WÄ tek o ĹwiÄtach wszelakich
Moderator: Szeregowy_Równoległy
Nie wszyscy muszą brać urlop w dzień między świętem a weekendem. Natomiast podejrzewam, że 90% pracujących od poniedziałku do piątku w piątek będzie miało wolne. Stąd ankieta.Wolfchen pisze:Raczej nie jest dziwne, zważywszy na fakt, iż nie ma w czwartek dnia wolnego od pracy...
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.
-
Wątpliwe, góra 5-6%... U większości pracodawców jest dział kadr, który dba o równomierne rozłożenie wolnych...TGM pisze:Natomiast podejrzewam, że 90% pracujących od poniedziałku do piątku w piątek będzie miało wolne.
Nic takiego nie słyszałem.altar pisze:A Wigilia nie jest przypadkiem wolna za drugi dzień świąt Bożego Narodzenia (sobota)?
Natomiast to:
uważam za ograniczanie mojego prawa pracownika do wyboru dni wolnych. Osobiście nie lubię niedziel, bo nie da się praktycznie nic załatwić (nie licząc zakupów), więc w zasadzie dzień spędzałbym przed komputerem/ na kanapie czytając książkę. Na szczęście daje się to obejść i skrupulatnie z tego obejścia korzystam (oczywiście w porozumiemiu z pracodawcą). Wydaje mi się, iż nie powinno być wymogu, aby określonego dnia pracownik MUSIAŁ mieć wolne, lecz powinna być ustalona minimalna liczba dni wolnych w miesiącu i wymóg np. obowiązkowego jednego dnia wolnego w tygodniu.Kodeks Pracy pisze:Art. 151.[12^]
Pracownik pracujący w niedziele powinien korzystać co najmniej raz na 4 tygodnie z niedzieli wolnej od pracy. Nie dotyczy to pracownika zatrudnionego w systemie czasu pracy, o którym mowa w art. 144.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Tak również jest - w ciągu tygodnia pracy liczonego od pierwszego dnia okresu rozliczeniowego musisz mieć przynajmniej jeden raz 24h nieprzerwanego odpoczynku, co równa się dniowi wolnemuWolfchen pisze:Wydaje mi się, iż nie powinno być wymogu, aby określonego dnia pracownik MUSIAŁ mieć wolne, lecz powinna być ustalona minimalna liczba dni wolnych w miesiącu i wymóg np. obowiązkowego jednego dnia wolnego w tygodniu.
Ja też cierpię na ten sam problem A to wolne w niedziele to pewnie z racji tego, że to niby święto - w końcu gdzieniegdzie za pracę w niedziele dostaje się dodatki.Wolfchen pisze:No to ja tak mam - tyle, że wolne zawsze mi wypada na dzień powszedni, rzadko na sobotę Po prostu dziwi mnie obowiązek 1 niedzieli w miesiącu wolnej od pracy...
Nie u mnie Mam stała pierwszą zmianę i stałą pensję, dodatek mam tylko w Nowy Rok, Boże Narodzenie i Wielkanoc... No i do nocki, jak się jakaś trafi.marcus pisze:A to wolne w niedziele to pewnie z racji tego, że to niby święto - w końcu gdzieniegdzie za pracę w niedziele dostaje się dodatki.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
No u prywatnego pracodawcy to rzadko zdarzają się dodatki, ale a propos niedzieli - z reguły dla większości pracujących to jedyny dzień, który mogą spędzić z rodziną, więc warto raz w miesiącu mieć ją wolną.Wolfchen pisze:Nie u mnie Mam stała pierwszą zmianę i stałą pensję, dodatek mam tylko w Nowy Rok, Boże Narodzenie i Wielkanoc... No i do nocki, jak się jakaś trafi.marcus pisze:A to wolne w niedziele to pewnie z racji tego, że to niby święto - w końcu gdzieniegdzie za pracę w niedziele dostaje się dodatki.
Hm, może i tak, ale w takim wypadku można zastosować zapis taki, że pracownik może pisemnie zrezygnować z tego "prawa". Mi by takie rozwiązanie pasowałomarcus pisze:No u prywatnego pracodawcy to rzadko zdarzają się dodatki, ale a propos niedzieli - z reguły dla większości pracujących to jedyny dzień, który mogą spędzić z rodziną, więc warto raz w miesiącu mieć ją wolną.