GW pisze:Na Woli marzą o wielkim tunelu
Michał Wojtczuk, ostatnia aktualizacja 2006-10-25 22:42
Schować ul. Towarową w tunel i zabudować go dużymi domami - proponuje architekt Jan Rutkiewicz, który na zlecenie miasta opracowuje plan zagospodarowania tego rejonu Woli.
Dotychczasowe plany przewidywały wyniesienie Towarowej nad al. Solidarności na estakadzie. - W ten sposób zamiast placu Wolskiego powstałby supeł komunikacyjny - krytykuje Jan Rutkiewicz, urbanista z Biura Planowania Rozwoju Warszawy.
Wczoraj na spotkaniu z wolskimi radnymi przedstawił wstępną koncepcję swojego planu zagospodarowania tej części miasta. Część Towarowej miałaby zniknąć w tunelu o długości ponad 1,5 km ciągnącym się od ul. Prostej do Anielewicza. Do niego trafiłby ruch tranzytowy. W ten sposób Towarowa stałaby się częścią obwodnicy śródmiejskiej. - Jeżeli to ma być miasto, to musi stąd zniknąć szybki ruch - przekonywał architekt. - Miasto tworzą chodniki wzdłuż sklepów i kawiarni, ławki na placach, gdzie ludzie chcą przysiąść. Dziś wzdłuż Towarowej nie ma miasta. To obszar zdominowany przez potworne pola parkingowe. Nawet wieżowiec Daewoo zaprojektowano tak, jakby stawiano go na polu na wsi - krytykował.
Ruch lokalny oraz autobusy i tramwaje architekt chce skierować na ulicę Okopową przebitą do odtworzonego placu Wolskiego. Na jego obrzeżach zaplanował nową zabudowę. - Myślę o 8-10-piętrowych budynkach, ale w narożnikach placu mogłyby mieć nawet 30 pięter - wyjawił projektant. Nad schowaną Towarową Rutkiewicz zaplanował nowe kwartały zabudowy - z mieszkaniami, usługami i biurami. Nowy budynek widziałby też na miejscu parkingu przed centrum handlowym Klif. Zaznaczał, że projektu planu zagospodarowania nie należy traktować jako ukończonego - jego zespół dopiero liczy koszt budowy tunelu. Jednak projektant przekonywał, że przeznaczając pod zabudowę grunt nad Towarową, miasto mogłoby zdobyć pieniądze, by sfinansować tunel.
- Od tych wyliczeń zależy, czy zaakceptujemy tę koncepcję - nie ukrywał Marek Mikos z Biura Naczelnego Architekta Miasta.
- Z naszych szacunków wynika, że w rejonie Towarowej - Okopowej można zbudować budynki, w których będzie mogło zamieszkać ok. 12 tys. ludzi, czyli prawie dwa razy tyle ile dziś - wyliczał Rutkiewicz.
Projektant proponuje ponadto przebicie pieszej alei na przedłużeniu ul. Anielewicza, która oddzieliłaby cmentarz żydowski od muzułmańskiego i ewangelicko-augsburskiego. Uliczka dochodziłaby do ulicy Młynarskiej.
- W ten sposób powstałaby oś podkreślająca dawne Pole Elekcyjne - mówił projektant. Z kolei u zbiegu ulic Wolskiej i Chłodnej nad schowaną Towarową Jan Rutkiewicz widzi konstrukcję nawiązującą do stojących tu niegdyś rogatek wolskich. - To nie muszą być zrekonstruowane budynki, równie dobrze mogą to być obeliski lub fontanny. Ważne, żeby zaznaczyć, że pamiętamy o historii miasta - przekonywał.
Michał Szczerba, wolski radny przewodniczący dzielnicowej komisji rozwoju przestrzennego, przyznaje, że wizja schowania Towarowej w tunelu jest fantastyczna. - To koncepcja lepsza od budowy estakady. Że nie byłoby to dobre rozwiązanie widać na przykładzie al. Prymasa Tysiąclecia. Po prostu rozcinałoby miasto - mówi.
Ulica Towarowa w tunelu?
Moderator: Wiliam
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Piękny i ambitny plan
. Jak zbudują ten tunel za 20 lat to będzie dobrze. Aczkolwiek osobiście uważam, że budowa tunelu pod Kercelakiem jest dużo lepszym rozwiązaniem niż wiadukty. Przynajmniej można zrobić coś na wierzchu
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
R-11 Kleszczowa pisze:Aczkolwiek osobiście uważam, że budowa tunelu pod Kercelakiem jest dużo lepszym rozwiązaniem niż wiadukty. Przynajmniej można zrobić coś na wierzchu.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Słusznie mówisz.Aczkolwiek tunel wydake mi się bardziej pasującą budowlą komunikacyjną niż wiadukt w wielu miejscach gdzie wiatukty mają powstać w Warszawie.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
Akurat te ulice się nie przecinająGW pisze:Towarowej nad al. Solidarności
(próbowałem w tym miejscu z 10 razy wstawić jedną emotkę - bezskutecznie).
