Trasa tramwajowa Dw. Zachodni - Wilanów
Moderator: Wiliam
Zatoka jest po to, żeby nie blokować skręcających z Puławskiej w Goworka. To jest główny strumień ruchu i tego się trzeba akurat pilnować, bo inaczej cała okolica padnie. I tak wyciąłem jeden z pasów do skrętu.
Co do czterech pasów na wschodnim wlocie to jest po prostu odbicie obecnej organizacji ruchu. I tak było to prawdopodobnie zwężenie względem stanu obowiązującego w dniu wykonania rysunku (koniec 2013) i było pewnym ograniczeniem ruchu względem tego stanu, gdy Spacerowa i Goworka miały w zasadzie 3 pasy ruchu w kierunku "do miasta". W dodatku dysponując dzisiejszą wiedzą i doświadczeniem z funkcjonowania tych czterech pasów na wlocie śmiem twierdzić, że nie da się zaorać żadnego z tych pasów ruchu, bo inaczej cała Spacerowa stanie.
Można ewentualnie myśleć o zabraniu jednego lewoskrętu, ale tylko w momencie, gdy wybudowany zostanie kolejny etap linii tramwajowej, a Rakowiecka zostanie jednokierunkowa (w kierunku od Wołoskiej do Puławskiej) na całej długości, bo wtedy obłożenie lewoskrętu na Goworka zapewne spadnie.
Co do czterech pasów na wschodnim wlocie to jest po prostu odbicie obecnej organizacji ruchu. I tak było to prawdopodobnie zwężenie względem stanu obowiązującego w dniu wykonania rysunku (koniec 2013) i było pewnym ograniczeniem ruchu względem tego stanu, gdy Spacerowa i Goworka miały w zasadzie 3 pasy ruchu w kierunku "do miasta". W dodatku dysponując dzisiejszą wiedzą i doświadczeniem z funkcjonowania tych czterech pasów na wlocie śmiem twierdzić, że nie da się zaorać żadnego z tych pasów ruchu, bo inaczej cała Spacerowa stanie.
Można ewentualnie myśleć o zabraniu jednego lewoskrętu, ale tylko w momencie, gdy wybudowany zostanie kolejny etap linii tramwajowej, a Rakowiecka zostanie jednokierunkowa (w kierunku od Wołoskiej do Puławskiej) na całej długości, bo wtedy obłożenie lewoskrętu na Goworka zapewne spadnie.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
Wąskie gardło jest i tak przy Chocimskiej.
No to o Chocimskiej pisałem, że tam trzeba zlikwidować miejsca parkingowe za Chocimską. Wtedy da się to ogarnąć.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
Wyszło mi 19 metrów. Na Marszałkowskiej widzę, że torowisko (koło Hożej) plus 2x2 wewnętrzne pasy zajmują też 19 metrów, więc się zmieści na styk.
Ale mam olbrzymie obawy, ze na zlecenie tramwajów tam się obetnie jezdnie do 1 pasa "bo przecież jest tramwaj".
Ale mam olbrzymie obawy, ze na zlecenie tramwajów tam się obetnie jezdnie do 1 pasa "bo przecież jest tramwaj".
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Wyciąłęś lewoskręt, który absolutnie nie ma żadnego znaczenia ze względu na efekt krótkiego pasa. Zresztą to samo dotyczy czterech pasów na wlocie - de facto pracują trzy. Generalnie na ciągach zasilajacych Spacerową tramwaj wycina po jednym pasie - nie ma co zakładać, że natężenie ruchu się utrzyma. Zresztą "zarządzanie" ruchem metodą "dajemy przepustowości ile się da" to jest myślenie sprzed 40 lat i za moich czasów na Lądówce już tego nie uczyli - no ale to nie byłaby jedyna dziedzina, w której nastąpił tam regres...Poc Vocem pisze:Zatoka jest po to, żeby nie blokować skręcających z Puławskiej w Goworka. To jest główny strumień ruchu i tego się trzeba akurat pilnować, bo inaczej cała okolica padnie. I tak wyciąłem jeden z pasów do skrętu.
A autobusów po uruchomieniu tramwaju będzie dużo mniej, nic się nie stanie, jak raz na jakiś czas któryś na prawym pasie przycupnie.
