[img]http://www.rzeczpospolita.pl/gifs/head.gif[/img] pisze: WARSZAWA
Drogowcy na wiadukcie Markiewicza
Stuletni ślimak do remontu
W kwietniu drogowcy zamkną na kilka miesięcy wiadukt na ul. Karowej. Bezcenny zabytek inżynierii drogowej w stolicy czeka remont.
Prace na wiadukcie mają zakończyć się do końca roku
(c) DARIUSZ GOLIK
- W ciągu kilkunastu dni podpiszemy umowę na remont kapitalny obiektu i konserwację rzeźb - mówi Adam Stawicki z Zarządu Dróg Miejskich. - W kwietniu wiadukt zostanie zamknięty. Prace zamierzamy skończyć w tym roku.
Roboty powinny już trwać od ubiegłego roku. Drogowcy słowa nie dotrzymali. Na dodatek - ku oburzeniu miłośników zabytków - jeszcze w grudniu na zniszczonym wiadukcie ścigały się auta w ramach Rajdu Barbórki.
Według Stawickiego, ZDM do końca ubiegłego roku czekał na zgodę ministra kultury na tryb bezprzetargowy przy wyborze wykonawcy. Wczoraj otworzyli oferty dwóch firm, do których wysłali zaproszenia. Prace będą kosztowały ok. 6,9 mln zł (różnica w ofertach wynosi 46 tys. zł).
W sprawie stuletniego wiaduktu miłośnicy zabytków od lat biją na alarm - pękają stare filary, a kamienne rzeźby znajdują się w stanie rozsypki. Remont będzie prowadzony pod nadzorem konserwatora zabytków.
W czasie zamknięcia ślimaka kierowcy będą jeździli Tamką. Od Dobrej da się też przejechać w stronę Krakowskiego Przedmieścia ul. Oboźną.
kmaj
Karowa do remontu
Moderator: Wiliam
- MeWa
- Cukiereczek
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Najwyższy czas na ten remont.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
- MeWa
- Cukiereczek
Wiadukt na Karowej wreszcie idzie do remontu
Fot. Bartosz Bobkowski / AG
Krzysztof Śmietana 24-03-2006 , ostatnia aktualizacja 24-03-2006 09:57
W kwietniu zacznie się spóźniony przynajmniej o kilka lat remont wiaduktu Markiewicza. Ponadstuletni zabytek odzyska przedwojenny wygląd.
Wczoraj Zarząd Dróg Miejskich podpisał umowę z wykonawcą prac. Za niecałe 7 mln zł wiadukt odrestaurują firma Intop z Tarnobrzega wspólnie z Akademią Sztuk Pięknych. Wzmocnią całą konstrukcję, przywrócą dawny blask zniszczonym rzeźbom i dekoracjom. Mają być odtworzone zabytkowe latarnie, które stały na wiadukcie przed wojną. Wykonawcy chcą, by wyglądały jak oryginały. Dlatego liczą na to, że ich dokładne projekty uda się znaleźć w archiwach w Petersburgu. Według Andrzeja Mareckiego z ZDM musiała tam trafiać dokumentacja większości warszawskich budowli, które powstały na pocz. XX wieku. Remont wiaduktu ma się zacząć za dwa, trzy tygodnie. Jezdnia zostanie jednak zamknięta najwcześniej w czerwcu, już po wizycie w Warszawie papieża Benedykta XVI. Pod koniec roku wiadukt powinien być znowu udostępniony kierowcom.
Renowacja rzeźb i wszystkie prace dodatkowe skończą się jednak dopiero w czerwcu przyszłego roku. Być może po remoncie na Karowej nie będą już organizowane samochodowe rajdy Barbórki. Nie wykluczył tego wczoraj Andrzej Koss z Akademii Sztuk Pięknych. - W czasie remontu przeprowadzimy dokładne badanie, w jaki sposób ruch samochodów wpływa na konstrukcję wiaduktu - zapewnił.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Szkoda by w sumie było gdyby nie wyrażono zgody na rajd Barbórki na Karowej. Ale z drugiej strony o takie zabytki należy dbac.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Tylko nigdzie w Warszawie Rajd Barbórki nie bedzie taki sam jak na Karowej. A gdzie go przenieść hmmmm.......ślimaki mostu Poniatowskiego.....a może Nowy Zjazd i powrót na górę Grodzką
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- MeWa
- Cukiereczek
Ślimak do remontu
tu 28-05-2006, ostatnia aktualizacja 29-05-2006 14:17
Od dziś wiadukt ulicy Karowej będzie zamknięty. Rozpoczyna się generalny remont tej stuletniej budowli. Samochody wrócą tu dopiero za siedem miesięcy
Zabytkowy Wiadukt Markiewicza, zwany popularnie "ślimakiem", czekał na ten moment od dawna. Popękany, brudny, z odpadającymi kawałkami rzeźb i dekoracji z roku na rok wyglądał coraz gorzej.
