Gdy muszę korzystać z kolei dalekobieżnej, to zawsze staram się korzystać z usług IC. Wiem, że drożej, ale w moim odczuciu to zupełnie inny poziom jazdy, niż pociągi PR. 20 czy 30 złotych więcej za bilet nie sprawi że zbiednieje, ale jakiś taki ogólny komfort jazdy i wrażenia lepsze.zeus pisze:Spółka IC jest mistrzem wyciągania pieniedzy od pasażerów- w dzień powszedni dostać się z Wawy do Krakowa na pierwszy rzut oka nie problem bo pociągi jeżdżą praktycznie co godzinę, z tym że pomiędzy godzina 8 rano a 14 jedzie ok. 5 pociągów i oczywiście każdy z nich to Intercity (za który PKP IC liczy sobie jakieś 15%-20% wiecej niż za tradycyjny express). Więc zamiast ok 50zł za podróż zapłacę prawie 80Paranoja
Czy są jakieś sczegółowe informacje na temat otworzenia rynku w 2010 roku? Jak w praktyce ma to wygladać?
Podróşowanie kolejÄ po Polsce: PR a IC
Moderator: JacekM
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą
Wiesz, na sieci jest wiele pociągów/wagonów PR lepeij utrzymanych i z wyższym komfortem jazdy, niż w Ex. Poza tym, to nie jest 20-30 zł tyko 40-60, czyli znacznie więcej (przeciętnie dwukrotnie).Frencher pisze:Gdy muszę korzystać z kolei dalekobieżnej, to zawsze staram się korzystać z usług IC. Wiem, że drożej, ale w moim odczuciu to zupełnie inny poziom jazdy, niż pociągi PR. 20 czy 30 złotych więcej za bilet nie sprawi że zbiednieje, ale jakiś taki ogólny komfort jazdy i wrażenia lepsze.
1 10 20 22 24 26 103 109 151 157 171 180 190 507 520 645 691 695 KM2 KM7 KM8 KM26 KM31 IC3 IC4 IC7 IC8 IC10
To, że pracuje tam gdzie pracuję nie oznacza, że zawsze zgadzam się z decyzjami swojej firmy, a wszystko co tu wyprodukuje jest moim własnym zdaniem.
a poza tym zgadzam się z maksymą pawcia!
To, że pracuje tam gdzie pracuję nie oznacza, że zawsze zgadzam się z decyzjami swojej firmy, a wszystko co tu wyprodukuje jest moim własnym zdaniem.
PR oferują znacznie bardziej ubogą ofertę w przejazdach dalekobieżnych. Tak dla przykładu przed chwilą wstukałem sobie na ich stronie zapytanie o pociągi z Warszawy Wsch. do Gdyni, i mi zaproponowano podróż trwającą ponad 7 godzin, z przesiadką i 2 godzinnym oczekiwaniem w Iłowie. Były i propozycje z 2 przesiadkami. A IC oferuje na takiej trasie bezpośrednich połączeń całą masę. Ponadto mam ciągle w pamięci artykuł z jakiejś gazety, gdzie to opisano sytuacje, gdzie Czesi albo Słowacy (nie pamiętam dokładnie) bali się wpuszczać do siebie naszych EZT-ów z PR, gdyż już patrząc na sam wygląd obawiali się, czy to w ogóle można wozić ludzi.bohun pisze:Wiesz, na sieci jest wiele pociągów/wagonów PR lepeij utrzymanych i z wyższym komfortem jazdy, niż w Ex. Poza tym, to nie jest 20-30 zł tyko 40-60, czyli znacznie więcej (przeciętnie dwukrotnie).
Jesteś pewien, że ludzie woleliby mniej zapłacić, ale za to stawać na wielu mniejszych stacjach po drodze, i tym samym dłużej jechaćMeWa pisze:PR ma słabą ofertę, po to, by napędzić klientów monopoliście IC. Gdyby były pociągi na tej samej trasie do Gdyni, to okazałoby się, że IC wcale takie super nie jest.
Ponadto należy zwrócić uwagę na fakt, iż IC to spółka, która widać że inwestuje w tabor - zarówno wagony, jak i co bardziej istotne - lokomotywy. Bez sprawnej lokomotywy wagony same nie pojada. Nawet te stare lokomotywy potrafią ładnie i elegancko odmalować, tak, że nie straszą już ludzi (a wszak lokomotywa to jest to, co pierwsze widzi pasażer stojący na peronie gdy wtacza sie pociąg). A pierwsze wrażanie jest najważniejsze, i widząc jakiegoś starego loka z PR, odrapanego z warstwą rudych zasieków i brudu, który farbę to widział w chwili wyjazdu z fabryki, pasażer sobie wyrabia zdanie o kolei.
