Liberalizacja rynku przewozĂłw - DB na torach

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 30 sty 2009, 19:55

PAP pisze:Deutsche Bahn przejmie polskiego przewoźnika PCC Logistics
(PAP, dd/30.01.2009, godz. 16:18)

Deutsche Bahn podpisał umowę kupna od Waldemara Preussnera spółki PCC Logistics, największego prywatnego przewoźnika w Polsce - poinformował PCC Logistics w komunikacie prasowym.

Wartość transakcji została objęta tajemnicą.

PCC Logistics zatrudnia około 5800 pracowników, jej obrót wyniósł w 2008 roku 350 mln euro i ma około 8 proc. udziału w rynku i jest tym samym największym prywatnym przedsiębiorstwem kolejowym w Polsce.

PCC Logistics obejmuje kilka działających regionalnie przedsiębiorstw specjalizujących się w przewozie węgla, produktów chemicznych oraz materiałów budowlanych.

Sfinalizowanie przejęcia zostanie dokonane z zastrzeżeniem zgody ze strony właściwych instytucji oraz urzędów antymonopolowych.

Przedstawiciele Deutsche Bahn, cytowani w komunikacie, zapewnili, że chcą dalej rozwijać PCC Logistics, aby utworzyć z niej głównego przewoźnika na Europę Wschodnią.
Czy to oznacza też przymiarki DB do wejścia na rynek przewozów pasażerskich? Konkurencja dla PKP IC?

Awatar użytkownika
bohunu

Post autor: bohunu » 30 sty 2009, 19:59

RK pisze:DB Schenker kupuje PCC Rail

DB Schenker kupuje PCC Rail. - Deutsche Bahn poszerza w ten sposób paletę swoich usług w Europie - czytamy w oficjalnym komunikacie. Odpowiednie umowy zostały podpisane w dniu dzisiejszym przez Hartmuta Mehdorna, Norberta Bensela i Waldemara Preussnera.

Transakcja nie została jeszcze zakończona. - Czekamy jeszcze na zgodę urzędów antymonopolowych - mówi Norbert Bensel, członek zarządu DB ds. logistyki. - Uznaliśmy, że PCC Rail jest przedsiębiorstwem, które rozwija naszą obecność w Europie Środkowej i Wschodniej oraz zapewni tutaj miejsca pracy. Współpracowaliśmy z PCC już od kilku lat. Prowadziliśmy wspólne przewozy, założyliśmy spółkę joint-venture. W pewnym momencie stwierdziliśmy, że konieczne jest zacieśnienie naszej współpracy - tłumaczy Bensel.

- Osiągnęliśmy już ten poziom rozwoju, że dalsza ekspansja to wyjście na rynku globalne. Na to nas jednak nie stać. Zaczęliśmy więc rozmowy z DB Schenker, z którym już wcześniej współpracowaliśmy. To globalna firma, a dziś odbiorcy chcą przewozić nie np. z Warszawy do Katowic, ale z Katowic do Rotterdamu - mówi Waldemar Preussner. Biznesman sprzedał 100 proc. grupy PCC Rail, ale zachował sobie spółkę PCC Intermodal.

PCC Rail ma stać się przedsiębiorstwem koordynującym i wzmacniającym działalność DB Schenker na rynku Europy Wschodniej. Docelowa struktura koncernu zakłada podział na regiony: Zachodni (tam dominować będzie zakupiony przez Deutsche Bahn EWS), Centralny i Wschodni (gdzie rozwijać się będzie PCC).

Zainteresowani nie chcą podać , za ile DB Schenker kupiło PCC Rail. Mówią tylko, że negocjacje na ten temat trwały już od kilku miesięcy.

Czy jednak po tym przejęciu zniknie marka PCC Rail? Na razie nie. - Jesteśmy dopiero na początku drogi. Dopiero później będziemy zmieniać markę. Chcemy, aby była ona wyrazista, żeby mogli się z nią identyfikować nasi pracownicy. Pragniemy, aby była to marka DB Schenker. Ale w krótkim okresie nie jest to dla nas temat istotny - kończy Bensel.
Preussner o przejęciu PCC Rail przez DB Schenker

- Chcę dalej inwestować w Polsce, ale w innym zakresie, przede wszystkim w chemii - mówi Waldemar Preussner, prezes PCC SE, komentując sprzedaż PCC Rail niemieckiemu DB Schenker.

Preusssner podkreśla, że transakcja to sprzedaż jedyni PCC Rail, spółki wchodzącej wcześniej w skład grupy PCC SE.

