Rozporządzenie MTBiGM ws. rozkładów jazdy
Moderatorzy: Poc Vocem, Tyrystor, TranslatorPS
Rozporządzenie MTBiGM ws. rozkładów jazdy
Weszło w życie rozporządzenie ministra transportu ws. rozkładów jazdy (Dz.U. z 25 kwietnia, poz. 451).
A w nim czytamy m.in.
"W przewozach wkonywanych w komunikacji miejskiej numer linii komunikacyjnej oznacza się literą alfabetu łacińskiego lub liczbą składającą się z cyfr arabskich" (par.8 ust. 3)
Poza tym mamy przepis, że w komunikacji miejskiej podanie do wiadomości rozkładu jazdy przez wywieszenie go na przystanku ma być nie później niż na 1 dzień przed początkiem jego obowiązywania (par.13 ust.2)
Tyle mi się udało wyczytać na razie ciekawego.
W związku z tym powstaje pytanie: Czy liniom ekspresowym nie grozi przypadkiem ponowne zwichnięcie kreseczki? Bo symbol "-" nie jest ani literą alfabetu łacińskiego, ani cyfrą arabską. Nie wiem przy okazji, czy jeszcze gdziekolwiek są linie typu "bis" czy "kreślone", ale takowe też chyba się nie kwalifikują...
A w nim czytamy m.in.
"W przewozach wkonywanych w komunikacji miejskiej numer linii komunikacyjnej oznacza się literą alfabetu łacińskiego lub liczbą składającą się z cyfr arabskich" (par.8 ust. 3)
Poza tym mamy przepis, że w komunikacji miejskiej podanie do wiadomości rozkładu jazdy przez wywieszenie go na przystanku ma być nie później niż na 1 dzień przed początkiem jego obowiązywania (par.13 ust.2)
Tyle mi się udało wyczytać na razie ciekawego.
W związku z tym powstaje pytanie: Czy liniom ekspresowym nie grozi przypadkiem ponowne zwichnięcie kreseczki? Bo symbol "-" nie jest ani literą alfabetu łacińskiego, ani cyfrą arabską. Nie wiem przy okazji, czy jeszcze gdziekolwiek są linie typu "bis" czy "kreślone", ale takowe też chyba się nie kwalifikują...
Popatrz, jaka franca!
Ba, czytając literalnie ten fragment, to linia E8 także nie miałaby prawa funkcjonować, gdyż jej oznaczenie nie składa się z litery lub cyfr.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
A to ciekawe - może warto wystąpić do ZTM w tej sprawie?pawcio pisze:Ba, czytając literalnie ten fragment, to linia E8 także nie miałaby prawa funkcjonować, gdyż jej oznaczenie nie składa się z litery lub cyfr.

Łapią się na to też L-ki, N-ki i Z-ki.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
- Bastian
- Sułtan Maroka
A co z C-X, NXX, L-X, Z-X... A nawet S-2pawcio pisze:Ba, czytając literalnie ten fragment, to linia E8 także nie miałaby prawa funkcjonować, gdyż jej oznaczenie nie składa się z litery lub cyfr.

Kolejny źle napisany przepis...

Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Słowo lub zawsze oznacza rozłączność.drapka pisze:Też o tym myślałem, ale gdzieś doczytałem, że "A lub B" oznacza jedno z trojga: A, B, A, i B.
To akurat usankcjonuje działania ZTM, który i tak takie rzeczy robiłMichalJ pisze:Za to ogłaszanie na dzień naprzód to za późno jest.
- R-9 Chełmska
KM-y nie są traktowane jako komunikacja miejska, a zapis dotyczy tylko komunikacji miejskiejR-9 Chełmska pisze:Wreszcie znikną tak nielubiane oznaczenia Kolei Mazowieckich
Nie ma 'zależy gdzie'. Prawo czytamy tylko LITERALNIE.MichalJ pisze:"Lub" jednak nie oznacza rozłączności. Jeszcze zależy gdzie...
Zgadzam się, że ten przepis jest durny, bo zapis powinien być oznacza się literą alfabetu łacińskiego lub/i liczbą składającą się z cyfr arabskich.
W przepisach prawa masz "lub", "i" oraz "i/lub". Po coś to ktoś kiedyś wymyślił. Tylko że kultura prawna naszych przepisów też stopniowo spada.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan