Bilety, kontrole, taryfa
Moderator: JacekM
Ztm nie zatrudnił jeszcze prywatnej firmy
Wielkie nieszczęście go spotkało że bilet musiał pokazać
Chyba chodzi o to, że wzięli go za potencjalnego oszusta, a 10 osob w tym czasie mogło być oszustami ot tak po prostu.
Równie dobrze można mieć pretensje, ze pedantycznie sprawdził wszystkim w 517, a przecież z tylu jechało 718 i mogl obskoczyć 2 na szybko, potencjalnie zwiększajac szanse.
Pedanteria nigdy nie jest dobra, to skrajny fanatyzm - no i często da się psychologicznie wykryć kłamstwo; pomijając losowość, to kontrolerzy powinni pracować nad heurystykami swojej pracy.
Równie dobrze można mieć pretensje, ze pedantycznie sprawdził wszystkim w 517, a przecież z tylu jechało 718 i mogl obskoczyć 2 na szybko, potencjalnie zwiększajac szanse.
Pedanteria nigdy nie jest dobra, to skrajny fanatyzm - no i często da się psychologicznie wykryć kłamstwo; pomijając losowość, to kontrolerzy powinni pracować nad heurystykami swojej pracy.
ŁK
Jaka znowu pedanteria? Chęć sprawdzenia komukolwiek biletu to traktowanie kogoś jak potencjalnego oszusta? Opanujcie się. Masz bilet to go pokaż. Kontrolera nie obchodzą twoje poglądy
-
Stary Pingwin
W wyciągu z opłat i kar jest pozycja 3- kto powoduje nieuzasadnione zatrzymanie lub zmianę kierunku jazdy pojazdu komunikacji miejskiej podlega karze grzywny 700 PLN. Czy kiedykolwiek taka grzywna była nałożona i kto ją nałożył?
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.
Niszczą torowisko.
Opłacie dodatkowej - to nie jest grzywna 
Nie przypominam sobie, żeby ktokolwiek gdziekolwiek o takim czymś wspominał, a raczej by było w gazetach...
Nie przypominam sobie, żeby ktokolwiek gdziekolwiek o takim czymś wspominał, a raczej by było w gazetach...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Mało motorniczych "zapłaciło" 700 powiększoną jeszcze o ok. 200 za zmianę trasy?Stary Pingwin pisze:W wyciągu z opłat i kar jest pozycja 3- kto powoduje nieuzasadnione zatrzymanie lub zmianę kierunku jazdy pojazdu komunikacji miejskiej podlega karze grzywny 700 PLN. Czy kiedykolwiek taka grzywna była nałożona i kto ją nałożył?
Darmowe przejazdy dla uczniów podstawówek?
http://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/1, ... xLokWawImg
http://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/1, ... xLokWawImg
Warszawa wzorem Krakowa zastanawia się nad wprowadzeniem darmowych przejazdów komunikacją dla uczniów podstawówek.
To może w ogóle zrobić za darmo? Przynajmniej się zaoszczędzi na kasownikach, kasach, kanarach, odwołaniach, urzędnikach...

Inna sprawa, że mnóstwo uczniów jeździ i tak na gapę, bo wie, że kanarzy raczej dzieci nie kontrolują.
Inna sprawa, że mnóstwo uczniów jeździ i tak na gapę, bo wie, że kanarzy raczej dzieci nie kontrolują.
-
gfedorynski
Kraków zrobił, to Warszawa nie chce być gorsza.
Jestem przeciwnikiem "w ogóle za darmo", natomiast to akurat w miarę mi się podoba.
No i 8 milionów a miliard to jednak jest różnica.
Jestem przeciwnikiem "w ogóle za darmo", natomiast to akurat w miarę mi się podoba.
No i 8 milionów a miliard to jednak jest różnica.
Jeśli to jest faktycznie poniżej 1%... Ale to pewnie dlatego, że i tak jeżdżą na gapę.
Z tym, że ja bym zrobił wg wieku, a nie, że "legitymacja szkoły wg wzoru". I żeby nie karać dzieci, które poszły do szkoły wcześniej.
Z tym, że ja bym zrobił wg wieku, a nie, że "legitymacja szkoły wg wzoru". I żeby nie karać dzieci, które poszły do szkoły wcześniej.
A ja bym dodał że za darmo mogą podróżowac dzienną komunikacją.
No bez przesady. Jakikolwiek wyjątek w taryfie (czy to bilety na jedną linię, czy osobne na pospieszne, czy specjalne na nocne) szybko się mszczą.
Jeśli jakieś dziecko wróci z rodzicem z teatru nocnym za darmo to nic strasznego się chyba nie stanie.
Jeśli jakieś dziecko wróci z rodzicem z teatru nocnym za darmo to nic strasznego się chyba nie stanie.
I jak za niego skasują w nocnym bilet, też się nic nie stanie. I dziecko się nauczy, że nie wszystko zawsze jest za darmo. Każdy kij ma dwa końce.