Ogólnie takie gierkowskie 3,5.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
A samochody niech robią korek przez pół miasta.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nadwagi nie leczy się zakupem większych spodni.MichalJ pisze:A samochody niech robią korek przez pół miasta.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
No, to jak na studenta (wówczas) bodaj II roku ujdzieGlonojad pisze:Wyciąłęś lewoskręt, który absolutnie nie ma żadnego znaczenia ze względu na efekt krótkiego pasa.
A autobusów po uruchomieniu tramwaju będzie dużo mniej, nic się nie stanie, jak raz na jakiś czas któryś na prawym pasie przycupnie.
Ogólnie takie gierkowskie 3,5.
Natomiast ten lewoskręt wbrew pozorom znaczenie ma, bo w sytuacji dużego natężenia ruchu skręcający po prostu zajmowany jest pas do ruchu na wprost czyli na dobrą sprawę są trzy w pełni funkcjonalne pasy do lewoskrętu. Z rzeczywistością nie da się wygrać.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Drugi pas też się zaraz kończy, a ponadto autobus się na jednym nie mieści - a obecnie jest w szczycie w zasadzie w każdym cyklu. De facto funkcjonują więc dwa pasy, polecam jednak poobserwować rzeczywistość a zwłaszcza wykorzystanie sygnału zielonego - końcówka jest zwyczajnie marnowana. Zamiast trzeciego pasa lepiej wyciągnąć drugi (nawet i do Batorego) tak, by cały sygnał zielony w lewo był w pełni wykorzystany.
Trzy pasy na Puławskiej do skrętu w lewo nie są potrzebne.
Co nie zmienia faktu, że potrzebne są trzy pasy albo dwa plus zatoczka na Goworka.
Oraz 2x2 przy Chocimskiej.
Co nie zmienia faktu, że potrzebne są trzy pasy albo dwa plus zatoczka na Goworka.
Oraz 2x2 przy Chocimskiej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
2x2 na Chocimskiej oznacza prawdopodobnie brak azylu (a przynajmniej nie widziałem rysunku, na którym by azyle wchodziły przy dołożeniu torowiska). Dla mnie bezpieczeństwo pieszych od św. przepustowości jest zdecydowanie ważniejsze. W którąś stronę musi być 1 pas, naturalne jest, żeby było to pod górę czyli "do miasta" - prawy pas Spacerowej skręcałby w Spacerową do placu Unii. Zresztą ciekawe, ile aut teraz tam skręca.
Nie widzę też specjalnego uzasadnia dla "trzech pasów lub dwóch z zatoczką" na Goworka, nie ma co demonizować autobusów które raczej z budowy trasy wyjdą mocno przetrzebione (licząc kursami, bo sądzę że liczba linii pozostanie b/z). Niemniej to się jeszcze mikrosymulacją sprawdzi.
Nie widzę też specjalnego uzasadnia dla "trzech pasów lub dwóch z zatoczką" na Goworka, nie ma co demonizować autobusów które raczej z budowy trasy wyjdą mocno przetrzebione (licząc kursami, bo sądzę że liczba linii pozostanie b/z). Niemniej to się jeszcze mikrosymulacją sprawdzi.
Jakieś 5%.Glonojad pisze:prawy pas Spacerowej skręcałby w Spacerową do placu Unii. Zresztą ciekawe, ile aut teraz tam skręca.
Za to jeśli jadę tam taksówką, to chyba mi się nie zdarzyło, żeby NIE skręcił.
Tak, nie ma tam miejsca na azyl, pytanie czy przejście musi być dokładnie tam, a nie gdzieś na Spacerowej, gdzie miejsce na azyl by było, skoro te 100 m dalej jest przejście przy Puławskiej...Glonojad pisze:2x2 na Chocimskiej oznacza prawdopodobnie brak azylu (a przynajmniej nie widziałem rysunku, na którym by azyle wchodziły przy dołożeniu torowiska). Dla mnie bezpieczeństwo pieszych od św. przepustowości jest zdecydowanie ważniejsze.
Zwężenie Belwederskiej i Sobieskiego to - jak rozumiem - dla idei?
Bo żadnego normalnego wytłumaczenia nie ma skoro dodanie torowiska nie wymuszałoby zabierania ani pasów ruchu, ani DDR, ani chodnika, bo na wszystko jest miejsce.
Bo żadnego normalnego wytłumaczenia nie ma skoro dodanie torowiska nie wymuszałoby zabierania ani pasów ruchu, ani DDR, ani chodnika, bo na wszystko jest miejsce.
Na odcinku Spacerowa - Dolna niestety trzeba zabrać, bo nie masz pasu zieleni.