Muzyka w autobusie.

Moderatorzy: Wiliam, Szeregowy_Równoległy

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 25 wrz 2008, 22:35

Co sądzicie nt. słuchania przez kierowców muzyki czy radia?

Jechałem ongiś z pewnym kierowcą na 306, który do autobusu przywlókł głośniki do iPoda i zapuścił heavy metal na pół wozu.
Może gdybym był entuzjastą tego typu brzmień, to by mi się to pewnie podobało, jednakże nie jestem i to była wg. mnie przesada.

Co innego natomiast, jeśli kierowca (głośniej bądź ciszej) puszcza sobie radio, ale tak, że słychać jeszcze z przodu. To się chwali.

Pewnego razu, gdy jeździłem ze znajomym na 710, na Polkolorze podeszła do nas starsza pani (taka dość sympatyczna, nie-moherowa) i mówi: "Takie powinny być autobusy, muzyki można posłuchać, wiadomości się dowiedzieć" :D
Uzupełnieniem dodam, że puściłem radio z komórki, bodajże ZET w tym przypadku... :grin:

reserved

Post autor: reserved » 25 wrz 2008, 22:38

Na 208 w liberach regularnie nastawiona jest jakaś stacja z muzyką popularną. Dobry pomysł... zawsze jak jadę rano o 7.00 zaspany muzyka poprawia samopoczucie z rana.
Raz słyszałem Jedynkę Polskie Radio...

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 25 wrz 2008, 22:43

reserved pisze:Na 208 w liberach regularnie nastawiona jest jakaś stacja z muzyką popularną. Dobry pomysł... zawsze jak jadę rano o 7.00 zaspany muzyka poprawia samopoczucie z rana.
To na 03A+B/505 #A181 przez kilka ostatnich tygodni jeździł kierowca, który na cały wóz zapuszczał ZETkę, ale po zmianie rozkładu wóz został, a kierowca gdzieś wyparował :-k

andrzej_suse10

Post autor: andrzej_suse10 » 25 wrz 2008, 22:44

Żadnej muzyki w autobusach, nie każdy ma ochotę na umcyk umcyk albo jakiegoś ołańcuchowanego buntownika wylewającego swe żale przy jednostajnym nawalaniu :D - poprostu każdy ma inny gust.

interflug
(gemba)

Post autor: interflug » 25 wrz 2008, 22:45

supero A509 :arrow: 310 :D
popołudnie ostatniego dnia szkolnego przed świętami 2006, a z kabiny brzmi cała gama świątecznych hitów w stylu 'merry christmas everyone..', która wyjątkowo optymistycznie nastrajała na nadchodzące 2tyg. wolnego :smile:

ale jeśli chodzi o codzienne sytuacje, to niezmiernie wkurza mnie gdy ktoś sobie nastawia mp3 na słuchawkach na maxa, myśląc, że współpasażerowie nie słyszą(i ich to nie irytuje) #-o
blam blam blam

radeom

Post autor: radeom » 25 wrz 2008, 22:49

Wczoraj na 500 jeździł kierowca, który z przodu miał 2 głośniki połączone kabelkiem z mp4 leżącym w kasetce. Po 14 słuchał swoich piosenek, a o 20 z głośników leciało radio. Muzyka była puszczana w sam raz (nie tak cicho, że tylko kierowca słyszał, ale również nie tak głośno, żeby pasażerowie się denerwowali). Ja lubię sobie posłuchać muzyki w autobusie [chociaż moim ulubionym gatunkiem jest muzyka elektroniczna, której w autobusie nie usłyszę] (zazwyczaj słyszę radio Zet, lub coś w tym stylu), ale szlag mnie trafia jak ktoś puszcza hity na czasie z Eski na cały autobus.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 25 wrz 2008, 23:12

A ja wczoraj na pętli Targówek z A559 na 160 mogłem posłuchać "Last Christmas".... A odnośnie hitów na czasie z Eski. w niedzielę w Z6 było radio na cały bus i jakoś nie zwracałem na to uwagi jaka to stacja... Wiadomo, każdy lubi co innego i nie dogodzisz...

