[Częstochowa] Remont Alej NMP

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 12 mar 2006, 15:16

GW pisze:III Aleja remontowana w kwietniu

Jeśli na początku kwietnia nie ruszy remont III Alei, może się okazać, że pielgrzymi będą chodzić po rozgrzebanej jezdni. A na spotkanie z Benedyktem XVI i na coroczne pielgrzymki ściągną do nas tłumy

Harmonogram robót ustalono punkt po punkcie. Na początku kwietnia robotnicy powinni już rwać asfalt na środkowym pasażu. Do maja, do wizyty Papieża, muszą pokryć deptak kamienną kostką, by tysiące spodziewanych pielgrzymów miało po czym chodzić. W tym czasie planuje się zamknąć południową jezdnię III Alei (po stronie Empiku), zaś ruch w obu kierunkach puścić północną. Co oczywiste w tej sytuacji, miejsc parkingowych przez ten czas w III Alei nie będzie.

Jednak żeby zdążyć ze środkowym deptakiem, roboty nie mogą się zacząć z opóźnieniem. Tymczasem wciąż nie wiadomo, kto je przeprowadzi. Pierwszy przetarg unieważniono po protestach firm. - Właśnie dostałem pisemną zgodę z Urzędu Zamówień Publicznych na indywidualne negocjacje, bo na drugi przetarg czasu nie ma - mówi Kazimierz Augustyn, dyr. Miejskiego Zarządu Dróg. Wczoraj podpisywał listy z zaproszeniami do firm, które interesowały się pierwszym przetargiem. Na przełomie marca i kwietnia ma nadzieję podpisać umowę. I drży, by ktoś z przegranych nie wniósł protestu, bo oznaczałoby to odsunięcie robót o miesiąc i poważne kłopoty z deptakiem. - Ludzie musieliby chodzić podczas wizyty Papieża północną jezdnią. Oczywiście zamkniętą wtedy dla ruchu - Augustyn przedstawia plan awaryjny.

Dodatkowy kłopot wiąże się z tym, że na południowej, wtedy już rozgrzebanej jezdni, miasto nie chciałoby widzieć podczas wizyty Benedykta XVI stert materiałów budowlanych - wszak na Częstochowę zwrócone będą oczy Polski. Warunek ten ogranicza pole manewru wykonawcy, który być może będzie musiał przerwać wszelkie prace. Dopiero po zrobieniu jezdni południowej będzie mógł zabrać się za północną, pamiętając, że w międzyczasie jest jeszcze letni szczyt pielgrzymkowy.

Augustyn mimo wszystko jest optymistą i ma nadzieję, że nie ruszy domino opóźnień. - Przebudowę III Alei musimy zakończyć przed zimą - mówi.
:arrow: Kto choć trochę zna Częstochowę, ten wie, jakie zamieszanie zapewne spowoduje taki remont. Asfalt na deptaku między jezdniami Alej NMP jest w całkiem dobrym stanie, więc nie wiadomo, po co wymieniać go na kamienną kostkę. Może wygląda ona ładniej, ale dla wózków jest już na przykład mniej wygodna.
A w ogóle nie podoba mi się ten częstochowski zwyczaj rozróżniania I Alei, II Alei i III Alei. Z adresów budynków nic takiego nie wynika (są to w całości Aleje NMP), na mapach też się tego nie znajdzie, więc przyjezdni mogą mieć kłopoty. Sam zresztą nie bardzo wiem, który odcinek to ta III Aleja. To tak jakby w Warszawie mówić, że Dworzec Zachodni jest przy III Alei [-(.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 12 mar 2006, 15:20

Najważniejsze, że wszyscy w Częstochowie wiedzą o którą to część chodzi. Al. NMP jest długa dosyć, więc rozróżnienie jest potrzebne.

[ Dodano: 2006-03-12, 15:21 ]
Zresztą nazwy zwyczajowe zawsze funkcjonują - w Warszawie to teraz będzie np. patelnia, Rotunda, palma, Kercelak itp.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 12 mar 2006, 15:23

:arrow: Ale to, że w Częstochowie wiedzą, nie oznacza, że wszyscy to wiedzą. Byłem tam kilkanaście razy i nadal nie znam tego podziału. Jeśli ktoś spyta tubylca o jakiś obiekt, a ten mu powie, że przy III Alei, to jak ten ktoś ma tam trafić? W Warszawie Aleje Jerozolimskie też są długie, a mimo tego bez takiego podziału wszystko dobrze funkcjonuje.

P.S. Spodziewałem się, że jak to o Częstochowie, to pierwszy odpowiesz ;-).