- 10-12 lat temu wchodziliśmy na rynek przewozów kolejowych, z powodu chęci utrzymania niskich kosztów przewozu. Wówczas w branży było tylko PKP - nie było negocjacji co do cen. Podobny monopol panował także w Niemczech. Ale rynek zmienił się i tu, i tam. Pojawiła się konkurencja - opowiada Preussner.

- Z biegiem lat udało nam się utworzyć silną grupę. Każda firma zachowuje sporą samodzielność. Siłę PCC Rail zawdzięczamy panu Olendrowi i jego ludziom - podkreśla szef PCC SE. - Osiągnęliśmy już jednak taki poziom rozwoju, że dalsza ekspansja oznacza wyjście na rynki globalne. Na to nas nie stać. Zaczęliśmy więc rozmowy z DB Schenker, z którym już wcześniej współpracowaliśmy. To globalna firma, a dziś odbiorcy chcą przewozić nie np. z Warszawy do Katowic, ale z Katowic do Rotterdamu - tłumaczy Preussner.

- Dzięki wejściu DB Schenker będzie lepsze wykorzystanie wagonów, jak również polskich zakładów naprawczych pod kątem napraw wagonów niemieckich - podkreśla Waldemar Preussner.
(źródło: Rynek Kolejowy, 30 stycznia 2009)
http://rynek-kolejowy.pl/10610/DB%2BSch ... 2BRail.htm
http://rynek-kolejowy.pl/10612/Preussne ... henker.htm
1 10 20 22 24 26 103 109 151 157 171 180 190 507 520 645 691 695 KM2 KM7 KM8 KM26 KM31 IC3 IC4 IC7 IC8 IC10
To, że pracuje tam gdzie pracuję nie oznacza, że zawsze zgadzam się z decyzjami swojej firmy, a wszystko co tu wyprodukuje jest moim własnym zdaniem.
a poza tym zgadzam się z maksymą pawcia!

Gacek
Kontakt:

Post autor: Gacek » 02 lut 2009, 21:02

Jarek pisze:Czy to oznacza też przymiarki DB do wejścia na rynek przewozów pasażerskich? Konkurencja dla PKP IC?
1. Konkurencja dla PKP CARGO
2. KOnkurencja dla PKP PR
3. PKP IC skonkurują w 2010 kiedy zostanie zliberalizowany kolejowy rynek przewozów pasażerskich.
Całuję Was w Wasze małe serduszka.

Awatar użytkownika
Michał W.
Kontakt:

Post autor: Michał W. » 05 sty 2010, 19:06

Dziś dzwonił do mnie znajomy z nowiną, że DB złożyło wniosek o możliwość realizowania przewozów pasażerskich w Polsce. Ponoć na celowniku są trasy Wwa-Poznań, Wwa-Wrocław, Wwa-Kraków. Dlatego wybrałem topik PICu jako najwłaściwszy.
Ot tylko powtarzam co zasłyszałem. Nie wiem czy jest to informacja sprawdzona :)

PS jak się nazywa spółka przewożąca towary kupiona przez DB?

[ Komentarz dodany przez: MeWa: Wto 05 Sty, 2010 20:53 ]
Nadanie nazwy nowo utworzonemu tematowi. MeWa
after da równik

www.fotokolej.waw.pl

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 05 sty 2010, 19:12

Michał W. pisze:Nie wiem czy jest to informacja sprawdzona
Owszem :)

Martwi mnie jedynie podkreślone zdanie - czyżby to było tylko pseudo-uwolnienie?
Głos Wielkopolski pisze: http://wielkopolska.naszemiasto.pl/arty ... ,id,t.html

DB Polska, czyli spółka niemieckich kolei zarejestrowana w Polsce, złożyła wniosek o koncesję na przewozy pasażerskie w Polsce

- Począwszy od 1 stycznia przepisy rzeczywiście umożliwiają przewoźnikom ubieganie się o wykonywanie usług poza swoim krajem. Dotąd było tak, że niemiecki przewoźnik nie mógł zabierać pasażerów w Poznaniu by dowieźć ich do Warszawy, teraz jest to możliwe, ale musi uzyskać licencje. Spółki DB Polska nie traktujemy jednak jak obcego przewoźnika, bo jest zarejestrowana w Polsce. Jest to przypadek identyczny do polsko-angielskiej firmy Arriva, która wozi już pasażerów w województwie kujawsko - pomorskim - tłumaczy Mirosław Antonowicz, wiceprezes Urzędu Transportu Kolejowego.

Zdaniem prezesa sytuacja byłaby nowa, gdyby wniosek złożyła spółka "matka". DB Polska otrzyma najpewniej pozwolenie w drugiej połowie roku.

Zanim zaś zagraniczni przewoźnicy zaczną wozić polskich pasażerów, prezes UTK musi ogłosić listę połączeń, na których będą mogli oni świadczyć swoje usługi.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 05 sty 2010, 19:21

Nie wiem, z czego się cieszysz - zapewniam, że konkurencyjne cenowo z połączeniami dotowanymi to nie będzie, a na trasie Białystok - Olsztyn raczej jeździć nie będzie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 05 sty 2010, 19:34

Glonojad pisze:Nie wiem, z czego się cieszysz - zapewniam, że konkurencyjne cenowo z połączeniami dotowanymi to nie będzie, a na trasie Białystok - Olsztyn raczej jeździć nie będzie.
Hm, ale na trasie Gdynia - Warszawa przejadę tanio i w normalnych warunkach...

[ Komentarz dodany przez: MeWa: Wto 05 Sty, 2010 20:51 ]
Usunięcie części wiadomości nie na temat. MeWa
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 05 sty 2010, 19:37

Warunki i ceny to się zobaczy jeszcze. Pamiętaj, że TLKi są dofinansowane z funduszy rządowych od czasu połączenia ich z pospiechami.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 05 sty 2010, 19:53

Glonojad pisze:Pamiętaj, że TLKi są dofinansowane z funduszy rządowych od czasu połączenia ich z pospiechami.
I właśnie mnie to dziwi - od 2006 roku dotacja się nie zmniejszyła, a liczba pociągów - zmniejszyła się drastycznie.

Ale to wina tego, że dotuje się prestiżową spółeczkę (spodobało mi się to określenie :P ), zamiast rozpisać przetarg na kilometry i dotować wg tego.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 05 sty 2010, 19:59

Żeby zrobić taki przetarg, to ktoś musiałby przejąć sprzedaż biletów i całą organizację... wyobrażasz sobie Generalny Zarząd Transportu Kolejowego? :>

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 05 sty 2010, 20:12

Czy ja wiem? Ustalone byłyby maksymalne ceny biletów, ustalony byłby rozkład, a przetargiem objętoby obsługę połączeń oraz dystrybucję biletów, etc. Chodzi mi o to, żeby dotacja trafiała wyłącznie na "socjale", a nie na dotowanie TLK, które konkurują z IR, kosztem całych rejonów odcinanych od świata...

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 05 sty 2010, 20:14

Wydaje mi się, że jest to niepotrzebne przerzucanie ryzyka na wykonawcę usługi. Chyba, że chcemy kompletnej deregulacji rynku i oddzielnych biletów na każdej trasie - w sumie samoloty tak właśnie działają ("sojusze" są inicjatywami biznesowymi a nie urzędowymi przecież).

patryk148

Post autor: patryk148 » 05 sty 2010, 20:17

Wracając do DB to nie mogą konkurować na tych trasach. Liberalizacja rynku obejmuje wyłącznie połaączenia międzynarodowe. Jeżeli już to
Warszawa - Poznań - Berlin
Warszawa - Poznań - Wrocław - Drezna / Praga
Gdańsk - Warszawa - Kraków - .... Koszyce ? / Budapesz / Lwów ? /
Gdańsk - Warszawa - Katowice - Praga / Wiedeń

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 05 sty 2010, 20:20

patryk148 pisze:Wracając do DB to nie mogą konkurować na tych trasach. Liberalizacja rynku obejmuje wyłącznie połaączenia międzynarodowe.
Ależ oczywiście, że może. Zastosowali tu bardzo prostą metodę polegającą na zarejestrowaniu spółki DB Polska, która może tak samo wprowadzić swoje pociąci, jak Arriva PCC...
Glonojad pisze:Wydaje mi się, że jest to niepotrzebne przerzucanie ryzyka na wykonawcę usługi.
No to w takim razie wyjściem jest dotowanie poszczególnych linii, a nie globalna dotacja :-k

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 05 sty 2010, 20:20

Do Drezna bez przesiadki to bym pojechał zwłaszcza, że takiego połączenia lotniczego w zasadzie nie ma (tzn. jest z międzylądowaniem w Bydzi i bezsensownymi godzinami lotów).

ODPOWIEDZ