Trasa tramwajowa Dw. Zachodni - Wilanów
Moderator: Wiliam
Tunel Spacerowa - Rakowiecka to jednak zbytek kosztów. Podstawowy cel dojazdów z Sielc to Marszałkowska, ewentualnie Dworzec Centralny.
Fetysz patelni? Mam na Grójecką jechać przez Centralny?
W mieście wielkości Warszawy nie powinno się organizować komunikacji w formie gwiazdy z jednym punktem przesiadkowym...
W mieście wielkości Warszawy nie powinno się organizować komunikacji w formie gwiazdy z jednym punktem przesiadkowym...
To nie patelnia, tylko Rondo Jazdy Polskiej (TŁ, metro, PW) i pl. Konstytucji (nie, nie wiem, co tam ludzi ciągnie) generują z 70% napełnienia wozów ze Spacerowej. Rakowiecka jako taka zapewnia tylko zachowanie dojazdu do metra, w innym wypadku coś musiałoby skręcać w al. Niepodległości, a takiego planu nigdy nie widziałem. Inna rzecz, że w czasach przed dinozaurami 33 jeździło na podobnej trasie.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
- Bastian
- Sułtan Maroka
Na Spacerowej i na Goworka 2x2 się mieści, spokojnie.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Bastian
- Sułtan Maroka
...oraz na Mordor, na Ochotę, na Dworzec Zachodni, na Wolę... Nie zapewnia? Ależ będzie!Poc Vocem pisze:Rakowiecka jako taka zapewnia tylko zachowanie dojazdu do metra
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
No ja cały czas mam nadzieję, że jeszcze przed emeryturą pojadę w ludzki sposób z Sielc na Banacha.
A gdyby chodziło tylko o Marszałkowską, to by się rysowało tramwaj na Klonowej a Goworka w ogóle nie byłoby w grze. RJP to nie jest tylko przesiadka do metra, ale też naprawdę spory potok w kierunku Ochoty, który naprawdę nie przesiada się tutaj z wyboru, tylko z musu. Przesiadki metro->Ochota też można by robić na Rakowieckiej...
A gdyby chodziło tylko o Marszałkowską, to by się rysowało tramwaj na Klonowej a Goworka w ogóle nie byłoby w grze. RJP to nie jest tylko przesiadka do metra, ale też naprawdę spory potok w kierunku Ochoty, który naprawdę nie przesiada się tutaj z wyboru, tylko z musu. Przesiadki metro->Ochota też można by robić na Rakowieckiej...
Dlatego mówiłem, że metro na RJP jest do zastąpienia. Punkty stacjonarne typu pl. Konstytucji czy Politechnika w żadnej mierze się nie przemieszczą, a generują potok na tyle duży, żeby warto było mu zapewnić bezpośrednią linię (w wypadku budowy tunelu - przez Chałubińskiego). Fajnie by było też móc dojechać jakoś do przesiadek na TŁ w kierunku Pragi, której jednak nijak nie osiągniemy. Owszem, przesiadać się można na pl. Na Rozdrożu, ale w ten sposób zmuszamy pasażerów do korzystania z autobusów, co raczej nie jest pomysłem mądrym...
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
Ty w ogóle przeczytałeś, na co odpowiadasz? Przecież oczywiste jest, że w wersji z tunelem linia ze Spacerowej rozwidla się na tunel (do Rakowieckiej) i Klonową (do Marszałkowskiej). Nikt nie rezygnuje z połączenia Spacerowa-Marszałkowska w żadnym wariancie. Wadą tunelu jest tylko rozdzielenie przystanków linii Rakowiecka-Spacerowa i linii Marszałkowska-Spacerowa, o czym pisałem kilka postów wyżej.
Nie wiem, ja pamiętam Klonową tylko z wariantem z trasą poprowadzoną po prostu przez Batorego (jeden z analizowanych kiedyś tam wariantów), w wersji z tunelem to się chyba nie pojawiało nigdy. Jeśli całość miałaby tak wyglądać, to wtedy to jest rozwiązanie najlepsze, sęk w tym, że niebotycznie drogie.
Jeszcze raz - nikt przy zdrowych zmysłach nigdy nie proponował linii bez możliwości jazdy na Marszałkowską, a wariant z tunelem przewija się w różnych kwitach od lat.Jeżeli chodzi o odcinki D+E, największym wyzwaniem jest tzw. plac Puławski u zbiegu Puławskiej, Rakowieckiej i Goworka. Wariant inwestorski zakłada poprowadzenie tramwaju po powierzchni. To gorsze rozwiązanie pod względem ruchowym, ale dzięki temu pasażerowie jadący od strony Ochoty, jak i Centrum zyskują wspólny przystanek w kierunku Wilanowa. Wariant alternatywny przewiduje tunel. Tu jednak pojawia się problem z połączeniem trasy do Wilanowa z torowiskiem do Centrum. Trzeba byłoby poprowadzić dwutorową łącznicę wąską ulicą Klonową. Nie ma też wspólnego przystanku.
Ja nie neguję potrzeby istnienia linii Sielce - Ochota-Dw. Zachodni (gorzej z tym Służewcem), tylko nie wydaje mi się, żeby ogromny koszt budowy tunelu był warty płynących z niego korzyści. Dlatego najsensowniejsze, choć rzeczywiście problematyczne rozwiązanie, to trasa Spacerowa - Goworka - Puławska. W wariancie przez Klonową dodatkowym kłopotem podwiązanie torów na pl. Unii Lubelskiej, choć byłby mniejszy, gdyby w końcu stałoby się na powrót tylko rondem.
W porównaniu z metrem z torami postojowymi na prawie każdej stacji to jest pan pikuś.
A rozwidlenie na pl. Unii widzę bez problemu - jezdnia przez środek jest oczywiście niepotrzebna.
A rozwidlenie na pl. Unii widzę bez problemu - jezdnia przez środek jest oczywiście niepotrzebna.
Fejsbukowicze zainteresowani nową trasą - powstał fanpejdż na temat tejże trasy 
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Swoją drogą - wkrótce ma ruszyć oficjalna strona z materiałami do konsultacji. Oczywiście nie na Facebooku 
Ja tam żadnym narodowcem nie jestem, ale takie oficjalne strony na Facebooku miast, urzędów, instytucji państwowych nie powinny powstawać. Bo niby dlaczego na Facebooku? Są też inne portale. Nie widzę powodu aby ta konkretna firma miała zarabiać na ruchu. Powinien powstać naro... tfu państwowy
portal. Taki internetowy odpowiednik TVP. Przynajmniej dla tych, co się nie boją rządowej inwigilacji.
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.