No nie do końca wszystko jest jasne, bo ciągle nie wiadomo, czemu konkretnie odrzucono dwie oferty.Plesim pisze:https://tw.waw.pl/wp-content/uploads/20 ... _www-1.pdf
I wszystko jasne.
Tramwaje dla Warszawy-plany, przetargi, zamówienia, dyskusje
Miejmy nadzieję, że nie z powodu braku Pesy wśród nich.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Trudno coś powiedzieć o tramwaju, którego dostarczono całą jedną serię... w sumie wybór Hyundaia miałby wiele z wyboru Swinga .Poc Vocem pisze:Hyundaiów też bym nie przeceniał.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Mnie zastanawia doliczenie vat-u do ceny Skody. Wydawało mi się że nabycia wewnątrzwspólnotowe są zwolnione z vat-u i na tym opiera się większość karuzel.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
-
Stary Pingwin
Czy jednostki budżetowe są płatnikami VAT?
miłośnik 13N
-
gfedorynski
1. Przecież TW potem i tak VAT odlicza (a w przypadku Skody najpierw dolicza potem odlicza), porównywać trzeba jabłka z jabłkami.
2. TW są spółką z ograniczoną odpowiedzialnością (wcześniej były zakładem budżetowym, to też co innego, niż jednostka).
2. TW są spółką z ograniczoną odpowiedzialnością (wcześniej były zakładem budżetowym, to też co innego, niż jednostka).
Teraz jest centralizacja rozliczeń VATu (w przypadku j.b.), ale to i tak nie dotyczy TW, bo one są spółką.Stary Pingwin pisze:Czy jednostki budżetowe są płatnikami VAT?
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Dla potrzeb oceny ofert Vat się dolicza. Inaczej nigdy by się krajowego produktu nie kupiło.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Bazuję na doświadczeniach z pojazdami szynowymi Hyundaia ogólnie, głównie z tureckiego podwórka. To jest pojazd z tej samej półki jakościowej, co Pesa.Glonojad pisze:Trudno coś powiedzieć o tramwaju, którego dostarczono całą jedną serię... w sumie wybór Hyundaia miałby wiele z wyboru Swinga .Poc Vocem pisze:Hyundaiów też bym nie przeceniał.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
Ale przecież to nie powinno skutkować przekroczeniem budżetu, skoro na fakturze i tak go nie będzie.Glonojad pisze:Dla potrzeb oceny ofert Vat się dolicza. Inaczej nigdy by się krajowego produktu nie kupiło.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
Teraz jest pole do popisu dla prawników w kwestii odwołań
-
gfedorynski
Oczywiście, że powinno, jeśli budżet zakłada odliczenie VAT.Ale przecież to nie powinno skutkować przekroczeniem budżetu, skoro na fakturze i tak go nie będzie.
Yyy, oidp, przy eksportowaniu produktu dolicza się vat kraju docelowego 
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
VAT dla TW w ogóle nie ma znaczenia, bo go odzyskują.pawcio pisze:Ale przecież to nie powinno skutkować przekroczeniem budżetu, skoro na fakturze i tak go nie będzie.Glonojad pisze:Dla potrzeb oceny ofert Vat się dolicza. Inaczej nigdy by się krajowego produktu nie kupiło.
-
Stary Pingwin
Ale przy kupnie muszą zapłacić VAT. A ze zwrotem ostatnio jakby ciężej.
miłośnik 13N