Niskopodłogowe solarisy nie mieszczą się w zatokach autobusowych. Zamiast na chodnik pasażerowie wychodzą na jezdnię
A na dodatek ciężarówki urywają autobusom lusterka. To się zmieni. Latem będzie już po remoncie
Przebudowa trzech zatok autobusowych w Gorzowie to kolejna inwestycja finansowana przez Unię Europeską i miasto. MZK dostał pieniądze na zakup trzech autobusów, systemu monitoringu 36 pojazdów oraz 10 wiat przystankowych.
Projekt dotyczy zatok autobusowych przy ul. Chrobrego, Piłsudskiego (naprzeciwko przychodni) oraz al. Konstytucji 3 Maja.
Niskopodłogowe solarisy nie mieszczą się na przystankach i zamiast zatrzymywać się równolegle do chodnika, stają skosem. - Pasażerowie nie wychodzą więc na chodnik, ale na jezdnię, często prosto w kałuże. To duży problem dla osób starszych i małych dzieci - mówi Roman Maksymiak, dyrektor MZK.
Dzisiaj zatoki zbudowane są w kształcie łuku, po przebudowie będą przypominały prostokąt. - Dodatkowo zostaną powiększone, więc jednocześnie będą mogły zatrzymywać się tam dwa autobusy - dodaje Maksymiak. - Pogłębimy też zatokę przy al. Konstytucji 3 maja. Zdarzało się, że przejeżdżające obok tiry urywały autobusom lusterka.
Zatoki będą gotowe do czerwca. Rozpoczęły się już przetargi na wykonawców prac. Kolejne zatoki zostaną przebudowane, kiedy MZK otrzyma kolejne unijne pieniądze.
[GorzĂłw Wielkopolski] Solarisy nie mieszczÄ siÄ w zatokach
Moderator: JacekM
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
I tak źle, i tak niedobrze (no chyba, że autor tego artykułu miał coś innego na myśli). Żeby nie używać skomplikowanych wyjaśnień, jaki kształt zatok jest najlepszy, posłużę się prostym rysunkiem:GW pisze:Dzisiaj zatoki zbudowane są w kształcie łuku, po przebudowie będą przypominały prostokąt.
\_______________/
(oczywiście ukośne kreski powinny być pod nieco mniejszym kątem)
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Zgodnie z przepisami, zatoka powinna mieć krawędź użyteczną co najmniej 20 metrów, a skosy: wjazdowy 1:8 (wyjątkowo 1:7), wyjazdowy 1:4.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Kurcze...Gorzów to me rodzinne miasto, ale na Piłsudskiego takie problemy są...no może. W tym mieście nie przypominam sobie nawet zatok, przynajmniej w Centrum.
Gocławska linia mikrobusowa:
211 Gocław, Bora - Komorowskiego, Jugosłowiańska, Fieldorfa, Umińskiego, Rechniewskiego, Nowaka - Jeziorańskiego, Żymirskiego, Motorowa, Poligonowa, Grenadierów, Grochowska, Praga Płd. - Ratusz
Bo fantazja jest od tego
211 Gocław, Bora - Komorowskiego, Jugosłowiańska, Fieldorfa, Umińskiego, Rechniewskiego, Nowaka - Jeziorańskiego, Żymirskiego, Motorowa, Poligonowa, Grenadierów, Grochowska, Praga Płd. - Ratusz
Bo fantazja jest od tego
No to po co kupowali takie wozy. Przecież to można przewidziećGW pisze:Niskopodłogowe solarisy nie mieszczą się w zatokach autobusowych. Zamiast na chodnik pasażerowie wychodzą na jezdnię
Heh, prawdziwy Dziki Zachód. Będę musiał sie tam kiedyś przejechać i to zobaczyć na własne oczyR-11 Kleszczowa pisze:A na dodatek ciężarówki urywają autobusom lusterka
Wystarczy jak się wieczorem przejedziesz al. Krakowską (Raszyn i Janki) . Dość wielka szansa , że zobaczysz jak TIR wyrywa lusterko autobusoweProboszcz pisze:Heh, prawdziwy Dziki Zachód. Będę musiał sie tam kiedyś przejechać i to zobaczyć na własne oczyR-11 Kleszczowa pisze:A na dodatek ciężarówki urywają autobusom lusterka
A kierowcy TIRów się tym przejmują czy jadą dalejdzidek pisze:Wystarczy jak się wieczorem przejedziesz al. Krakowską (Raszyn i Janki) . Dość wielka szansa , że zobaczysz jak TIR wyrywa lusterko autobusoweProboszcz pisze:Heh, prawdziwy Dziki Zachód. Będę musiał sie tam kiedyś przejechać i to zobaczyć na własne oczy
- hafilip84
- Jego Gryząca Albumowość
dofinansowanie jest z UE... AFAIK takie dofinansowania sa ograniczone pewnymi terminami... skad wiec zalozenie, ze mieli czas na zwlekanie z zakupem? (choc nie twierdze, ze akurat tak jest... domniemywam jedynie) (jakos chyba zle to napisalem... ktos mnie poprawi? - haf.)Proboszcz pisze:Mogli pomyśleć i najpierw zmienić infrastrukturę, a potem kupować wozy pod nią dopasowane...hafilip84 pisze:a dwa: taniej jest zmieniac infrastrukture, czy szukac na sile autobusow, ktore beda sie miescic?