O zmianach na 521 i innych liniach bez ekspedycji
Moderatorzy: Poc Vocem, Tyrystor, TranslatorPS
Dziś miałem okazję przejeździć poranny dodatek wtyczkę na tej linii i teraz moje pytania:
jak długo będzie utrzymywał się obecny stan na 521? Niedość, że autobusy nie zatrzymują się na przystanku Wiatraczna 03 jak pełne kursy na Szczęśliwice uniemożliwiając dogodne przesiadanie się w tramwaj (a chyba taki cel miał być skróconych kursów) to do tego o ile z Falenicy wtyczki nie wyjeżdżają w stadach z pełnymi kursami na Szczęśliwice tak niemal zawsze w stronę Falenicy wtyczki od Wiatraka do Falenicy jadą razem z pełnymi kursami z Szczęśliwic (co za marnowanie wozów!). Do tego kursy skrócone nie mają żadnej ekspedycji, kierowcy mają do dyspozycji tylko toi-toika na pętli w Falenicy (jak komuś się zachce kupę to chyba musi całą zmianę przetrzymać bo inaczej się nie załatwi, kobiety tak samo mają bardzo utrudnioną pracę na tych skróconych kursach gdyż nawet z wysiusianiem się mają wielki problem). Do tego w momencie końca szczytu gdy wszystkie kursy mają śniadaniową przerwę nikt nie wie kto pierwszy jedzie. Wtyczki muszą się przeciskać między całkami i dodatkami gdyż przyjeżdżając później odjeżdżają pierwsze. Na pętli staje po 4-5 autobusów i kompletnie blokuje się zawrotka. Do tego 146 w konsekwencji ma wielkie problemy z odjazdami. I jeszcze sprawa postojów o ile dodatki mają jako takie tak wtyczki stoją po 6-7 min na Falenicy i w ogóle na Wiatraku przez co jeżdżą niemal w koło. Dopiero przed zjazdem wtyczki mają dłuższe postoje.
Jeżeli taka sytuacja musi się utrzymywać to może przynajmniej niech rozkład wtyczek będzie tak ułożony by te nie musiały przeciskać się między całkami i dodatkami na pętli gdyż jest na niej bardzo ciasno. Przydałyby się trochę dłuższe postoje na Falenicy no i możliwość skorzystania z normalnych toalet. Rozumiem, że jeżeli mam napisane w karcie drogowej kraniec Wiatraczna-WC w ekspedycji to zawracając na rondzie Wiatraczna nie muszę stawać na przystanku Wiatraczna 22 tylko mogę wjechać na pętlę i pod ekspedycją wysiąść do toalety?
Proszę o odpowiedź kogoś kto się w miarę orientuje w tych sprawach.
Pzdr.
jak długo będzie utrzymywał się obecny stan na 521? Niedość, że autobusy nie zatrzymują się na przystanku Wiatraczna 03 jak pełne kursy na Szczęśliwice uniemożliwiając dogodne przesiadanie się w tramwaj (a chyba taki cel miał być skróconych kursów) to do tego o ile z Falenicy wtyczki nie wyjeżdżają w stadach z pełnymi kursami na Szczęśliwice tak niemal zawsze w stronę Falenicy wtyczki od Wiatraka do Falenicy jadą razem z pełnymi kursami z Szczęśliwic (co za marnowanie wozów!). Do tego kursy skrócone nie mają żadnej ekspedycji, kierowcy mają do dyspozycji tylko toi-toika na pętli w Falenicy (jak komuś się zachce kupę to chyba musi całą zmianę przetrzymać bo inaczej się nie załatwi, kobiety tak samo mają bardzo utrudnioną pracę na tych skróconych kursach gdyż nawet z wysiusianiem się mają wielki problem). Do tego w momencie końca szczytu gdy wszystkie kursy mają śniadaniową przerwę nikt nie wie kto pierwszy jedzie. Wtyczki muszą się przeciskać między całkami i dodatkami gdyż przyjeżdżając później odjeżdżają pierwsze. Na pętli staje po 4-5 autobusów i kompletnie blokuje się zawrotka. Do tego 146 w konsekwencji ma wielkie problemy z odjazdami. I jeszcze sprawa postojów o ile dodatki mają jako takie tak wtyczki stoją po 6-7 min na Falenicy i w ogóle na Wiatraku przez co jeżdżą niemal w koło. Dopiero przed zjazdem wtyczki mają dłuższe postoje.
