Tereny pod zabudowę
Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte
Nie wygląda to tak najgorzej... Choć estetą to ja zdecydowanie nie jestem.
Kwestia wykonania i funkcjonalności wewnątrz jest interesująca - ale na to przyjdzie poczekać.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Pytanie nietypowe bo tak jakby o odwrotność zabudowy chodzi, a chyba nie warto oddzielnego wątku zakładać...
Czy Sieraków przeznaczony został na wysiedlenie? Niemal same rudery, kilka domów w miarę utrzymanych i tylko jedna okazała willa się w oczy rzuciła.
A przecież w takim pobliskim Izabelinie pełno pięknych domów.
Czy Sieraków przeznaczony został na wysiedlenie? Niemal same rudery, kilka domów w miarę utrzymanych i tylko jedna okazała willa się w oczy rzuciła.
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.
Wszystkie miejscowości na terenie KPN były początkowo przewidziane do likwidacji, z Izabelinem włącznie. Izabelin po paru latach z parku wyłączono (to jest jedyny znany mi przypadek okrojenia parku narodowego). Rozpędu i pieniędzy na wysiedlenia dość szybko zabrakło, ale pozwoleń na budowę nie było i tak to sobie wegetowało i wegetuje nadal (choć w nowym tysiącleciu wykupy trochę ruszyły, albo ludzie sami wymarli/wyjechali). Sieraków jest w takim zawieszeniu - zbyt atrakcyjne miejsce, żeby ludzie sami odpuścili. A ta willa to jest pewnie w jakimś stopniu samowola budowlana.
Za moich czasów tego parku nie było. 
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Myślę że w zakresie okrajania PN wszystko przed nami.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Gdzieś mi mignął pomysł przeniesienia zajezdni Stalowa gdzieś dalej - zdaje się była mowa o Annopolu.
Wg mnie to jest do zrobienia, teren tuż nad stacją metra można przeznaczyć na coś sensowniejszego. Niekoniecznie kolejne osiedle deweloperskie.
Dorzuciłbym jeszcze ogródki działkowe po drugiej stronie torów.
Wg mnie to jest do zrobienia, teren tuż nad stacją metra można przeznaczyć na coś sensowniejszego. Niekoniecznie kolejne osiedle deweloperskie.
Dorzuciłbym jeszcze ogródki działkowe po drugiej stronie torów.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Nie Annopolu a okolicy Polfy i nie deweloperskie osiedle tylko miejskie czynszówki.
Właśnie nie mogłem znaleźć tej propozycji. Ale mi się podoba.
Mignęła mi reklama nowego osiedla pomiędzy Rudzką, Mickiewicza i trasą AK (reklamują jako zaciszne otoczenie
). Tak czy inaczej dlaczego właściwie do tej pory ten teren był "łysy" i co to takiego w tym miejscu jest widoczne na zdjęciu z 45. Kwadrat z okręgami ma wierzchołkach... Bunkry jakieś?
Zaciszne to jest chyba tylko poprzez zakręcony dojazd 
Ciekawe. Zarys tych alejek zdaje się wciąż widać na nowych zdjęciach. Większość tego "domku" jest zarośnięte drzewami.
Ciekawe. Zarys tych alejek zdaje się wciąż widać na nowych zdjęciach. Większość tego "domku" jest zarośnięte drzewami.
Wczoraj spacerując al. Wilanowską zaskoczyło mnie ile nowych osiedli wyrosło na Stegnach w ciągu ostatnich kilku lat za al. Sikorskiego. Myślę potoki rozłożą się tak że część przy al. Sikorskiego bezpośrednio będzie jechać do centrum 503, ale większość będzie do Wilanowskiej iść/podjeżdżać autobusem. I powiem wam, że trochę się boję, czy w ciągu najbliższych lat metro nie będzie niezabieralne z racji budowy kolejnych osiedli w zasięgu 1 linii metra na Ursynowie i Mokotowie (Wyczółki, Stary Służew, Służewiec) i pchania Wilanowa całego - zarówno Powsina przez 710,724 i 742, jak i Miasteczka Wilanów przez 217 do metra..
Trochę mnie przeraża to że rozwój sieci tramwajowej lub metra nie nadąża za budową nowych osiedli, co ciekawe one tak rosną jak grzyby po deszczu mimo tego, że w Polsce mamy mały przyrost naturalny, a więc teoretycznie, nawet zakładając imigrację do Warszawy, to ta liczba mieszkańców powinna się ustabilizować..
Zastanawia mnie, za jaki czas metro zacznie być niezabieralne oraz co wtedy pocznie miasto.. Skoro budowa tramwaju do Wilanowa, czy na Tarchomin się tak wlecze, to wątpie by nagle udało się zbudować potrzebną sieć tramwajową.. Chyba będzie trzeba dołożyć kursów autobusów, tylko czy będzie z czego, skoro już jedną zajezdnię skasowano (Redutowa), a na drugą się czają (Stalowa - z racji dogodnego położenia przy stacji II linii metra).. Wątpię. W czarnych barwach się to rysuje.
Trochę mnie przeraża to że rozwój sieci tramwajowej lub metra nie nadąża za budową nowych osiedli, co ciekawe one tak rosną jak grzyby po deszczu mimo tego, że w Polsce mamy mały przyrost naturalny, a więc teoretycznie, nawet zakładając imigrację do Warszawy, to ta liczba mieszkańców powinna się ustabilizować..
Zastanawia mnie, za jaki czas metro zacznie być niezabieralne oraz co wtedy pocznie miasto.. Skoro budowa tramwaju do Wilanowa, czy na Tarchomin się tak wlecze, to wątpie by nagle udało się zbudować potrzebną sieć tramwajową.. Chyba będzie trzeba dołożyć kursów autobusów, tylko czy będzie z czego, skoro już jedną zajezdnię skasowano (Redutowa), a na drugą się czają (Stalowa - z racji dogodnego położenia przy stacji II linii metra).. Wątpię. W czarnych barwach się to rysuje.
E, spokojnie. Zaraz Ursynów i Natolin będą osiedlami w większości emerytów.