Remont wykona firma Intop z Tarnobrzega. Zdejmie nawierzchnię, odkryje łuki i wzmocni konstrukcję budowli żelbetowym pasem. Wszystkie prace konserwatorskie przeprowadzi Międzyuczelniany Instytut Konserwacji i Restauracji Dzieł Sztuki. Odnowi rzeźby, wymieni betonową balustradę i odtworzy zniszczone po wojnie obeliski z latarniami. Roboty konstrukcyjne potrwają do końca tego roku. Konserwatorzy zejdą z wiaduktu w przyszłym roku. Koszt inwestycji wyniesie ok. 7 mln zł.
Wiadukt Markiewicza to najcenniejsza, obok mostu i wiaduktu Poniatowskiego, budowla drogowa w Warszawie. Jej architekturę na początku XX w. zaprojektował Stefan Szyller, twórca m.in. budynku Zachęty i gmachu głównego Politechniki Warszawskiej. Zdobiące wiadukt kamienne rzeźby są dziełem Jana Woydygi.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
W zeszłą srodę jechałem przez Karową i widać było, że wiadukt i rzeżby nadają się do natychmiastowej modernizacji. Dobrze, że remont już rusza
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
GW pisze:Karowa pięknieje w oczach
Tomasz Urzykowski, ostatnia aktualizacja 2006-12-01 21:33
Wiadukt Markiewicza jest wzmacniany i odnawiany. Z remontu cieszą się miłośnicy zabytków, niezadowoleni są za to uczestnicy samochodowego Rajdu Barbórki.
Po raz pierwszy w historii imprezy, organizowanej już po raz 44., kierowcy nie będą się ścigać na zabytkowym Wiadukcie Markiewicza. Budowla od pół roku przechodzi kapitalny remont.
- To dla nas wielka strata. Zawodnicy są rozczarowani. Odcinek na Karowej jest przecież kulminacją rajdu, jego wizytówką - mówi z żalem Armin Kassai z Automobilklubu Polski.
- Bardzo dobra wiadomość - komentuje za to Tomasz Markiewicz, prezes Zespołu Opiekunów Kulturowego Dziedzictwa Warszawy "ZOK", przeciwnik zawodów na historycznym wiadukcie.
Skargi rajdowców nie powstrzymały remontu zabytku. Najpiękniejszy wiadukt w Warszawie czekał na to od wielu lat.
W żelbetowym płaszczu
Wczoraj zdjęto rusztowania, spod których wyłoniły się wieńczące budowlę kamienne rzeźby Jana Woydygi. Po odrestaurowaniu wyglądają znakomicie. Z jednej strony stoi posąg Syreny, z drugiej - wielka alegoryczna kompozycja symbolizująca miasto. Postać kobieca w koronie z murów to Warszawa, a muskularny mężczyzna to alegoria pracy. Nad nimi kamiennym płomieniem płonie znicz oświaty. Jest też twarz wodnika - symbol Wisły.
- Ten wiadukt to wyjątkowy obiekt. Dzieło inżynierii i sztuk pięknych - zachwyca się Andrzej Marecki, naczelnik wydziału mostów Zarządu Dróg Miejskich.
Estakada powstała w latach 1903-05, by połączyć Krakowskie Przedmieście z Powiślem. - Solidna budowla. Do naszych czasów dotrwała w zaskakująco dobrym stanie. Widoczne do niedawna pęknięcia nie były wcale groźne - twierdzi Andrzej Marecki.
Mimo to wiadukt otrzymał właśnie dodatkowe wzmocnienie. Nad arkadami położono żelbetowy płaszcz oraz izolację i odwodnienie, których tu wcześniej nie było. Filary zaś przeszyto stalowymi ściągami.
Odkryte źródełko
Gdy firma Intop z Tarnobrzega wzmacnia konstrukcję, wszystkie prace konserwatorskie wykonuje Międzyuczelniany Instytut Konserwacji i Restauracji Dzieł Sztuki. Odnawiane są rzeźby, ale też odtwarzane detale i balustrady, które się rozpadły. Niebawem powrócą obeliski z latarniami zniszczone już po wojnie jako przejaw burżuazyjnej estetyki. Zrekonstruowane zostanie też zapomniane źródełko w środkowym filarze wiaduktu.
- Znaliśmy je tylko z fotografii. Podczas prac odkryliśmy jego ślady - Andrzej Marecki wskazuje na wystającą z muru rurkę i odkopaną studzienkę pod chodnikiem, w której znaleziono ukryty zapewne w czasie wojny pistolet wis. Woda ze ściany będzie tak jak dawniej tryskać do misy w formie stylizowanej muszli.
- Robimy wszystko, aby przywrócić zabytkowi historyczny wygląd. Na jezdni położymy kamienny bruk. Planujemy iluminację całego obiektu - mówi naczelnik Marecki.
Główne prace konstrukcyjne zakończą się w tym roku. Cały remont potrwa do maja. Miasto zapłaci za niego około 7 mln zł.