Awatar użytkownika
Proboszcz

Post autor: Proboszcz » 25 wrz 2008, 23:20

Wg kodeksu ruchu drogowego kierowca nie może słuchać mp3/mp4/koma przez słuchawki a jednak 8-10 h jazdy jest nudne więc jeśli sobie puści muzykę w taki sposób, żeby nie denerwować pasażerów, a żeby samemu słyszeć to wg mnie jest git

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 25 wrz 2008, 23:28

Jestem za muzyką w autobusie, ale z jednym zastrzeżeniem - że puszczana jest jakaś neutralna muzyka (czyli radia typu RMF FM, czy Radio ZET). Zawsze z muzyką milej płynie czas, ale gdyby kierowca miał puszczać choćby wspomnianą wcześniej Eskę, to wolę, aby nie było już nic. Jak słyszę te ich "Hity na czasie", a szczególnie jakże "interesujące i przepełnione głębią intelektualną" rozmowy telefoniczne z młodocianymi słuchaczami, to zbiera mi się na wymioty.
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

Awatar użytkownika
Proboszcz

Post autor: Proboszcz » 25 wrz 2008, 23:29

Frencher pisze:rozmowy telefoniczne z młodocianymi słuchaczami, to zbiera mi się na wymioty.
Jak rozumiem od zawsze byłeś zajebiście wygadany i nigdy nie byłeś małolatem?

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 25 wrz 2008, 23:31

Proboszcz pisze:
Frencher pisze:rozmowy telefoniczne z młodocianymi słuchaczami, to zbiera mi się na wymioty.
Jak rozumiem od zawsze byłeś zajebiście wygadany i nigdy nie byłeś małolatem?
Na pewno nie gadałem takich głupot.

Awatar użytkownika
Proboszcz

Post autor: Proboszcz » 25 wrz 2008, 23:33

Frencher pisze:Na pewno nie gadałem takich głupot.
Ale za to teraz gadasz same głupoty i masz bardzo wybujane ego. EOT z mojej strony

Teokryt

Post autor: Teokryt » 25 wrz 2008, 23:38

Muzyka? Co mi po muzyce w Ikarusie? nawet tej na uszach?
Co innego w nowych pojazdach - muzyka ale jeśli już to w pewnych godzinach.
Jaki typ? na pewno nie żadne radio (treść radia jak i sama stacja mogła by wkurzy określoną część pasażerów a np mnie by wkurzyło gdybym usłyszał Feel i nie mógł wyjść, to jak tortury!

Inna sprawa to przytoczone wiadomosci - bardzo ciekawa sprawa gdyby raz na jakiś czas poleciały najważniejsze wiadomosci. Jest to neutralne, nie zakłóca ciszy ciągle.

Odnośnie słuchania przez kierowców pod warunkiem ze pasażer nie słyszy ;)
Obrazek

reserved

Post autor: reserved » 25 wrz 2008, 23:41

Frencher pisze:a szczególnie jakże "interesujące i przepełnione głębią intelektualną" rozmowy telefoniczne z młodocianymi słuchaczami, to zbiera mi się na wymioty.
Dziś poznałem jednego z prezenterów Radia Eska i naprawdę bardzo fajny, mądry facet który ma coś do powiedzenia. To przełamało stereotyp, jakoby wszyscy w Radiu Eska byli ... nie teges....

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 25 wrz 2008, 23:43

Proboszcz pisze:
Frencher pisze:Na pewno nie gadałem takich głupot.
Ale za to teraz gadasz same głupoty i masz bardzo wybujane ego. EOT z mojej strony
Odwaga w wyrażaniu własnych poglądów, i życia wg własnych zasad to jest teraz towar deficytowy - wiem o tym. W świecie gdzie większość stara się podporządkować aktualnym trendom (w modzie, zachowaniu, słownictwie czy czymkolwiek innym) nie znosi z założenia osób, które są "inne". Dlatego zamiast znać 100 osób, które de facto mają takie same poglądy, tak samo się ubierają i wszystko inne (bo jak mają być inne, skoro dla nich wyznacznikiem "normalności" są koledzy i koleżanki) wolę poznać choćby jedną, ale taką, która potrafi coś powiedzieć od siebie, i która ma swoje poglądy i sposób zachowania, który mieści się w ogólnie przyjętych normach zachowania.

Ale koniec of-topicu, bo nie o to chodziło autorowi wątku.

ODPOWIEDZ