Święta prawda. Tyle, że tunele są dużo droższe.R-11 Kleszczowa pisze:Słusznie mówisz. Aczkolwiek tunel wydaje mi się bardziej pasującą budowlą komunikacyjną niż wiadukt w wielu miejscach gdzie wiatukty mają powstać w Warszawie.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Wiem- niestetyDennis pisze:Święta prawda. Tyle, że tunele są dużo droższe.R-11 Kleszczowa pisze:Słusznie mówisz. Aczkolwiek tunel wydaje mi się bardziej pasującą budowlą komunikacyjną niż wiadukt w wielu miejscach gdzie wiatukty mają powstać w Warszawie.
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
GW pisze:Dotychczasowe plany przewidywały wyniesienie Towarowej nad al. Solidarności na estakadzie. - W ten sposób zamiast placu Wolskiego powstałby supeł komunikacyjny
Bzdura bzdurę pogania. Że nie ma skrzyżowania Solidarności i Towarowej to wspomniał już MZ. Druga sprawa to plac Wolski. Gdzie to jest? W żadnych dostępnych mi materiałach na coś takiego nie trafiłem. Obecnie czegoś takiego też nie ma. W miejscu obecnego skrzyżowania al. "Solidarności i Okopowej był przed jak i krótko po wojnie pl. Kercelego czyli popularny Kercelak (nazwa od pobliskiego bazaru, który był większy od bazaru Różyckiego). Zresztą jakieś parę lat temu, o czym nikt już pewnie nie pamięta, została nadana temu skrzyżowaniu oficialna nazwa. Jest to rondo Kercelak.GW pisze:Ruch lokalny oraz autobusy i tramwaje architekt chce skierować na ulicę Okopową przebitą do odtworzonego placu Wolskiego.
Miejsce wspomniane w tekście zostało jako pl. Wolski - planowane centrum dzielnicy zaznaczone we wczorajszej Rzepie.http://www.kercelak.wola.waw.pl/3.html pisze:Nieistniejący dziś bazar założony został w 1867 roku na placu należącym do Józefa Kerelego, przy zbiegu późniejszych ulic Leszna i Okopowej. Targowisko, początkowo nazwane Wolskim, z czasem zyskało pochodzącą od nazwiska ofiarodawcy nazwę Kercelak.
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]
Fakt, o tym zapomniałem, ale to tyczy się nazwy targowiska a nie placu. Zresztą plac Kercelego to obszar skrzyżowania Okopowej, Leszno i Ogrodowej a w artykule jest mowa o okolicy Chłodnej.Siecool pisze:Miejsce wspomniane w tekście zostało jako pl. Wolski - planowane centrum dzielnicy zaznaczone we wczorajszej Rzepie.http://www.kercelak.wola.waw.pl/3.html pisze:Nieistniejący dziś bazar założony został w 1867 roku na placu należącym do Józefa Kerelego, przy zbiegu późniejszych ulic Leszna i Okopowej. Targowisko, początkowo nazwane Wolskim, z czasem zyskało pochodzącą od nazwiska ofiarodawcy nazwę Kercelak.
Ale przecież nazwa placu wzięła się i tak od targowiska, niezależnie od tego czy to był pl. Wolski czy Kercelego. Akurat ta ostatnia się przyjęła, widocznie planista wopli pierwotną (co mnie dziwi trochę - przecież niedawno na Chłodnej na Woli był festyn Nowy Kercelak).Plesim pisze:Fakt, o tym zapomniałem, ale to tyczy się nazwy targowiska a nie placu. Zresztą plac Kercelego to obszar skrzyżowania Okopowej, Leszno i Ogrodowej a w artykule jest mowa o okolicy Chłodnej.
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]
- fik
- Naczelne Chamidło
Żadnych tuneli, żadnych wiaduktów. Wyprowadzić ruch poza cały rejon, a nie dłubać w centrum miasta i tworzyć kolejne blizny w tkance miejskiej.R-11 Kleszczowa pisze:Piękny i ambitny plan. Jak zbudują ten tunel za 20 lat to będzie dobrze. Aczkolwiek osobiście uważam, że budowa tunelu pod Kercelakiem jest dużo lepszym rozwiązaniem niż wiadukty. Przynajmniej można zrobić coś na wierzchu
![]()
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
- Bastian
- Sułtan Maroka
Całego ruchu nie wyprowadzisz, w końcu to centrum generuje znaczną część miejsc pracy itp. IMHO tunel w tym miejscu byłby przydatny - tak, jak w artykule: wzdłuż Okopowej - Towarowej. Gdyby mowa była o tunelu w ciągu Al. Solidarności, sam bym poszedł demonstrować przeciwko niemu - może jakiś komitet by trzeba było po drodze spalić... ![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
"Wyprowadzenie ruchu poza rejon" to demagogia, to jest właśnie przerwa w tkance miejskiej - Okopowa, Towarowa to przecież puste rejony w porównaniu z Górczewską, Młynarską czy Żelazną.
Tam dopiero trzebaby miasto od nowa stworzyć, a w tym celu należy zachować funkcję komunikacyjną ciągu obwodowego przenosząc ją na inny poziom. -1 nie jest złym pomysłem.
Tam dopiero trzebaby miasto od nowa stworzyć, a w tym celu należy zachować funkcję komunikacyjną ciągu obwodowego przenosząc ją na inny poziom. -1 nie jest złym pomysłem.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.