Transport Publiczny pisze:Jak jednak poinformował Wojciech Bartelski, prezes spółki Tramwaje Warszawskie, Stadler złożył nieważną ofertę. – Prezes tej firmy oficjalnie poinformował mnie, że oczekiwane terminy dostaw są dla nich niemożliwe do spełnienia, i że świadomie złożą ofertę przekraczającą te terminy – poinformował Bartelski.
Tramwaje dla Warszawy-plany, przetargi, zamówienia, dyskusje
Czytałeś artykuł?
Najwyraźniej przed aktualizacją. Dzięki.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Podali terminy zgodne z własnymi mocami, ale niezgodne z harmonogramem narzuconym przez dokumentację przetargową.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nawet wybór Hyundaia i realizacja pełnej opcji nie wystarczy, by wycofać wszystkie 105Nx (o 123N nie wspominając).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
To jasne. Ale bez pozytywnego rozstrzygnięcia tego przetargu można na serio zacząć myśleć o manufakturze modernizacyjnej 105Nx w T3.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ja bym w zupełnie innym kierunku zaczął myśleć jednak. Ale EOT.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
-
michael112
No co zrobisz. Należy docenić, że zachowali się uczciwie i powiedzieli od razu: zrobimy wam za tyle i tyle, ale w takim a takim terminie, bo szybciej nie damy rady.
Trzeba by je jeszcze przerobić na dwukierunki bo takie wymagania są dla części nowych tras. Zastanawiam się czy TW nie mogłyby zamówić jakiejś części z wolnej ręki w trybie negocjacji.
Ale na czym niby polega ta uczciwość? Ich oferta jest niezgodna z warunkami przetargu i ma taką samą wartość jak np. gdyby ofertę złożył Ursus - sorry nie możemy dostarczyć wam tramwajów, ale możemy trolejbusy. I to i to na prąd.michael112 pisze: ↑11 gru 2018, 20:24No co zrobisz. Należy docenić, że zachowali się uczciwie i powiedzieli od razu: zrobimy wam za tyle i tyle, ale w takim a takim terminie, bo szybciej nie damy rady.
Uczciwość jak uczciwość, jak obecnie wybrany oferent nie wyrobi się w zadanym czasie, to będą mogli powiedzieć w środowisku "A nie mówiliśmy".
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Szczerze mówiąc, moim zdaniem niczym się to nie różni od folderów reklamowych załączonych do łzawych listów CAF i Siemens (nie czytałem, zakładam, że są łzawe) oprócz tego, że dużo większą kasę wydano na przygotowanie z góry nieważnej oferty - bo jednak jakoś tę cenę podano (choć w sumie nie wiem, czy prócz ceny coś tam więcej w ogóle w ofercie jest).
-
Michalk001
Szczerze mówiąc nie rozumiem wywalania kasy w błoto na kompletnie niepotrzebne droższe tramwaje dwukierunkowe, gdy jest ich już ponad 50 sztuk jeżdżących w jedną stronę. Zapewne za różnicę w cenie pomiędzy jedno a dwukierunkiem można byłoby przy tej ilości kupić dodatkowy tramwaj lub dwa. Ale cóż szastać nie swoją kasą łatwo...
W Wilanowie nie będzie docelowej pętli jeszcze dość długo. A jej zrobienie nie będzie kosztować równowartości jednego lub dwóch tramwajów.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Słyszałeś o linii 2 albo 31?Michalk001 pisze: ↑12 gru 2018, 18:04Szczerze mówiąc nie rozumiem wywalania kasy w błoto na kompletnie niepotrzebne droższe tramwaje dwukierunkowe, gdy jest ich już ponad 50 sztuk jeżdżących w jedną stronę.
Akurat 31 to wyjątek na dziś, bo 2 chyba będzie jednak miała pętlę kiedyś. Nawet 11 już nie ma.Glonojad pisze:Słyszałeś o linii 2 albo 31?Michalk001 pisze: ↑12 gru 2018, 18:04Szczerze mówiąc nie rozumiem wywalania kasy w błoto na kompletnie niepotrzebne droższe tramwaje dwukierunkowe, gdy jest ich już ponad 50 sztuk jeżdżących w jedną stronę.
Natomiast nakładki są nieocenionym krokiem w XXI wiek. I Wilanów na baterie
ŁK