Przyspieszenie budowy II linii metra do końca zaplanowanej trasy polega na tym, że dotąd ratusz podawał rok 2022, ewentualnie 2023 jako termin doprowadzenia tuneli do stacji Górczewska/Powstańców Śl. Teraz słyszymy o decyzji komitetu sterującego (?), który chce budować od razu przez Chrzanów do bazy w Morach, choć nie ma jeszcze na to zapewnionych pieniądzy. Pytanie: komu lub z czego zabrać, a potrzeba 1,7 mld zł jest dla mnie kluczowe. Dla innych jakoś nie - jak rozumiem ważne, żeby doprowadzić metro na Chrzanów, bo jest tam już kilka nowych bloków na krzyż.
Dlaczego sytuacji na Chrzanowie nie można porównywać z Kabatami już napisałem: budowa I linii zaczęła się od bazy na Kabatach, stacja u zbiegu al. KEN i przyszłej ul. Wąwozowej była jej konsekwencją. Tutaj jest inaczej - metro dochodzi od strony centrum, moim zdaniem powinno się rozważyć inne rozwiązania i lokalizacje bazy technicznej, żeby nie budować na metra na bogato. A skoro metro na Chrzanowie jest uzasadnione dopiero przyszłą gęstością zabudowy (choć tu miałbym wątpliwości), to należy je budować wtedy, gdy ta przyszła gęstość będzie na horyzoncie a nie na duży zapas.
MichalJ" pisze:Nasłuchałeś się rządowych mediów i paranoja zaczyna ci się udzielać?
Poc Vocem pisze:Nie, to klasyczna retoryka Wyborczej, wszakże post osy można streścić mniej więcej tak: "Nie zgadzają się z moją ideą - są słabi merytorycznie". Btw. to właśnie taką postawę nazywamy paranoją...
Na tym kończę udział w tej dyskusji. Teraz można sobie do woli wypisywać androny, co dla kogo jest klasyczne, komu zaczyna się udzielać paranoja rządowych mediów itp. itd., i co do tego ma szybsza niż dotąd planowano budowa metra na Chrzanowie. Tylko potem nie płakać, że miastu brakuje na to czy tamto. Na jakiś szpital dla Białołęki albo przynajmniej więcej łóżek w obecnych, żeby nie było dostawek na korytarzach, na szkołę w Chrzanowie, Nowotrocką, bo inaczej zatka się Targówek po otwarciu metra, albo na obwodnicę dla Pragi, która wprawdzie jest planowana tylko od jakichś marnych 60 lat, ale przecież budują blokowisko na Chrzanowie (bez planu), więc santissimo metro subito!