Jak to kursuje?

Moderatorzy: Poc Vocem, Tyrystor, TranslatorPS

man1956
Posty: 850
Rejestracja: 13 paź 2008, 1:38

Re: Jak to kursuje?

Post autor: man1956 » 16 mar 2019, 22:49

Tak, tylko Realbus pokazuje też np. wozy z danej linii, które nie tylko są na trasie, ale także zjechały na zajezdnię.

man1956
Posty: 850
Rejestracja: 13 paź 2008, 1:38

Post autor: man1956 » 20 mar 2019, 12:52

Zacząłem korzystać z Realbusa, ale nie do końca się sprawdza. Zdarzają się brygady, których nie pokazuje w ogóle (chociaż są na trasie), a niektóre pokazuje podwójnie (czyli jedną i tę samą brygadę jako dwa wozy). Ale generalnie zabawka jest przydatna.

Paweł D.
Posty: 3775
Rejestracja: 21 sie 2006, 23:50
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Paweł D. » 20 mar 2019, 16:07

Jeżeli w wozie nie ma nadajnika albo nie pracuje prawidłowo to cudów się nie spodziewajmy. Program pracuje na danych jakie zostały przez miasto udostępnione.
I nie nazywałbym tego zabawką. Zabawkę to zrobiło PLK wizualizując rozkład jazdy na mapie. A jak z realizacją rozkładu na PKP jest, wszyscy dobrze wiemy.

man1956
Posty: 850
Rejestracja: 13 paź 2008, 1:38

Post autor: man1956 » 20 mar 2019, 19:01

Z realizacją rozkładów ZTM też bywa różnie (zwłaszcza na niektórych liniach). A jeśli idzie użyteczność programu to jest ona na razie połowiczna. Brygady raz pojawiają się, raz znikają, czasami program pokazuje połowę tego, co aktualnie jest na trasie. Jako oczekujący na przystanku pasażer nie mogę na tym w 100% polegać.

Awatar użytkownika
MilosnikKomunikacji
Posty: 1190
Rejestracja: 01 wrz 2015, 20:26
Lokalizacja: Bródno-Podgrodzie
Kontakt:

Post autor: MilosnikKomunikacji » 20 mar 2019, 20:16

man1956 pisze:
20 mar 2019, 12:52
Zacząłem korzystać z Realbusa, ale nie do końca się sprawdza. Zdarzają się brygady, których nie pokazuje w ogóle (chociaż są na trasie), a niektóre pokazuje podwójnie (czyli jedną i tę samą brygadę jako dwa wozy). Ale generalnie zabawka jest przydatna.
Ostatnio w MZA są jakieś problemy z nadajnikami/wysyłaniem danych z nich i w wielu wozach lokalizacja się zawiesza na pół dnia :/

Paweł D.
Posty: 3775
Rejestracja: 21 sie 2006, 23:50
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Paweł D. » 21 mar 2019, 8:50

man1956 pisze:
20 mar 2019, 19:01
Z realizacją rozkładów ZTM też bywa różnie (zwłaszcza na niektórych liniach). A jeśli idzie użyteczność programu to jest ona na razie połowiczna. Brygady raz pojawiają się, raz znikają, czasami program pokazuje połowę tego, co aktualnie jest na trasie. Jako oczekujący na przystanku pasażer nie mogę na tym w 100% polegać.
Ale na tym, że aplikacja nie pokaże podjazdu pojazdu, który faktycznie jest w zupełnie innym miejscu raczej polegać można, prawda? Tak ciężko zrozumieć, że to są amatorskie rozwiązania oparte na udostępnionych danych, a nie dedykowany system do profesjonalnego użytku?

SU89
Posty: 168
Rejestracja: 14 wrz 2016, 14:48
Lokalizacja: 400 metrów od R-5

Post autor: SU89 » 21 mar 2019, 9:18

Realbus korzysta z danych, które są udostępnione przez UM. Niestety, brakuje w nich unikalnego ID, np. numeru taborowego, które ułatwiłoby wiele operacji. Obecnie działa to jako tako, ale w przypadku, gdy są zalogowane dwa pojazdy pod tą samą brygadę (np. jeden na zajezdni, a drugi normalnie na trasie), lokalizacje przeskakują między jedną a drugą i pojawiają się "podwójne" lokalizacje. Mam już pomysł, jak temu zaradzić, ale brakuje mi czasu na napisanie nowego skryptu. Oczywiście część braków nie jest zależna od miasta, ani mojej strony - wozy A7xx nie posiadają lokalizacji jako ostatnie w WTP, a co do MZA każdy wie, co się dzieje z "Solutions by Novamedia". Brak lokalizacji lub skaczące po całej Polsce są na porządku dziennym. Solbus 2031 od ponad pół roku nie jest aktywny wg. systemu. Dodatkowo dochodzą błędy ludzkie, np. błędny wpis wozu przez dyspozytora na linię itd.

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło
Posty: 13872
Rejestracja: 13 paź 2008, 11:37
Kontakt:

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 23 mar 2019, 15:52

To dyspozytor w MZA przypisuje wóz do brygady? W MacroSystemie wóz loguje się sam w momencie, gdy kierowca ustawi w sterowniku linię i brygadę.
6, 15, 18, 35, 111, 116, 157, 178, 180, 227, 503, 518, N41, N44

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
MilosnikKomunikacji
Posty: 1190
Rejestracja: 01 wrz 2015, 20:26
Lokalizacja: Bródno-Podgrodzie
Kontakt:

Post autor: MilosnikKomunikacji » 23 mar 2019, 16:22

W przypadku wozów <2011 to dyspozytor przypisuje wóz do brygady. W sterownikach typu 6000p, Macrosystem, sprawna Novamedia (hihi) jest tak jak mówisz.

ODPOWIEDZ