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 12 mar 2006, 15:37

Zawsze można się spytać, gdzie jest III Aleja. Nazwy zwyczajowe wszędzie występują, jest to rzeczą naturalną. Natomiast przy Alejach w Warszawie masz wiele charakterstycznych obiektów i względem nich możesz podawać lokalizację. Ale jak powiesz przyjezdnemu, że coś jest przy Rotundzie czy przy palmie, to też wątpię, żeby wiedział o co chodzi.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 12 mar 2006, 15:42

:arrow: Tylko że Rotunda czy palma na rondzie de Gaulle'a to charakterystyczne obiekty, na podstawie których łatwiej gdzieś można trafić. Powiedzenie "na patelni" jest zwyczajowe, ale w gazecie nikt by tak nie napisał bez uprzedniego wyjaśnienia, że chodzi o rondo Dmowskiego. W częstochowskiej GW napisali natomiast o III Alei, nie wyjaśniając, o który odcinek chodzi. Im wydaje się, że to oczywiste, a tak nie jest. Zresztą nawet przystanki autobusowe noszą tam nazwy typu "III Aleja", a nazw zwyczajowych nie powinno się raczej stosować w oficjalnym nazewnictwie.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 12 mar 2006, 15:46

Patelnia i np. Kercelak są mało znane wśród Warszawiaków dlatego gazety nie użyłyby ich w artykule. Ale już np. Dworzec Południowy i Rondo Babka pojawia się w gazecie...
Natomiast napisałeś, że im wydaje się oczywiste - bo to jest oczywiste. Dla mieszkańców Częstochowy. A artykuł brałeś chyba z częstochowskiego dodatku.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 12 mar 2006, 15:49

:arrow: Artykuł był z częstochowskiego dodatku, więc - owszem - był adresowany głównie do miejscowych czytelników. Ale czy z nazwami przystanków autobusowych jest tak samo?

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 12 mar 2006, 15:57

Zresztą podejrzewam, że gdyby warszawskie gazety też używały zwyczajowego nazewnictwa, to by też były lepiej znane wśród warszawiaków - wszak wielu z mieszkańców Warszawy to przyjezdni.
Nazywanie przystanków w każdym mieście rządzi się własnymi prawami. Mają one być przede wszystkim - na pierwszym miejscu - znane częstochowianom. A ja wychodzę z założenia, że Częstochowa nie może zmieniać swoich zwyczajów tylko dlatego, że przyjeżdżają tam turyści (a tam te nazwy są tak powszechnie znane i używane jak sama nazwa ulicy). Zresztą w rozkładzie podana jest kolejność przystanków więc nie powinno być problemów z odgadnięciem o który przystanek chodzi - a jeśli nawet, to są przecież mieszkańcy Częstochowy, którzy mogą wytłumaczyć co i gdzie.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 12 mar 2006, 16:02

:arrow: Jak ktoś chce, to wszystkiego się na miejscu dowie, ale po co utrudniać ludziom życie, skoro można coś uprościć. Przecież nie chodzi o to, żeby zakazać używania nieoficjalnych nazw, tylko żeby nie robić tego w oficjalnym nazewnictwie, takim jak przystanki. A akurat Aleje NMP w Częstochowie są miejscem, gdzie w sezonie letnim przewijają się tysiące ludzi spoza tego miasta.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 12 mar 2006, 16:06

O ile się nie mylę to IAleja kończy się przy Kościuszki, IIAleja do placu między Kilińskiego, a Dąbrowskiego, a IIIAleja biegnie od tego placu do Jasnej Góry.
Będąc kilka miesięcy temu w Częstochowie zauważyłem, że chodniki faktycznie nie są w najlepszym stanie, acz główny asfaltowy deptak na środku Alei NMP ma się całkiem dobrze.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 12 mar 2006, 16:08

Statystyczny turysta i tak widząc jakąkolwiek nazwę przystanku prawdopodobnie nie wiedziałby gdzie to jest.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 12 mar 2006, 16:09

To jest prawda, tylko ja się nie zaliczam do statystycznych turystów :mrgreen:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 12 mar 2006, 16:12

Ja pamiętam przecież przypadki, że ludzie pytali mnie na przystanku Metro Ratusz gdzie mają wysiąść, żeby dojść do Starego Miasta.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 12 mar 2006, 16:16

MeWa pisze:Statystyczny turysta i tak widząc jakąkolwiek nazwę przystanku prawdopodobnie nie wiedziałby gdzie to jest.
:arrow: Ale mógłby sprawdzić sobie na planie miasta. Obecne nazwy przystanków na tym ciągu to w kolejności: Pl. Daszyńskiego, I Aleja, II Aleja, II Aleja - Śląska, Pl. Biegańskiego, III Aleja. Uważasz, że to logiczne? A gdyby tak zamiast "III Aleja" była nazwa "Aleje NMP - Popiełuszki", to co byłoby prościej sprawdzić na mapie? ;)

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 12 mar 2006, 16:17

Nie, ale używanie I, II i III Aleja w nazwach przystanków jest przede wszystkim ułatwieniem dla częstochowian.

ODPOWIEDZ