Tylko pytanie - skąd oni jadą? Czy koniecznie 178 musi wykonywać ten transport?osa pisze:Usłyszałem wersję, że "nie da się" skrócić w całości 178 (wszystkich kursów), bo... jest kilka osób niewidomych lub niedowidzących, które chcą mieć bezpośredni transport do czytelni przy Konwiktorskiej.
Sąd nad 178
Moderator: Wiliam
To już nie do mnie to pytanie. Argument z niewidomymi, którzy muszą mieć akurat 178 na Konwiktorską, uważam za dość absurdalny.
Linia na Świętokrzyskiej byłaby dobrym pomysłem w przypadku dodania przystanków przy Emilii Plater, Jasnej i pl. Powstańców Warszawy. Wtedy oczywiście częstotliwość mogłaby być nawet wyższa.
Zgadzam się, że przystanki autobusowe powinny być częściej niż stacje metra, bo teraz to jest jakieś kuriozum. Z drugiej strony korki na Świętokrzyskiej nie zachęcają do pchania tamtędy autobusów. Osobiście zamiast 178 i 518 widziałbym 102 skrócone do E. Plater.
A czy jest szansa, żeby dobudować te przystanki?osa pisze:Zgadzam się, że przystanki autobusowe powinny być częściej niż stacje metra, bo teraz to jest jakieś kuriozum. Z drugiej strony korki na Świętokrzyskiej nie zachęcają do pchania tamtędy autobusów. Osobiście zamiast 178 i 518 widziałbym 102 skrócone do E. Plater.
Sam argument nie jest zły, jeśli niewidomi stanowią jakąś konkretną grupę, a nie 3 osoby, ale trzeba by doprecyzować, skąd oni jadą.osa pisze:To już nie do mnie to pytanie. Argument z niewidomymi, którzy muszą mieć akurat 178 na Konwiktorską, uważam za dość absurdalny.
A 178 do Ronda Daszyńskiego, albo do Ronda ONZ, to trochę tak, jakby kombinować, czy 131 skrócić do Politechniki, czy do Pl. Konstytucji, żeby za wszelką cenę ludzie do centrum nie dojechali (bo szkoda brygad) i wsiedli w metro/tramwaj.
Jeśli pomiędzy Politechniką, a Centrum 131 nie stawałoby na przystankach pośrednich, to zgoda. Wiemy, że jest inaczej. Mi tu bardziej pasuje 520 jeśli już mówimy o tym rejonie. Ale 520 też ma pl. Konstytucji.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Korki na Świętokrzyskiej wydają mi się przedemonizowane. We czwartek tydzień temu byłem tam przed 18 i cofka od Nowego Swiatu ledwie placu Powstańców sięgała - pryszczyk w porównaniu z Alejami.
A i pieszych było sporo, i ruch w tych kilku lokalach, które tam są tez niezły.
Moim zdaniem brak sensowne obsługi naziemnej to duży problem tego miejsca.
A i pieszych było sporo, i ruch w tych kilku lokalach, które tam są tez niezły.
Moim zdaniem brak sensowne obsługi naziemnej to duży problem tego miejsca.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
On nie jest długi, ale jest nieco betonowy. Jerozolimskie (przynajmniej na wschód od Marszałkowskiej) są bardziej płynne.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Szczerze? Mi się marzy... zaoranie Świętokrzyskiej i zrobienie z niej deptaka porównywalnego ze słynną aleją w Częstochowie. Mówię całkiem serio. Uważam, że centrum sobie świetnie radziło bez Świętokrzyskiej podczas robót. A to dobre moim zdaniem miejsce na deptak z różnymi lokalami usługowymi, z zielenią, jest dużo miejsca, a pod spodem metro dla tych, którzy chcą szybciej się przedostać. No i oczywiście wtedy zyskujemy spacerowe połączenie z pl. Defilad, czyli de facto dałoby się deptakiem przejść od Pałacu Kultury (Dw. Centralnego) do Nowego Światu deptakiem.
A na końcu klasztor. I przystanek 178.reserved pisze:Szczerze? Mi się marzy... zaoranie Świętokrzyskiej i zrobienie z niej deptaka porównywalnego ze słynną aleją w Częstochowie.
Mnie BTW.
ŁK
?Łukasz pisze: A na końcu klasztor. I przystanek 178.
Dodano po 3 minutach 36 sekundach:
Myślę, że starczy kościołów w okolicy.
Tak, wiem, że się za bardzo wysilam, to nie minie, nigdy się nie nauczysz mnie rozumieć, tego się nie da nauczyć.reserved pisze:?Łukasz pisze: A na końcu klasztor. I przystanek 178.
Myślałem, że to ta aleja w kierunku klasztoru. Bo jeśli chodzi Ci o deptaki, to są w wielu miejscach, więc dlaczego akurat Częstochowa...
ŁK
Bo akurat mi się Świętokrzyska i jej szerokość kojarzy z tamtą aleją. I tak myślę, że gdyby zrobić Świętokrzyską na wzór tamtej alei, to by było tam naprawdę fajowo.
-
Pan Piotr
- (XXXX)
Nie wnikając w potrzebę utrzymywania 178, to kpienie z potrzeb osób niepełnosprawnych wydaje mi się nie na miejscu.osa pisze:Usłyszałem wersję, że "nie da się" skrócić w całości 178 (wszystkich kursów), bo... jest kilka osób niewidomych lub niedowidzących, które chcą mieć bezpośredni transport do czytelni przy Konwiktorskiej.
Nie mniej uważam, że jeśli skracać 178, to nie do ronda Daszyńskiego, tylko okolic ronda ONZ. Tam jest więcej możliwości przesiadkowych niż tylko metro.
Dodano po 5 minutach 57 sekundach:
Tyle, że wtedy de facto z Tamki nie dałoby się samochodem wyjechać. Przypominam, że KP i NŚ są dla aut zamknięte.reserved pisze:Szczerze? Mi się marzy... zaoranie Świętokrzyskiej i zrobienie z niej deptaka porównywalnego ze słynną aleją w Częstochowie. Mówię całkiem serio. Uważam, że centrum sobie świetnie radziło bez Świętokrzyskiej podczas robót. A to dobre moim zdaniem miejsce na deptak z różnymi lokalami usługowymi, z zielenią, jest dużo miejsca, a pod spodem metro dla tych, którzy chcą szybciej się przedostać. No i oczywiście wtedy zyskujemy spacerowe połączenie z pl. Defilad, czyli de facto dałoby się deptakiem przejść od Pałacu Kultury (Dw. Centralnego) do Nowego Światu deptakiem.
Dodano po 2 minutach 43 sekundach:
Wydzielenie 278 MRD-Konwiktorska z obecną częstotliwością 178 rozwiązałoby problem. Odpadłbym jeden problem tj. punktualność i regularność kursów pełnych i skróconych z perspektywy pasażera na przystanku Rondo Daszyńskiego w kierunku zachodnim.reserved pisze:Tylko pytanie - skąd oni jadą? Czy koniecznie 178 musi wykonywać ten transport?osa pisze:Usłyszałem wersję, że "nie da się" skrócić w całości 178 (wszystkich kursów), bo... jest kilka osób niewidomych lub niedowidzących, które chcą mieć bezpośredni transport do czytelni przy Konwiktorskiej.