Priorytety dla tramwajów

Moderator: Wiliam

Matt Cubis

Post autor: Matt Cubis » 08 lis 2017, 16:27

No błagam, skoro ludzie nie potrafią korzystać z informacji pasażerskiej to muszą się nauczyć, a nie, bo ludzie się zgubią. Jakoś kiedyś wyświetlaczy nie było, a zjazdy do zajezdni były.

A jeżeli ktoś ma problem z rozróżnieniem żółtej tabliczki 2F (bo chyba tak by mogło to wyglądać) od 2 na białym tle to zostaje mu tylko rada Emyla.

Mariusz98

Post autor: Mariusz98 » 08 lis 2017, 17:25

Tylko, że osoby starsze np. emeryci mają z reguły słabszy wzrok i nie zawsze patrzą na tabliczki, czy jest biała czy żółta.
Ale Kiedyś przed erą Swingów faktycznie też tak było, mało kto patrzył. Zawsze się to zdarza, że ktoś jest zdziwiony np. zjazdem na zajezdnię. Reguły nie ma.

Matt Cubis

Post autor: Matt Cubis » 08 lis 2017, 19:48

A ja mam wrażenie, że ludzie starsi bardziej zwracają uwagę w co wsiadają.

ashir

Post autor: ashir » 08 lis 2017, 20:20

drobert pisze:
08 lis 2017, 10:02
Problem w tym, że ludzie nie patrzą w co wsiadają i nieważne jaka by była informacja. Skoro jadąc z PT na wyświetlaczu wszystkie guziki na PIXY świecą się na żółto, to dziwimy się, że ludzie kursów skróconych nie widzą. Raz czy drugi pojedzie tam gdzie nie trzeba to za trzecim razem spojrzy na wyświetlacz. A ile osób jest zaskoczonych na Kieleckiej, że muszą wysiąść z 33. Z drugiej strony przykład 17 pokazuje, że jednak da się ludzi nauczyć korzystać z kursów skróconych i czasem więcej zaskoczonych jest we wspomnianym 33 niż w skróconej 17.
W tramwajach wyświetlacze jeszcze dają radę, ale w autobusach to już jest masakra. Już wielokrotnie trafiłem, że wóz oznakowany jako PT wykonywał liniowy kurs z pasażerami, a hitem było "154 Sasanki Kurs skrócony", kiedy wóz naprawdę był na 166 i jechał na Pl. Hallera. Jest tak źle, że najwidoczniej w MZA to nawet nie potrafią wyłączyć wyświetlaczy. Najpierw wymagajmy od przewoźników poprawnej informacji pasażerskiej, a później krytykujmy analfabetyzm u pasażerów. Bo jakby tak zawsze ufali informacji wyświetlanej to niektóre wozy nikogo by nie przewiozły. :-?

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 08 lis 2017, 20:27

Ja dziś jechałem linią Novamedia. Przynajmniej miał powtykane dechy 184 tu i tam... :P

A w ogóle to odstosunkujcie się od 33. Jedyna linia prosto na Chomiczówkę i Wawrzyszew, a jeszcze ją chcecie pociąć. I kazać ludziom drałować na pętlę na Piaskach - albo kręcić na niej piruety.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Mariusz98

Post autor: Mariusz98 » 08 lis 2017, 21:27

W ogóle w liniach tramwajowych przydała by się poważna rewolucja

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 10 lis 2017, 9:28

Emyl pisze:
06 lis 2017, 13:59
Niech ktoś mnie kopnie w mózg, jeśli kiedykolwiek wpadnę na pomysł jazdy spod SGH na Tarchodwory siedemnastką. Tempo jest normalnie zawrotne - chyba szybciej bym dojechał rowerem.
Jadę właśnie metrem na Młociny i mam dziwne przeczucie, że szybciej byłbym 33, od Słodowca toczymy się :/

drobert

Post autor: drobert » 18 lis 2017, 18:02

Chyba jakaś usterka na Marymonckiej na przejściu przy Smoleńskiego. Jadąc w kierunku Centrum trzeba się zatrzymać i poczekać na światło. W kierunku północnym działa bez zarzutu.