Runda na otarcie łez
Tymczasem Rajd Barbórki odbędzie się w przyszłą sobotę. Na otarcie łez kierowcom pozwolono przejechać pod wiaduktem. Nie wiadomo, czy w przyszłym roku wyścigi wrócą na estakadę. Rajd w tym miejscu budzi ostry sprzeciw obrońców zabytków.
- Ten wiadukt jest autentykiem z początku XX w., który cudem przetrwał wojnę. Powinien być traktowany jak relikwie. Wypadek podczas rajdu grozi jego zniszczeniem - uważa Tomasz Markiewicz. - Nie słyszałem, aby gdziekolwiek na świecie na tak cennych obiektach ścigały się samochody.
- Jeśli kierowcom spodoba się jazda tylko pod wiaduktem, nie wykluczam, że zmienimy trasę - oświadcza Armin Kassai.
Rzeczpospolita pisze: ZABYTKI Za dwa tygodnie drogowcy otworzą odnowiony stuletni drogowy ślimak na Powiślu
Wiadukt na Karowej rozbłyśnie nocą
37 reflektorów oświetli po zmierzchu wiadukt Stanisława Markiewicza na Powiślu, jeden z nielicznych zabytków inżynierii drogowej w Warszawie.
Na poniedziałek wieczorem drogowcy zaplanowali wielką próbę iluminacji. Uruchomienie oświetlenia nastąpi po oddaniu wiaduktu do ruchu. Remont ma się zakończyć 26 maja.
Drogowcy planują użyć specjalne diody, które skierują na wiadukt jasnobiałe światło. Dzięki temu nocą powinno być widać pieczołowicie odtworzony przez konserwatorów kolor wapiennych rzeźb, np. Syreny i Wodnika, autorstwa Jana Woydygi.- Oświetlenie rzeźb to najtrudniejsze zadanie -mówi nadzorujący remont Andrzej Marecki z Zarządu Dróg Miejskich. - Jeśli ustawimy diody w złym miejscu, piękne wapienne postacie zamienią się w maszkarony. I jakiś przechodzień mógłby się przestraszyć - żartuje.
Na wiadukcie trwają już ostatnie prace. Specjaliści odtwarzają zabytkowe latarnie zdemontowane w drugiej połowie lat. 40. jako "elementy burżuazyjne". Montaż ostatniego kandelabru urzędnicy zaplanowali na 22 maja. Wiadukt zostanie otwarty prawdopodobnie cztery dni później, czyli w Dzień Matki.
Remont kosztował 6,9 mln zł. Teraz urzędnicy martwią się, że starannie odrestaurowany wiadukt szybko padnie ofiarą grafficiarzy. Skąd te obawy? Wandale niszczą już np. świeżo wyremontowane wieżyce mostu Poniatowskiego.
Dla ochrony wiaduktu na Karowej zaprojektowanego przez słynnego architekta Stefana Szyllera wystarczyłoby tymczasem objąć obiekt zasięgiem kamer miejskiego monitoringu. Jak ustaliliśmy, dopiero dziś ZDM ma się zwrócić w tej sprawie do wiceprezydenta miasta Jacka Wojciechowicza.
To niejedyny zabytek, który doczekał się remontu i iluminacji. Dzisiaj o godz. 13 w Ogrodzie Saskim zacznie działać fontanna Henryka Marconiego.
Konrad Majszyk
![]()
Odrestaurowane rzeźby już w poniedziałek zostaną efektownie podświetlone
JERZY DUDEK
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى
GW pisze:Podświetlili zabytkowy wiadukt na Karowej
Krzysztof Śmietana, ostatnia aktualizacja 2007-05-15 13:00
W poniedziałek na finiszu remontu wiaduktu Markiewicza udało się go na próbę podświetlić. Drogowcy dopiero teraz zaczynają zaś myśleć o remoncie samej ul. Karowej.
Wiadukt na ul. Karowej oświetliły wieczorem reflektory. Efektownie wyglądały zwłaszcza odrestaurowane zdobienia. Stuletni wiadukt Markiewicza odzyskał dawny blask. Na balustrady wracają po 60 latach obeliski z lampami na ozdobnych wysięgnikach. Otwarcie wiaduktu zaplanowano na 25 maja. Nie będzie on wtedy jednak iluminowany. Poniedziałkowe próby miały dopiero określić warunki przetargu na firmę, która przygotuje iluminację. Będzie gotowa za kilka miesięcy.
Zarząd Dróg Miejskich dopiero teraz myśli o remoncie ul. Karowej od Krakowskiego Przedmieścia do starego wiaduktu. Zużyty asfalt będzie kłócił się z granitową nawierzchnią na Krakowskim Przedmieściu. - Chcemy, żeby Karowa na tym odcinku zachowała swój historyczny charakter. Najprawdopodobniej odsłonimy tam bruk, który znajduje się pod asfaltem. Wcześniej trzeba jeszcze przeprowadzić remont biegnącego pod ziemią kabla energetycznego - mówi Urszula Nelken, rzeczniczka ZDM. Nie potrafi jednak powiedzieć, kiedy ten odcinek Karowej zostanie odnowiony.