Aaale to chyba dużo brygad by potrzeba. 377 w mojej wersji spokojnie obsłuży jeden autobus z sensowną częstotliwością. I dowiezie/odwiezie jeszcze do Lidla po drodzeArturS pisze: ↑24 paź 2017, 19:26Przecież zarówno 194, jak i 187 zaliczają i stację i Hermana, więc po co jeszcze cokolwiek miałoby robić rundy po Keniga?
Można uruchomić dla nich 377 na trasie "kolejowej": PKP Gołąbki - Kadłubka - Czerwona Droga - P7P - Szamoty (PKP Ursus Płn) - Traktorzystów (PKP Ursus) - Wojciechowskiego - Orląt Lwowskich - Keniga (PKP Ursus Niedźwiadek) - Orłów Piastowskich - Czerwona Droga - Jagiellończyka - Krzywoustego - Przejazdowa - PKP Gołąbki.
Wtedy 194 na Twojej trasie z Niedźwiadka.
Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Komunikacja miejska w Ursusie
Moderator: Wiliam
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Jak przeniesiono pętlę Niedźwiadek w ub. roku (OIDP) to w tym temacie były głosy że niezaliczanie Śmigielskiej przez 187 to błąd. W dodatku ZP Keniga i ZP PKP Niedźwiadek nie mają jednego wspólnego przystanku w kierunku miasta. 194 jest ok w formie jak Kleszczu napisał.
-
SolarisU12
Od początku lutego na 177 zniknęły wtyczki, a na pełnej trasie mamy teraz 3 całki z Mobilisu, 1 dodatek A+B z R-2, i 2 dodatki A i 1 B z Woronicza. Rano dochodzi jeszcze brygada 51/177+306, więc 177 rano jeździ nawet co 12 minut. Najbardziej na tym zyskają nowi mieszkańcy bloków znajdujących się przy P7P. Do póki nie będzie tam nowego, dużego osiedla to nie ma co zmieniać. Gdy zostanie oddany do użytku cały odcinek M2, to można myśleć o zmianach komunikacyjnych.
Z innego tematu, żeby nie robić bałaganu w wątku Bemowo-Bielany:
Odnośnie 517 to kiedyś był raczej pomysł żeby je połączyć ze 187 w jedną silną linię na TŁ i raczej byłbym za tym, nawet by mogła być przyspieszona, bo 517 na ursuskim odcinku jednak parę przystanków pomija, a pewnie mogłoby jeszcze o kilka więcej.
Ale oprócz 178 czy zamiast ? Co do 127 to też bym je dał na MRD, ale 127, 178 i jeszcze 291 w podobnej relacji to już by było trochę dużo... Może 127 i 178 by wystarczyło ?
Odnośnie 517 to kiedyś był raczej pomysł żeby je połączyć ze 187 w jedną silną linię na TŁ i raczej byłbym za tym, nawet by mogła być przyspieszona, bo 517 na ursuskim odcinku jednak parę przystanków pomija, a pewnie mogłoby jeszcze o kilka więcej.
Fikowe 291 jechałoby pewnie przez Zawiszę. Przynajmniej ja tak to rozumiem.
Pozdrawiam
- fik
- Naczelne Chamidło
No a jak inaczej? Tylko Jerozolimskie, Zawisza, Towarowa. Brak dojazdu z MRD do biurowców wzdłuż Alej i dworca Zachodniego to jakiś piramidalny absurd, zresztą w ogóle: brak dojazdu z większości Ochoty do M2 to piramidalny absurd.
Nie ma żadnej relacji, w której likwidacja tego skrętu zwiększałaby liczbę przesiadek o 2.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
Sam wiesz że RZS nie jest dogodnym punktem przesiadkowym. O ile jadąc z któregoś CH na Wolę mogę przesiąść się wygodnie w coś na północ (136, 167, 186), to już jadąc z Kasprzaka na Berestecką wybiorę właśnie 178. Tak - jeździ rzadko i trzeba wyjść na konkretny kurs ale jest wygodniejsze i w miarę punktualne.
Ale 136 to chyba tylko tymczasowo skręca w prawo w Kasprzaka? Zresztą mi się wydaje, że komunikacja powinna być dla pasażerów i jeśli pasażerowie lubią jakieś połączenie i jest ono unikalne, to nie powinno się go likwidować bez jakichś konkretnych argumentów. Bo to że coś jest "absurdem", dla mnie nie jest argumentem. Linia 178 pracuje dobrze i w zasadzie przy RZS chyba najlepiej na całej trasie. Właśnie przez to, że nie trzeba biegać po RZS i się przesiadać, a ten "węzeł" jest wyjątkowo uciążliwy pod tym względem przesiadek.