Skoro IC wykupi większość slotów, to nie ma się co dziwić. A że PLK utrzymuje w sztuczny sposób monopol IC, to już inna bajka...Frencher pisze:PR oferują znacznie bardziej ubogą ofertę w przejazdach dalekobieżnych.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- MeWa
- Cukiereczek
jestem pewien, tym bardziej, że nie wszystkie stacje IC są duże. Czas przejazdu nie musi okazać się o wiele dłuższy.\Frencher pisze:Jesteś pewien, że ludzie woleliby mniej zapłacić, ale za to stawać na wielu mniejszych stacjach po drodze, i tym samym dłużej jechać
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Tak?Frencher pisze:PR oferują znacznie bardziej ubogą ofertę w przejazdach dalekobieżnych.
Lublin, Białystok, ŁÓDŹ!, Bydgoszcz/Toruń, Olsztyn, Kielce, duże miasta, a pociągi IC zjawiają się tam raz dziennie, raz w tygodniu albo nawet kilka razy w roku, a pociągi PR jeżdżą co kilka godzin (zazwyczaj co 2h).
Tak, IC ma monopol na linie z Warszawy do Krakowa, Katowic, Poznania i Gdańska.
Kiepsko szukasz.Frencher pisze:Tak dla przykładu przed chwilą wstukałem sobie na ich stronie zapytanie o pociągi z Warszawy Wsch. do Gdyni, i mi zaproponowano podróż trwającą ponad 7 godzin, z przesiadką i 2 godzinnym oczekiwaniem w Iłowie.
Bezpośredni pośpiech z Wwy Wschodniej do Gdańska jedzie 4h45 - 4h55, bezpośredni Ex/IC najszybciej jedzie 4h05.
Bilet na pośpieszny 49zł, na IC (wraz z obowiązkową dopłatą) 103zł.
W lokomotywy? A ma chociaż jedną własną? Pytam, nie wiem czy już odkupiła złom od Cargo.Frencher pisze:która widać że inwestuje w tabor - zarówno wagony, jak i co bardziej istotne - lokomotywy.
Co do wagonów to skala modernizacji w PRach jest o wiele większa.
Jestem pewien jednego, ze ludzie na pewno chcieli by mieć wybór, a na dziś dzień nie mają takiej możliwości.
a druga osoba w PRach podróżuje 33% taniej, jeśli jedziemy we dwójkę 
1 10 20 22 24 26 103 109 151 157 171 180 190 507 520 645 691 695 KM2 KM7 KM8 KM26 KM31 IC3 IC4 IC7 IC8 IC10
Do Łodzi PRy jeżdżą co godzinębohun pisze:Lublin, Białystok, ŁÓDŹ!, Bydgoszcz/Toruń, Olsztyn, Kielce, duże miasta, a pociągi IC zjawiają się tam raz dziennie, raz w tygodniu albo nawet kilka razy w roku, a pociągi PR jeżdżą co kilka godzin (zazwyczaj co 2h).
Dlatego napisałem zazwyczaj - chodziło mi tu raczej o pozostałe miasta.Do Łodzi PRy jeżdżą co godzinę(a w "mikroszczytach" nawet częściej
). Oczywiście poza wakacjami i poza okresem remontu
Nie bardzo rozumiem, dlaczego tak niektórym "uwiera" fakt, iż w IC wykupuje się konkretną miejscówkę. jak się jedzie długą trasę, to ważne, czy człowiek będzie miał zagwarantowane (za dopłatą) konkretne miejsce siedzące, czy będzie liczył na szczęście, i fakt czy może znajdzie wolne miejsce, a może będzie stał całą podróż w korytarzu.
Ponieważ została poruszona kwestia dotacji z budżetu państwa, których nie przyznaje się do przewozów objętych rezerwacją miejsc.Frencher pisze:Nie bardzo rozumiem, dlaczego tak niektórym "uwiera" fakt, iż w IC wykupuje się konkretną miejscówkę.
Problem w tym, że są też "dopłaty bez wskazania miejsca", które są wg mnie zwykłym złodziejstwem, a nie gwarancją miejsca, bo de facto nic nie gwarantują.Frencher pisze:jak się jedzie długą trasę, to ważne, czy człowiek będzie miał zagwarantowane (za dopłatą) konkretne miejsce siedzące, czy będzie liczył na szczęście, i fakt czy może znajdzie wolne miejsce, a może będzie stał całą podróż w korytarzu.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43