Jeżeli taka sytuacja musi się utrzymywać to może przynajmniej niech rozkład wtyczek będzie tak ułożony by te nie musiały przeciskać się między całkami i dodatkami na pętli gdyż jest na niej bardzo ciasno. Przydałyby się trochę dłuższe postoje na Falenicy no i możliwość skorzystania z normalnych toalet. Rozumiem, że jeżeli mam napisane w karcie drogowej kraniec Wiatraczna-WC w ekspedycji to zawracając na rondzie Wiatraczna nie muszę stawać na przystanku Wiatraczna 22 tylko mogę wjechać na pętlę i pod ekspedycją wysiąść do toalety?
Proszę o odpowiedź kogoś kto się w miarę orientuje w tych sprawach.
Pzdr.
dzidek pisze:Rozumiem, że jeżeli mam napisane w karcie drogowej kraniec Wiatraczna-WC w ekspedycji to zawracając na rondzie Wiatraczna nie muszę stawać na przystanku Wiatraczna 22 tylko mogę wjechać na pętlę i pod ekspedycją wysiąść do toalety?
Ja bym tak zrobił gdybym musiał iść do ubikacji i napisał stosowną informację w karcie drogowej
Wjazd na kraniec Wiatraczna, w celu skorzystania z ubikacji na ekspedycji (Brak higienicznych warunków na krańcu Falenica)
Faktycznie można wpisać w kartę uzasadnienie zmiany trasy (bo zajechanie na kraniec Wiatraczna to pominięcie jednego przystanku). Dzięki za podpowiedźFlash8222 pisze:dzidek pisze:Rozumiem, że jeżeli mam napisane w karcie drogowej kraniec Wiatraczna-WC w ekspedycji to zawracając na rondzie Wiatraczna nie muszę stawać na przystanku Wiatraczna 22 tylko mogę wjechać na pętlę i pod ekspedycją wysiąść do toalety?
Ja bym tak zrobił gdybym musiał iść do ubikacji i napisał stosowną informację w karcie drogowej![]()
Wjazd na kraniec Wiatraczna, w celu skorzystania z ubikacji na ekspedycji (Brak higienicznych warunków na krańcu Falenica.
-
NR
- (tygrys)
w piśmie MZA/RN/IV/2009 jest napisane iż kierowcy obsługujący linię 115,123,125,315,415,515,521 jadąc w kierunku Pl. Szembeka w uzasadnionych wypadkach mogą korzystać z sanitariatu w ekspedycji na krańcu Wiatraczna
W karcie skróconego 521 jest wpisana ta ekspedycja zgodnie z tym pismem
Podobna sytuacja występuje też w przypadku n/w ekspedycji :
PL HALLERA
144,170,509
TROCKA
156,202
ŻERAŃ FSO
144,503,509
ŁUKOWSKA
115
WILGA
123,411
MARYSIN
115,173,305,315
SADYBA
108,180,422 (-> Wilanów)
WILANÓW
164,519
STEGNY
108,141,148,189 (-> ul. Sikorskiego)
WILANOWSKA
107,505,700 (107,505
Centrum)
GÓRCZEWSKA
154
BEMOWO
410
MIĘDZYLESIE
147
WILSONA
116,157,205
Żoliborz
114-> Podgrodzie
185
Ursynów Zachodni
W karcie skróconego 521 jest wpisana ta ekspedycja zgodnie z tym pismem
Podobna sytuacja występuje też w przypadku n/w ekspedycji :
PL HALLERA
TROCKA
ŻERAŃ FSO
ŁUKOWSKA
WILGA
MARYSIN
SADYBA
WILANÓW
STEGNY
WILANOWSKA
GÓRCZEWSKA
BEMOWO
MIĘDZYLESIE
WILSONA
116,157,205
114-> Podgrodzie
185
Z Falenicy jakoś po 6 i koło 7:30 a później zjazd przed 9. Co do frekwencji to z uwagi na bardzo częste odjazdy mniej więcej co 5 min.frekwencja jak znalazł na solówkę. Trochę osób stało ale bez tragedii. Wiadomo tym kursem koło 7:30 więcej osób. Wyjazd i zjazd po trasie z GUSu do Falenicy i na odwrót. Wyjazdowym kursem pustki w wozie za to zjazdowym dość sporo osób do samego M. Politechnika. I to mimo iż przed moim 521 jechało 523 i 188.mw158979 pisze:Ktore kursy miales z Falenicy i jaka frekwencja na poszczegolnych w strone Wiatraka?dzidek pisze:Dziś miałem okazję przejeździć poranny dodatek wtyczkę na tej linii
Jaki to ma dojazd oraz zjazd?
