Rozkłady tramwajowe od reformy 4/8 (sezon 2015/16)
Moderatorzy: Poc Vocem, Tyrystor, TranslatorPS
Kwestia przejść na 14. W nowych rozkładach pewnie te łączenia przejmą 134N z Mokotowa.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
I to jest znowu stawianie wozu przed koniem.
Powinno być założenie "co drugi (co trzeci, czy tam na ile ilostan taboru pozwala) kurs niski" i niech sobie przewoźnik dopasuje brygady do tego.
A nie "zróbcie sobie jak najwygodniejsze dla zajezdni obiegi taboru a jaka z tego wyjdzie oferta dla pasażerów taka wyjdzie". Kolejny raz wychodzi, że rozkłady powinien układać ZTM a nie TW (i nie mówcie mi, że układa, bo przecież widzę jak jest).
W przetargach na linie L są gotowe rozkłady jazdy jeszcze zanim będzie wiadomo, kto wygra (ba, kto się zgłosi) i gdzie będzie miał zajezdnię... Wiem, że nie ma przetargów na kursy tramwajowe, ale zasada zlecania wykonywania rozkładu powinna być ta sama.
Powinno być założenie "co drugi (co trzeci, czy tam na ile ilostan taboru pozwala) kurs niski" i niech sobie przewoźnik dopasuje brygady do tego.
A nie "zróbcie sobie jak najwygodniejsze dla zajezdni obiegi taboru a jaka z tego wyjdzie oferta dla pasażerów taka wyjdzie". Kolejny raz wychodzi, że rozkłady powinien układać ZTM a nie TW (i nie mówcie mi, że układa, bo przecież widzę jak jest).
W przetargach na linie L są gotowe rozkłady jazdy jeszcze zanim będzie wiadomo, kto wygra (ba, kto się zgłosi) i gdzie będzie miał zajezdnię... Wiem, że nie ma przetargów na kursy tramwajowe, ale zasada zlecania wykonywania rozkładu powinna być ta sama.
Rozkład L-29 w przetargu był inny niż rzeczywisty, bo został złożony z 719. Myślałem, że to reguła, a nie wyjątek.MichalJ pisze:W przetargach na linie L są gotowe rozkłady jazdy jeszcze zanim będzie wiadomo, kto wygra (ba, kto się zgłosi) i gdzie będzie miał zajezdnię... Wiem, że nie ma przetargów na kursy tramwajowe, ale zasada zlecania wykonywania rozkładu powinna być ta sama.
-
gfedorynski
No niezupełnie, przecież wiadomo doskonale, że jeśli nie będziemy uwzględniać pojemności zajezdni i zrobimy rozkład jak nam się podoba, to i tak podatnicy zapłacą w końcu za prąd, a jedyna różnica będzie taka, że wyjazdy/zjazdy będą bez pasażerów.Wiem, że nie ma przetargów na kursy tramwajowe, ale zasada zlecania wykonywania rozkładu powinna być ta sama.
Natomiast to co się dzieje obecnie to jest oczywiście całkowite przegięcie w drugą stronę.
TW tylko podaje, ile sztuk jakiego taboru i z której zajezdni stawia do dyspozycji. Cała reszta jest w gestii ZTM i TW nie mają prawa nic zmienić. Nawet podstawienie Żoliborza na przystanek Zajezdnia Wola 03 na wyjazd 24 z R1 na Gocławek stanowi kurs wadliwy z uwagi niewykonanie odcinka brama-przystanek.MichalJ pisze:I to jest znowu stawianie wozu przed koniem.
Przecież przy bramie R1 nie ma przystanku dla wsiadających, więc tramwaj i tak skręca na pusto.pawcio pisze:Nawet podstawienie Żoliborza na przystanek Zajezdnia Wola 03 na wyjazd 24 z R1 na Gocławek stanowi kurs wadliwy z uwagi niewykonanie odcinka brama-przystanek.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Pawciu, a tę cholerną 1 na Banacha ktoś ogarnie? Za dużo mam jedynki, żeby mnie to nie irytowało.
Wiem. Też tego nie rozumiem.Georg pisze:Przecież przy bramie R1 nie ma przystanku dla wsiadających, więc tramwaj i tak skręca na pusto.pawcio pisze:Nawet podstawienie Żoliborza na przystanek Zajezdnia Wola 03 na wyjazd 24 z R1 na Gocławek stanowi kurs wadliwy z uwagi niewykonanie odcinka brama-przystanek.
Musisz poczekać na kwiecień.Szeregowy_Równoległy pisze:Pawciu, a tę cholerną 1 na Banacha ktoś ogarnie? Za dużo mam jedynki, żeby mnie to nie irytowało.
Ale jak Żoliborz wystawi ten sam wóz ale z przejazdem przez R-1 to już kurs chyba nie jest wadliwy?
Z przejazdem to juz nie. Tylko przejedź przez zajezdnię o 4 rano.
O 4 rano to jeszcze coś sprawnego każdy zakład wystawi, gorzej z późniejszymi wyjazdami a wtedy zawsze jakiś wolny tor się znajdzie.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Przez myjnię i szósty można. Przy okazji ktoś piachu dosypiepawcio pisze:Z przejazdem to juz nie. Tylko przejedź przez zajezdnię o 4 rano.
Wagony obce mają jeździć po 30 wzdłuż płotu.
W teorii może i tak ale jak dostałem skrót przez R-1 to wpuścili mnie przez myjnię i halę.
- Bastian
- Sułtan Maroka
No i pewnie wykonałeś kurs wadliwydrobert pisze:W teorii może i tak ale jak dostałem skrót przez R-1 to wpuścili mnie przez myjnię i halę.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow