Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Najgorzej skomunikowane ze sobą punkty miasta
Moderator: Wiliam
-
gfedorynski
Najgorzej skomunikowane ze sobą punkty miasta
Nowa mapka Macieja Florczaka (https://www.facebook.com/ztm.warszawa/p ... 7634040083) przypomniała mi pytanie, które sobie kiedyś stawiałem - jakie są najgorzej skomunikowane ze sobą punkty w mieście (jeśli w ogóle obsługuje je komunikacja miejska). Skoro niemal wszędzie da się dojechać z centrum w godzinę, to czas podróży między takimi punktami nie powinien być większy, niż dwie godziny, ale w praktyce pewnie będzie mniejszy. Oczywiście, wybieramy najlepsze połączenie między punktami. Jakieś typy?
Zawsze fascynowało mnie połączenie Olesin-Paluch. Wg jakdojade.pl - 94 minuty. Ogród Botaniczny - Olesin - 97 minut. Paluch - Choszczówka - potrafi pokazać 98 minut. Zbójna Góra - Boernerowo, Fort Radiowo - Aleksandrów podobnie.
Ostatnio widziany 12.04.2018 w 522
Kępa Zawadowska - Błota, problemy są też z dojazdami np. z Kabat na Wilanów czy z Jeziorek na Okęcie (rejony Szyszkowej). Generalnie wszędzie tam, gdzie sąsiadujące ze sobą rejony nie mają połączenia drogowego (albo mają, tylko że żadna linia ZTMu nie obsługuje tego połączenia i trzeba nadkładać drogi)
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Aleksandrów - Cm. Północny Brama Zach.
wg wyszukiwarki ZTM przynajmniej 105 minut, albo nawet 165 minut jeśli chcemy tylko z dwoma przesiadkami
(142+24+110)
Paluch - Olesin
najkrócej 107 minut, ale z 4 przesiadkami
124+9+4+527+120 W praktyce wątpliwe, aby wszystkie te przesiadki się zgrały akurat 
Generalnie to teraz i tak jest lepiej niż jeszcze np. ok. 2000 roku - teraz z większości miejsc można jednak w miarę szybko dotrzeć do metra, kolei czy tramwaju i przedostać się w miarę szybko nawet na drugą stronę miasta. I w granicach miasta to nawet takie linie typu 161, 164, 152, 110, 104, 177, 120 itp. które kiedyś były strasznie dziadowe, to teraz jednak przynajmniej co 20-30 minut kursują.
Paluch - Olesin
Generalnie to teraz i tak jest lepiej niż jeszcze np. ok. 2000 roku - teraz z większości miejsc można jednak w miarę szybko dotrzeć do metra, kolei czy tramwaju i przedostać się w miarę szybko nawet na drugą stronę miasta. I w granicach miasta to nawet takie linie typu 161, 164, 152, 110, 104, 177, 120 itp. które kiedyś były strasznie dziadowe, to teraz jednak przynajmniej co 20-30 minut kursują.
A no właśnie, to ja kolejny raz pomarudzę, bo znowu musiałem ostatnio ganiać na piechotę wiaduktem: Nowe Włochy - Lazurowa: 18-19 minut z 1 przesiadką, a powinny być 2 minuty !Wolfchen pisze:Generalnie wszędzie tam, gdzie sąsiadujące ze sobą rejony nie mają połączenia drogowego (albo mają, tylko że żadna linia ZTMu nie obsługuje tego połączenia i trzeba nadkładać drogi)
Dla ustalenia warunków przyjąłem start w najbliższy poniedziałek o 7:00, czyli w szczycie. Choć te przejazdy są tak długie, że może należałoby zaczynać wcześniej.
Dla porównania podawana tutaj trasa Paluch - Olesin "tylko" 87 plus 11. Za to w drugą stronę 105 + 8 min.
Błota - Kępa Zakrzewska 100 plus 13, Błota - Rosy(725) 101 min plus 13.
Personal best:
Dębowa (koło Jabłonnej, na mapie jest Marmurowa, 731+741) do Sągi(164c) - 1 min oczekiwania plus 117 jazdy plus dojście piesze od Kępy Okrzewskiej-Cmętarz (za Warszawą) wycenione na 12 min (770 m, dla mnie raczej 10 min), razem 130(128) min. Aczkolwiek decydując się na dojście piesze od Kępy Zawadowskiej (1290 min, wg jakdojade 21 min, wg mojego 80 m/min 16 min) mamy 1+97+21(16) = 119(114).
Dla porównania podawana tutaj trasa Paluch - Olesin "tylko" 87 plus 11. Za to w drugą stronę 105 + 8 min.
Błota - Kępa Zakrzewska 100 plus 13, Błota - Rosy(725) 101 min plus 13.
Personal best:
Dębowa (koło Jabłonnej, na mapie jest Marmurowa, 731+741) do Sągi(164c) - 1 min oczekiwania plus 117 jazdy plus dojście piesze od Kępy Okrzewskiej-Cmętarz (za Warszawą) wycenione na 12 min (770 m, dla mnie raczej 10 min), razem 130(128) min. Aczkolwiek decydując się na dojście piesze od Kępy Zawadowskiej (1290 min, wg jakdojade 21 min, wg mojego 80 m/min 16 min) mamy 1+97+21(16) = 119(114).
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
- a/p TALENT
Wyprawa komunikacją miejską w ubiegły czwartek z Bemowa /róg Radiowej i Wrocławskiej/ do ul. Chrościckiego 83 - do dentysty /w linii prostej to ok. 5 km./. Start o 19.00 - u celu 19.55. W użyciu tramwaje 23, 11, autobusy 189, 194. Powrót samochodem na Bemowo / skorzystałem z uprzejmości podwozu przez b. fajnego p. doktora - też mieszkańca Bemowa / ok. 12 minut. Brakuje autobusu łączącego Bemowo z Włochami i Ursusem- al. 4 czerwca 1989 i Lazurową .
Idiokracja nas otacza
Ja nie wiem jak Ty sprawdzałeś połączenie, ale według wyszukiwarki ZTM z tych punktów można pojechać w 36 min. Co prawda nie bezpośrednio, ale 20 min szybciej niż powiedziałeś.a/p TALENT pisze: ↑09 paź 2017, 15:02Wyprawa komunikacją miejską w ubiegły czwartek z Bemowa /róg Radiowej i Wrocławskiej/ do ul. Chrościckiego 83 - do dentysty /w linii prostej to ok. 5 km./. Start o 19.00 - u celu 19.55. W użyciu tramwaje 23, 11, autobusy 189, 194. Powrót samochodem na Bemowo / skorzystałem z uprzejmości podwozu przez b. fajnego p. doktora - też mieszkańca Bemowa / ok. 12 minut. Brakuje autobusu łączącego Bemowo z Włochami i Ursusem- al. 4 czerwca 1989 i Lazurową .
- a/p TALENT
Vivat teoria! W czwartek lało jak cholera. Rozkłady były czystą abstrakcją. Tabelka fajna, ale wypadło z niej oczekiwanie na spóźnione 189 na przystanku Synów Pułku i czołganie się 189 na Włochy przez tunele. 194 też było opóźnione / te które miało odjechać o 19.46/. Sumując, pięknie to wygląda w teorii.
Idiokracja nas otacza
-
Stary Pingwin
Co osoba z Palucha ma do roboty na Dudziarskiej? Postronni nie mają tam czego szukać.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.
Niszczą torowisko.
- fik
- Naczelne Chamidło
Sumując, dowiedzieliśmy się, że w Warszawie jak mocno pada, to są korki większe niż zwykle. Przyznam szczerze, że nie jest to dla mnie nowa informacja i nie bardzo rozumiem, czemu mamy się nią zajmować.a/p TALENT pisze: ↑11 paź 2017, 9:26Vivat teoria! W czwartek lało jak cholera. Rozkłady były czystą abstrakcją. Tabelka fajna, ale wypadło z niej oczekiwanie na spóźnione 189 na przystanku Synów Pułku i czołganie się 189 na Włochy przez tunele. 194 też było opóźnione / te które miało odjechać o 19.46/. Sumując, pięknie to wygląda w teorii.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
- Bastian
- Sułtan Maroka
Przede wszystkim w czasie oczekiwania na 189 uciekało 194 na Ciepłowni. a/p Talentowi nie chciało się łazić w deszcz, ot co! 
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Nie zmienia to faktu, że planowana swego czasu linia 220 zwyczajnie by się przydała i szkoda, że ciągle nie można jej uruchomić
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
- a/p TALENT
Dzięki Kleszczu i Bastianu za podsumowanie! Połamany reumatyzmem i z bolącą japą dziad wawkomowy nie był zachwycony warunkami podróży - ot co! A dentysta chłop na medal - wyreperował bolącą japę i jeszcze podwiózł!
Idiokracja nas otacza