NR dzięki za informację! Właśnie takiej potrzebowałem
NR pisze:Podobna sytuacja występuje też w przypadku n/w ekspedycji :
PL HALLERA144,170,509
TROCKA156,202
ŻERAŃ FSO144,503,509
ŁUKOWSKA115
WILGA123,411
MARYSIN115,173,305,315
SADYBA108,180,422 (-> Wilanów)
WILANÓW164,519
STEGNY108,141,148,189 (-> ul. Sikorskiego)
WILANOWSKA107,505,700 (107,505
Centrum)
GÓRCZEWSKA154
BEMOWO410
MIĘDZYLESIE147
WILSONA
116,157,205Żoliborz
114-> Podgrodzie
185Ursynów Zachodni
Przypomniała mi się moja podróż opóźnionym o 20 minut (z Karolina...) 112.drapka pisze:No i pasażerowie. Bo się mogą lekko zdziwić, że autobus zajeżdża na pętlę na siusiu:)
Na Nowym Bemowie kerowca stanął za przystankiem, otwiera wszystkim drzwi i wygłasza: "Kto chce, niech wychodzi, kto chce, niech zostanie. Ja idę szczać."
Jak już jesteśmy przy kulturze:
wsiadłem sobie pewnego razu w 117 na pętli w Wilanowie, zająłem radośnie przednie siedzenie po prawej stronie, a kierowca, stary dziad z R-10, wyszedł sobie z autobusu, stanął przed przednią szybą vis a vis kierownicy, zaczął gmerać przy rozporku i najzwyczajniej w świecie, jak gdyby nigdy nic, wylał się na autobus
. Nie byłoby w tym może nic dziwnego, gdyby(m):
- nie siedział na pierwszym siedzeniu
- pętla była nieekspediowana.
 ](*,)](./images/smilies/eusa_wall.gif)
wsiadłem sobie pewnego razu w 117 na pętli w Wilanowie, zająłem radośnie przednie siedzenie po prawej stronie, a kierowca, stary dziad z R-10, wyszedł sobie z autobusu, stanął przed przednią szybą vis a vis kierownicy, zaczął gmerać przy rozporku i najzwyczajniej w świecie, jak gdyby nigdy nic, wylał się na autobus
To miał w spodnie robić??levar pisze:Jak już jesteśmy przy kulturze:
wsiadłem sobie pewnego razu w 117 na pętli w Wilanowie, zająłem radośnie przednie siedzenie po prawej stronie, a kierowca, stary dziad z R-10, wyszedł sobie z autobusu, stanął przed przednią szybą vis a vis kierownicy, zaczął gmerać przy rozporku i najzwyczajniej w świecie, jak gdyby nigdy nic, wylał się na autobus. Nie byłoby w tym może nic dziwnego, gdyby(m):
![]()
![]()
5280