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 22 lis 2017, 12:24

p_0 pisze:
22 lis 2017, 9:47
...priorytet na Powstańców nie działa...
Wczoraj śmigałem i priorytet hula jak ta lala. Na ogrodach działkowych jest dodatkowa faza i to długa. Przy Piastów Śląskich też zapala się dodatkowa faza jak trzeba. Na Reymonta został już chyba wymieniony sterownik więc też jest już dobrze i 33 nie kwitnie nawet czterech minut.

beni

Post autor: beni » 23 lis 2017, 18:47

Dokładnie Powstańców Śląskich działa wczoraj 28 miałem:

Al.Reymonta wszystkie kierunki wystarczy szynowe rzucić i po chwili zapala
Conrada jak trafisz na końcówkę stało czasówki czekasz aż minie dla Conrada jak mruga chłopek rzut szynowymi i zaraz zapala
Ogródki Działkowe jak nie zdążysz na cykl rzut szynowymi i po skręcającymi z Powstańców w Maczka od strony Conrada zapala po raz drugi w drugą stronę tak samo tylko że czujniki w między torze zapalają
Piastów Śląskich stało czasówka po 6 rano do 21 przed 6 i po 22 rzut szynowymi i ogień
Nowe Bemowo wczoraj ani razu na przecince jezdni nie stałem zapalało moment troszkę się stoi na Nowym Bemowie przed sygnalizatorem dla skrętu 35 na pętlę. Ale czasu jest to można poczekać.
Karierowicze mają się dobrze w firmie która sama promuje kierowników nieudaczników i pozwala im zatrudniać nieudaczników życiowych..... przez to jest jak jest.

p_0

Post autor: p_0 » 23 lis 2017, 23:51

Chodziło mi raczej o PŚ od Górczewskiej do Połczyńskiej i w domyśle dalej Połczyńską i Wolską do Zajezdni Wola.
Z tego co pamiętam na odcinku Nowe Bemowo - Broniewskiego priorytet był od początku a w kolejnych latach był włączany i wyłączany w zależności od czyjegoś nastroju #-o
http://www.skyscrapercity.com/showpost. ... stcount=73
Zresztą przy priorytecie wzdłuż Dywizjonu 303 też ostatnio chyba ktoś nieudolnie majstrował....

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 26 lis 2017, 23:52

beni pisze:
23 lis 2017, 18:47
Dokładnie Powstańców Śląskich działa wczoraj 28 miałem:
Al.Reymonta wszystkie kierunki wystarczy szynowe rzucić i po chwili zapala
Conrada jak trafisz na końcówkę stało czasówki czekasz aż minie dla Conrada jak mruga chłopek rzut szynowymi i zaraz zapala
Ogródki Działkowe jak nie zdążysz na cykl rzut szynowymi i po skręcającymi z Powstańców w Maczka od strony Conrada zapala po raz drugi w drugą stronę tak samo tylko że czujniki w między torze zapalają
Piastów Śląskich stało czasówka po 6 rano do 21 przed 6 i po 22 rzut szynowymi i ogień
Nowe Bemowo wczoraj ani razu na przecince jezdni nie stałem zapalało moment troszkę się stoi na Nowym Bemowie przed sygnalizatorem dla skrętu 35 na pętlę. Ale czasu jest to można poczekać.
Szczególnie na sygnalizacjach gdzie czujnikami są kamery te szynowe pomagają.... Coś jeszcze ciekawego z plotek bufetowych napiszesz?
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Yelonker

Post autor: Yelonker » 27 lis 2017, 21:40

Ja wcale nie jestem taki przekonany co do działania priorytetu tramwajowego na trasie Broniewskiego - aleja Reymonta - Powstańców Śląskich, przynajmniej nie w miejscach, gdzie najbardziej by się przydał. Pomijając fakt, że 1/3 trasy spod Arkadii na Górczewską spędza się na Broniewskiego bo jak nie przystanek to tramwaj jedzie 15 km/h, na skrzyżowaniu Broniewskiego z aleją Reymonta, przy ratuszu i przy Piastów Śląskich można odstać nawet po parę minut, najwięcej przy dwóch pierwszych. Przy Parku Olszyna i przy Włościańskiej jest średnio, przy Radiowej, gen. Maczka i przy przejściach ze środka jezdni w bok na Powstańców Śląskich wszystko działa bez zarzutu. Przy Dywizjonu 303 to się staje tylko na przystanku, ale gruntowość wschodniego odcinka powoduje, że ruch jest w stanie zatrzymać tylko tramwaj.

Awatar użytkownika
Wiliam

Post autor: Wiliam » 05 gru 2017, 21:14

Dzisiaj chyba 10 minut jechałem 20 od Żelaznej do Feminy. Ja rozumiem że 10 musi utrudniać życie, ale to już chyba przegina.
Obrazek

5556

Post autor: 5556 » 05 gru 2017, 21:25

Wiliam pisze:
05 gru 2017, 21:14
Dzisiaj chyba 10 minut jechałem 20 od Żelaznej do Feminy. Ja rozumiem że 10 musi utrudniać życie, ale to już chyba przegina.
A o której godzinie? Bo była awaria świateł przy Feminie a w związku z tym paraliż okolicy...
185 - najlepsza linia w mieście!

ODPOWIEDZ