja - powiedziała.
Źródło: Gazeta Wyborcza Stołeczna
1 10 20 22 24 26 103 109 151 157 171 180 190 507 520 645 691 695 KM2 KM7 KM8 KM26 KM31 IC3 IC4 IC7 IC8 IC10
To, że pracuje tam gdzie pracuję nie oznacza, że zawsze zgadzam się z decyzjami swojej firmy, a wszystko co tu wyprodukuje jest moim własnym zdaniem.
a poza tym zgadzam się z maksymą pawcia!
-
dzidek
Świetnie! Dziś popołudniu panowie policjanci zabrali się za kierowanie ruchem ... po jednej części placu Zawiszy ! Druga część placu Zawiszy była pozostawiona na pastwę losu i każdy jechał jak chciał. Korki były jeszcze większe niż dotychczas a ludzie próbowali obejść z każdej strony plac. Prowadziłem nawet sporą grupkę pieszych za tymczasowym przejazdem przez torowisko

Tam gdzie nie uruchomiono przejścia dla pieszych

Ale na całe szczęście wszystkich bezpiecznie przeprowadziłem pod Hotel Sobieski

-
Plesim
dzidek pisze:Świetnie! Dziś popołudniu panowie policjanci zabrali się za kierowanie ruchem ...
A wzięli się tylko dlatego, że dwóch baranów nie potrafiących jeździć uszkodzili sygnalizację.