Choćby te drzwi były podświetlane i wysuwał się z nich czerwony dywan, to i tak pewna grupa osób będzie się pchać wyłącznie do pierwszych lub ostatnich.
[Hydepark] Tramwaje Warszawskie
- Piotrek_2274
Jeżeli pasażer z niepełnosprawnością ruchową (np o kulach) wsiada do 116stki pierwszymi drzwiami, wówczas motorniczy powinien poinformować, że niska podłoga znajduje się przy drugich i trzecich drzwiach. Nierealne - wiem.
To raczej powinno wynikać z informacji wizualnej na pojeździe. Może wystarczyłyby naklejki z napisem "niskie wejście w 2 drzwiach" w okolicy drzwi i może na stopniach, i jakiś czytelny piktogram. Taki szybki strzał - wózek w drzwiach i strzałka w lewo
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Byłem świadkiem próby udzielenia takiej informacji, reakcją było święte oburzenie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Raczej przekreślony wózek.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
-
Stary Pingwin
A może przywrócić pierwsze drzwi tylko dla wysiadających? Pod Haliną wszyscy chcą wejść pierwszymi drzwiami, co wydłuża obsługę przystanku.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.
Niszczą torowisko.
Chyba prościej byłoby nie otwierać ich w ogóle pod Haliną, a ludzi wewnątrz informować tak jak o wysiadaniu na ulicęStary Pingwin pisze:A może przywrócić pierwsze drzwi tylko dla wysiadających? Pod Haliną wszyscy chcą wejść pierwszymi drzwiami, co wydłuża obsługę przystanku.
ŁK
- Bastian
- Sułtan Maroka
Jeśli tramwaj będzie zatłoczony, to to znakomicie skróci wymianę, taaak...
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
-
Stary Pingwin
Przyznasz, że 20 osób szybciej wejdzie II drzwiami, niż pierwszymi.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.
Niszczą torowisko.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Ja (i Łukasz) o wychodzeniu, ty o wchodzeniu...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
-
Stary Pingwin
Od samego początku pisałem o I drzwiach TYLKO dla wychodzących.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.
Niszczą torowisko.
Ja zaś byłem świadkiem, a w zasadzie uczestnikiem sytuacji takiej, gdy motorniczy jadący akurat 105tką na niskopodłogowej brygadzie, gdzie następny niskacz był za 40 minut, był święcie oburzony, że poprosiłem go o pomoc przy wsiadaniu, uznając chyba że jest to forma kary dla niego, więc nie wiem czego takie pojedyncze przykłady mogą dowieźć. Nawiasem mówiąc, gdy wspomniałem coś obowiązkach itd - w końcu zaakceptował swój niewdzięczny los. Myślę, że gdyby społeczeństwo edukować o tym, że niektóre tramwaje mają niską podłogę tylko w części pojazdu - również prędzej czy później by się tego nauczyli.
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Myślę że jeżeli ktoś ma problemy z poruszaniem się, ale widzi coś więcej niż rozmazany obraz, przez 19 lat zdążył się przyzwyczaić do tego że 30 tramwajów jest niskopodłogowa tylko częściowo.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Dlatego właśnie polemizowałem z Łukaszem, a nie z tobą...Stary Pingwin pisze: ↑13 lis 2019, 22:47Od samego początku pisałem o I drzwiach TYLKO dla wychodzących.