Trasa tramwajowa Dw. Zachodni - Wilanów
Moderator: Wiliam
- Bastian
- Sułtan Maroka
Przeciwnie. To raczej oznacza "ten odcinek deklarujemy zbudować ze środków własnych, aby nie ryzykować maniany, gdy kasy unijnej jednak na to nie dadzą, a innego dofinansowania załatwionego nie będzie".
Poza tym ja bym się wcale nie zdziwił, gdyby np. konsultacje, przygotowania i realizacja tego odcinka poszły dobrze i ostatecznie został zgłoszony w końcówce perspektywy. Przecież tak do właśnie wyglądało w zeszłym roku.
Osobno może by i było rozwiązaniem, ale chyba niemożliwe proceduralnie. Niedozwolony "sztuczny podział" i inne takie.
Poza tym ja bym się wcale nie zdziwił, gdyby np. konsultacje, przygotowania i realizacja tego odcinka poszły dobrze i ostatecznie został zgłoszony w końcówce perspektywy. Przecież tak do właśnie wyglądało w zeszłym roku.
Osobno może by i było rozwiązaniem, ale chyba niemożliwe proceduralnie. Niedozwolony "sztuczny podział" i inne takie.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Ale zgłoszenie oderwanych kawałków nie będzie groziło zakazem wjazdu na ten środkowy taborem przywiązanym do Wilanowa etc?
I niby taki podział nie jest sztuczny?
Względnie, nie można było poczekać półtora miesiąca ze zgłaszaniem wniosków aż do zakończenia tamtych konsultacji?
Zakazem? Myślę (mam nadzieję), że nie; był już precedens z 5 / 9 i składami jeżdżącymi aż na Okęcie. Poza tym myślę, że łatwo można by pokazać, że składy jeżdżące po tym odcinku z Sobieskiego służą także tambylcom.Ale zgłoszenie oderwanych kawałków nie będzie groziło zakazem wjazdu na ten środkowy taborem przywiązanym do Wilanowa etc?
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
NIGDY nie było ZAKAZU wjazdu jakimś taborem gdzieś.MichalJ pisze:Ale zgłoszenie oderwanych kawałków nie będzie groziło zakazem wjazdu na ten środkowy taborem przywiązanym do Wilanowa etc?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
I dostanie się dotację na tabor na sam odcinek Zachodni-Grójecka bez wskazania jakiejś pełniejszej trasy typu Zachodnia-Wiatraczna, z której nie będzie się można wycofać?
Czemu nie? Rozumiem, że obecne plany np. trasy na Gocław dokładnie tak wyglądają.
Względnie podać proponowaną relację do analizy efektywności, ale nie wiążąco. Przy czym wg mnie konsultacje i analiza efektywności powinna dotyczyć całej trasy. Bo np. budowanie pętli na Zachodnim na -2 nie okaże się efektywne (w porównaniu do zabudowania trawnika po drugiej stronie Jerozolimskich) bez perspektywy przedłużenia trasy na Wolę.
Względnie podać proponowaną relację do analizy efektywności, ale nie wiążąco. Przy czym wg mnie konsultacje i analiza efektywności powinna dotyczyć całej trasy. Bo np. budowanie pętli na Zachodnim na -2 nie okaże się efektywne (w porównaniu do zabudowania trawnika po drugiej stronie Jerozolimskich) bez perspektywy przedłużenia trasy na Wolę.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Ogryzek Grójecka-Zachodni jako osobna inwestycja wg mnie nie ma szans na wykazanie jakichś plusów godnych dotacji.
Dlaczego? Gdyby tak przekierować tam "14" albo nawet "15", to powstałaby całkiem dobra relacja.
Relacja może i tak, natomiast mam obawy co do częstotliwości tych dwóch linii (trochę słabo jak na dworzec kolejowy na granicy śródmieścia), no i tworzy się wąskie gardło na Grójeckiej.

- Bastian
- Sułtan Maroka
Na odcinki/zadania możesz sobie dzielić, jak chcesz. Nie możesz z jednego projektu sztucznie zrobić dwóch, a to coś zupełnie innego.MichalJ pisze:Ale zgłoszenie oderwanych kawałków nie będzie groziło zakazem wjazdu na ten środkowy taborem przywiązanym do Wilanowa etc?
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Tak to wygląda na traaie na Zeran wschodni czy na Targowej - wystarczy min 1 odcinek. Inna rzecz, że Wilanów z Zachodnim to ze 40 brygad wiecej w ruchu (z dokładnością wynikającą z Modelu Taktowania, ktory będzie za te kilka lat obowiązywać, więc kto wie czy nie będzie bazowe np 3:14...), więc kwestia i tak będzie raczej akademicka.MichalJ pisze:I dostanie się dotację na tabor na sam odcinek Zachodni-Grójecka bez wskazania jakiejś pełniejszej trasy typu Zachodnia-Wiatraczna, z której nie będzie się można wycofać?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Nie rozumiem, co mówicie. Obaj.
Zachodni-Banacha i Rakowiecka-Wilanów to jest dopuszczalny podział, a
Zachodni-Banacha, Banacha-Rakowiecka i Rakowiecka-Wilanów już nie?
Co ma 40 brygad do akademickości?
Ale najważniejsze - oderwany kawałek Zachodni-Banacha nie dostanie dotacji. W każdym razie ja bym nie dał.
Co ma 40 brygad do akademickości?
Ale najważniejsze - oderwany kawałek Zachodni-Banacha nie dostanie dotacji. W każdym razie ja bym nie dał.
- Bastian
- Sułtan Maroka
A ja zupełnie już nie wiem, jak napisać, żebyś zrozumiał, bo błądzisz zupełnie. Może ktoś potrafi...?MichalJ pisze:Nie rozumiem, co mówicie. Obaj.
Chyba musisz sam od początku łopatologicznie bo ja też nie rozumiem całego zabiegu. A jest mi o tyle łatwiej że ogarniam tematy brygadowo-projektowe.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Odcinek Banacha - Zachodni nie idzie jako żaden oddzielny projekt. Abstrahując oczywiście od tego, czy miałby szanse się obronić jako samodzielny - ja akurat wątpliwości nie mam.
Zakres projektu jest tutaj:
https://tw.waw.pl/inwestycja/budowa-tra ... odstawowy/
(zanim ktoś zapyta, dojście do tych danych to DWA kliknięcia na stronie TW: raz w wielki kwadrat "INWESTYCJE", a potem w trasę do Wilanowa na mapie)
Zakres projektu jest tutaj:
https://tw.waw.pl/inwestycja/budowa-tra ... odstawowy/
(zanim ktoś zapyta, dojście do tych danych to DWA kliknięcia na stronie TW: raz w wielki kwadrat "INWESTYCJE", a potem w trasę do Wilanowa na mapie)