Priorytety dla tramwajów
Moderator: Wiliam
Piesi i bez tego biegają na czerwonym do tramwajów jakby był raz na godzinę niczym pociąg do Tłuszcza.
Piesi nie tylko do tramwajów chodzą na czerwonym i traktują sygnalizatory jako jeden z tzw. mebli miejskich, które ktoś postawił bo chciał. Z drugiej strony kiedyś światła były tam gdzie było niebezpiecznie a teraz stawiane są wszędzie i czasem bez sensu nie mówiąc o idiotycznych cyklach gdzie przejście na druga stronę skrzyżowania trwa 4-5 minut więc ludzie po prostu je olewają. Zresztą podobnie z samochodami gdzie na odcinku 30 metrów mamy trzy sygnalizacje i na każdej inny sygnał a później mamy wypadki. Przykładem niech będzie Rondo Schumana gdzie co kilka dni mamy konkretny dzwon a przed przebudową były co najwyżej nieduże kolizje.
Dlaczego przy Wola Parku jest tyle wypadków? Bo nikomu nie chce się czekać 5 minut na światłach i patrzeć jak uciekają wszystkie autobusy do centrum, więc przechodzą na czerwonym. Niektórzy mają mniej sprytu i zwinności i kończą pod kołami rozpędzonego wozu. Gdyby skrócić ten czas o połowę, to i wypadków byłoby mniej.
Inna sprawa, że tam moim zdaniem nie powinno być świateł. Ludziom się nie chce czekać na zielone i przechodzą dziko. Nie popieram tego, ale efekt jest taki, że np. dziś jak jechałem tam autobusem, to wszyscy ludzie przeszli sobie na dziko, a jak ja dojechałem do świateł, to zapaliło mi się czerwone, a dla pieszych zielone, tyle że nikogo już przy przejściu chętnego nie było. I sobie stałem bez sensu.
W ramach rozładowania korków tramwajowych od Ochota Ratusz do Zawiszy, pionowe na wprost zapala się z pionowym w lewo i dzięki temu tylko jeden wóz może wjechać na rondo
Proponuję zabrać minutę na tym odcinku w takim razie 
- Piotrek_2274
I tak jestem pod wrażeniem że ktoś po latach wpadł na to że pionowe prosto i w lewo nie stanowią kierunków kolizyjnych i mogą zapalić się jednocześnie :O
To się nazywa postęp 
- Piotrek_2274
Ale to chyba było jakieś chwilowe "zepsucie" tej sygnalizacji, bo dziś po południu działało już jak zwykle czyli lewo-prosto-lewo.
Poprawiło się za to przy Gusie bo nawet stojąc za 10 na Nowowiejskiej spokojnie da radę przejechać na pionowym.
Warszawski Tramwaj Powolny dostał kolejne miejsce do postoju. Tym razem są to światła przy R-4 i oczywiście w trybie stało czasowym. Nie ma nic lepszego z samego rana niż stanie ponad półtorej minuty na pustym skrzyżowaniu by wyjechać z zakładu.
No i świateł na zamkniętym Rondzie Dmowskiego też nie da się wyłączyć.
No i świateł na zamkniętym Rondzie Dmowskiego też nie da się wyłączyć.
-
Stary Pingwin
Z tym, że skala skrzyżowań trochę inna i kurs wyjazdowy nie liczony do punktualności
W poniedziałek rano (czyli koło 9) wyłączą. 
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Pawcio myślę że koło 9 to R4 już cała wyjedzie ale pomiędzy godziną 5 a 7 będzie hardcor większy niż na R3 gdyż działa stało czasówka, i tak że dwójka/szóstka jadąca od strony mostu na pierwszym przejściu dostaje pałkę i zanim regulaminowo przetoczy się po krzyżakach do zapala się na 2 sekundy wyjazd w lewo z R4 a jak dojeżdża do przejścia drugiego przed przystankiem to zapala się też na dwie sekundy wyjazd w prawo z R4 i potem 1 minuta spania/stania. Więc o dzwon jak i korki będzie łatwo. Wybory idą i wszystko co spierd... włączają na dniach pewnie uruchomią dodatkową relację przy R3 bo się okaże że można.
Wyjazdy z R4 ilość wagonów jaka się wytacza w poszczególnych godzinach.
przed 4 - 5 brygad
4 - 5 - 33 brygady
5 - 6 - 37 brygad
6 - 7 - 42 brygady
7 - 8 - 12 brygad
Razem 129 brygad.
Wyjazdy z R4 ilość wagonów jaka się wytacza w poszczególnych godzinach.
przed 4 - 5 brygad
4 - 5 - 33 brygady
5 - 6 - 37 brygad
6 - 7 - 42 brygady
7 - 8 - 12 brygad
Razem 129 brygad.
Karierowicze mają się dobrze w firmie która sama promuje kierowników nieudaczników i pozwala im zatrudniać nieudaczników życiowych..... przez to jest jak jest.
-
Stary Pingwin
Pod R-3 nie ma stałoczasówki, tylko wzbudzenie. Czasami łapie za 3 razem= 7,5 minuty stania.
miłośnik 13N