Teraz pocięli na wakacje, ale ogólnie częstotliwość '10 w godzinach szczytu nie jest jakoś szczególnie słaba.Georg pisze: ↑05 lip 2018, 12:04Sam wiesz że RZS nie jest dogodnym punktem przesiadkowym. O ile jadąc z któregoś CH na Wolę mogę przesiąść się wygodnie w coś na północ (136, 167, 186), to już jadąc z Kasprzaka na Berestecką wybiorę właśnie 178. Tak - jeździ rzadko i trzeba wyjść na konkretny kurs ale jest wygodniejsze i w miarę punktualne.
Wydłużyć 521 na Niedźwiadek!reserved pisze: ↑05 lip 2018, 12:16Ale 136 to chyba tylko tymczasowo skręca w prawo w Kasprzaka? Zresztą mi się wydaje, że komunikacja powinna być dla pasażerów i jeśli pasażerowie lubią jakieś połączenie i jest ono unikalne, to nie powinno się go likwidować bez jakichś konkretnych argumentów. Bo to że coś jest "absurdem", dla mnie nie jest argumentem. Linia 178 pracuje dobrze i w zasadzie przy RZS chyba najlepiej na całej trasie. Właśnie przez to, że nie trzeba biegać po RZS i się przesiadać, a ten "węzeł" jest wyjątkowo uciążliwy pod tym względem przesiadek.
Ja też wolę żeby jednak została relacja skrętna W<->N na RZS, a nie na Pl. Zawiszy, czyli tak jak obecnie 178.
1) Na Pl. Zawiszy dużo łatwiej się przesiąść niż na RZS.
2) Tłumy z biurowców wzdłuż Alej w dużej mierze idą do pociągu, na Zachodni lub Ochotę.
3) Moim zdaniem Aleje, Niemcewicza, Towarowa są jednak bardziej zatkane niż Prymasa i Kasprzaka, tym bardziej jak skończy się bałagan związany z budową M2.
4) Z Ochoty do M2 są 1 i 11.
5) Na DWZ ogólnie jest korek z autobusów, raczej by trzeba coś stamtąd wywalić, nawet jeśli odliczyć obecne linie zastępcze.
Jeżeli już coś ładować z Pl. Zawiszy do MRD to już raczej by wolał 175 albo 504, ale nie wiem czy jest sens cokolwiek marnować w tym korku.
1) Na Pl. Zawiszy dużo łatwiej się przesiąść niż na RZS.
2) Tłumy z biurowców wzdłuż Alej w dużej mierze idą do pociągu, na Zachodni lub Ochotę.
3) Moim zdaniem Aleje, Niemcewicza, Towarowa są jednak bardziej zatkane niż Prymasa i Kasprzaka, tym bardziej jak skończy się bałagan związany z budową M2.
5) Na DWZ ogólnie jest korek z autobusów, raczej by trzeba coś stamtąd wywalić, nawet jeśli odliczyć obecne linie zastępcze.
Jeżeli już coś ładować z Pl. Zawiszy do MRD to już raczej by wolał 175 albo 504, ale nie wiem czy jest sens cokolwiek marnować w tym korku.
- fik
- Naczelne Chamidło
Ile osób dziennie potrzebuje się dostać z Kasprzaka na Berestecką? Dla każdej linii można znaleźć jakąś unikalną relację, która bez niej będzie mało dogodna, ale to jeszcze nie uzasadnia jej istnienia. Jeśli na każdym niedogodnym węźle będziemy uruchamiać linie w każdej możliwej relacji, to szybko straci to jakikolwiek sens.
2. Patrząc po tym, że rano trzeba na Pl. Zawiszy 02 przepuścić nierzadko 3 kolejne kursy, żeby wejść w cokolwiek, to jednak nie bardzo. Zresztą argument "ludzie nie korzystają z połączenia, bo go nie ma, więc jest niepotrzebne" jest skrajnie absurdalny.
4. No błagam. 11 praktycznie nie ma nic z Ochotą wspólnego i jest tu tymczasowo, a 1 obsługuje też niewielką (jakkolwiek istotną) część dzielnicy.
5. Na Towarowej jest niezbędny buspas, to raczej oczywiste.
1. RZS 03>02 i Pl. Zawiszy 03>14 to prawie te same odległości, w drugą stronę na RZS 04 jest sporo bliżej, określenie "dużo łatwiej" jest na wyrost. Co najwyżej "trochę łatwiej".mb112 pisze: ↑05 lip 2018, 12:221) Na Pl. Zawiszy dużo łatwiej się przesiąść niż na RZS.
2. Patrząc po tym, że rano trzeba na Pl. Zawiszy 02 przepuścić nierzadko 3 kolejne kursy, żeby wejść w cokolwiek, to jednak nie bardzo. Zresztą argument "ludzie nie korzystają z połączenia, bo go nie ma, więc jest niepotrzebne" jest skrajnie absurdalny.
4. No błagam. 11 praktycznie nie ma nic z Ochotą wspólnego i jest tu tymczasowo, a 1 obsługuje też niewielką (jakkolwiek istotną) część dzielnicy.
5. Na Towarowej jest niezbędny buspas, to raczej oczywiste.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!