Rozkłady tramwajowe od reformy 4/8 (sezon 2015/16)
Moderatorzy: Poc Vocem, Tyrystor, TranslatorPS
Chyba największy skok jakościowy wykonał się właśnie na końcu szczytu popołudniowego i wczesnym wieczorem.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
A z czego wynika fakt, że dana linia, gdy jest zapotrzebowanie, nie może mieć zwiększonej częstotliwości później i później ściętej? Tak jest np. w niedzielę, kiedy z Zachodniego na Bemowo mamy 523 na granicy zabieralności, czy 10 na Wolę z Centralnego. W przypadku 523 większe natężenie jest w stronę dworca w sobotę rano i od dworca w niedzielę wieczorem. Stąd częstotliwość 10 minut w niedziele nie musi być od 7 tylko od 10, a kończyć się nawet o 22:30. Do 523 dochodzi też niestety kwestia fatalnej koordynacji ze 154. Podbicie 10 można zastąpić podbiciem 109, które finansowo byłoby bardziej opłacalne.pawcio pisze:Chyba największy skok jakościowy wykonał się właśnie na końcu szczytu popołudniowego i wczesnym wieczorem.
Jak już zeszliśmy na autobusy, to poprawiło się też (dawniej) rano, na przejściu ze szczytu na międzyszczyt bardzo lubiło brakować jednego kursu i były kwiatki typu 15-15-15-40-20-20-20.pawcio pisze:Chyba największy skok jakościowy wykonał się właśnie na końcu szczytu popołudniowego i wczesnym wieczorem.
Miałeś na myśli 105 i częstotliwość 7-8-15 o 9 z Górczewskiej półtora roku temu? Myślałem, że to niedopatrzenie, a nie celowy zabieg. Potem było parę skarg i kurs dodano przepraszając za utrudnienia.MichalJ pisze:Jak już zeszliśmy na autobusy, to poprawiło się też (dawniej) rano, na przejściu ze szczytu na międzyszczyt bardzo lubiło brakować jednego kursu i były kwiatki typu 15-15-15-40-20-20-20.pawcio pisze:Chyba największy skok jakościowy wykonał się właśnie na końcu szczytu popołudniowego i wczesnym wieczorem.
Mam na myśli, że kiedyś taka dziura była na wielu liniach i potem to poprawiono. Ale to było kilkanaście lat temu...
Dziury na początku międzyszczytu zaczęły znikać jakieś 10 lat temu i był to proces bardzo szybko bo bardzo szybko wszystkie linie dostały częstotliwości podzielniki 60.
A na to są jakieś plany w najbliższym czasie?Glonojad pisze: Osobiście bym zresztą wyslal na Mokotów z tuzin wolskich jazzow w zamian za ich stado szczeniąt, gdy tylko będzie tor odstawczy przy Wierzbnie.
Dodano po 1 minucie 24 sekundach:
Zwłaszcza na 31. Tu tak naprawdę mnóstwo ludzi dojeżdża na 9:30-10:00.pawcio pisze:Wątpię. Najpierw niech szczyt przestanie się kończyć o 8.30.
ŁK
Na 31 szczyt jest dłuższy. Co 12 kursuje dopiero od 9.30.
Łukasz wspomniał o 10. A jak wygląda napełnienie na 31 między 9, a 10?pawcio pisze:Na 31 szczyt jest dłuższy. Co 12 kursuje dopiero od 9.30.
Napełnienie jest takie, że 6 minut przy Wierzbnie to bardzo duża przerwa (6 minut jest teoretycznie, czasem bywa i 12 jak osiemnastka się spóźni), to z grubsza 2 pociągi metra z których wysypuje się jeszcze o tej godzinie sporo osób. Owszem, jedzie wtedy 25 zjazdów na Woronicza - już kiedyś proponowałem, żeby chociaż ze 2 z nich zahaczyły o Służewiec, jedno 31 można wysłać na żeberko, jeśli blokowałoby możliwość zjazdu.
ŁK
Akurat wydłużenie szczytu na 31 to żaden problem. Ta linia może mieć rozkład praktycznie poza jakąkolwiek koordynacją.
Georgu i MichaleJ, kilka godzin temu stworzyłem temat do dyskutowania o autobusowych RJ
Tam o nich piszcie. 
112 120 190 240 256 412 527 E-9 L43 L45 N11
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Dla mnie jednak większym była niemal jednoczesna kastracja komunikacji tramwajowej na obu trasach z Woli na Bemowo. Z trzech linii silnych nie zostało nic...pawcio pisze:Chyba największy skok jakościowy wykonał się właśnie na końcu szczytu popołudniowego i wczesnym wieczorem.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
-
gfedorynski
Dla mnie to jest niepojęte. Gdzie poszły te brygady?